fbpx Ενοχλημένος ο Προκόπης Παυλόπουλος από όσα είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στη Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΧΑΚΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ενοχλημένος ο Προκόπης Παυλόπουλος από όσα είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στη Θράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χακάν Τσαβούσογλου
Επίσκεψη
Προκόπης Παυλόπουλος

«Την επόμενη φορά θα υπάρξουν συνέπειες» διεμήνυσε ο ΠτΔ 
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στη Σιάτιστα της Κοζάνης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λίγα 24ωρα μετά την «ιδιωτική» επίσκεψη του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη από όπου και σχολίασε εμμέσως πλην όμως με πολύ σαφήνεια τη στάση και τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου. 


Να θυμίσουμε ότι ο κος Τσαβούσογλου που έλκει την καταγωγή του από τα Δειλινά της Ροδόπης, είπε μεταξύ άλλων ότι κέρδισε αυτή τη θέση στην ιεραρχία της τουρκικής κυβέρνησης και επειδή έχει την συγκεκριμένη καταγωγή, είναι δηλαδή μέλος της «τουρκικής» μειονότητας της Θράκης.

Εν γένει, πάντως ο κος Τσαβούσογλου αδιαφόρησε παντελώς για τα οριζόμενα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, και επέμεινε καθόλη την διάρκεια της παραμονής του εδώ να αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής μας, ως «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Επιπλέον εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε το ελληνικό κράτος για το γεγονός ότι η μειονότητα βρίσκεται σε δυσμένεια (!), ενώ είπε ότι την  ίδια «κακιά μοίρα» έχουν και οι τουρκικές μειονότητες του Κοσόβου, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων (τα οποία όμως αποκάλεσε ως «Μακεδονία»). 


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κομοτηνή, ο Χακάν Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται δίπλα «στην τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης, επισημαίνοντας: «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας, όπως και δεν σας αφήσαμε».


«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα, για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της «μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη».


Μάλιστα, επεσήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι «η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής».


Αυτοί οι ανυπόστατοι χαρακτηρισμοί περί τουρκικής μειονότητας ήταν που προκάλεσαν τη μήνι του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα να σέβονται την ιστορία της και το διεθνές δίκαιο, μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση στη Σιάτιστα, όπου ήταν καλεσμένος. 


«Είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «το λέω αυτό για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα ‘χει συνέπειες».


Επιπλέον ο κος Παυλόπουλος αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στη Συνθήκη της Λωζάνης για να πει ότι οι αναφορές σε «Τουρκικές» μειονότητες «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».


Να σημειώσουμε ότι ο κος Χακάν Τσαβούσογλου ήρθε στην Ελλάδα ως προπομπός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφτεί τη χώρα μας στο επόμενο διάστημα και μάλιστα η επικείμενη επίσκεψή του χαρακτηρίζεται «ιστορική» καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Η αμέσως προηγούμενη ήταν του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.