fbpx «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» είπε ο Ν. Τσαλικίδης… από το πλημμυρισμένο Μαυρομμάτι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΣΤΟΧΗ ΔΗΛΩΣΗ

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» είπε ο Ν. Τσαλικίδης… από το πλημμυρισμένο Μαυρομμάτι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕ Ροδόπης
Νίκος Τσαλικίδης
Τζιχάν Ιμάμογλου
Ιμπραμ Αχμέτ
Μαυρομμάτι

Έργα της Π.Ε. Ροδόπης πράγματι απέδωσαν, αλλά όχι σε αυτή την τοποθεσία

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ιμπράμ Αχμέτ και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικών Πολιτικών Τζιχάν Ιμάμογλου βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο πλημμυρισμένο Μαυρομμάτι, προκειμένου να συνομιλήσει με τους κατοίκους του χωριού και να δει και ο ίδιος από κοντά την ζημιά που υπέστησαν οι χωριανοί.

«Είμαστε από το πρωί σε αυτοψία με συνεργεία και κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας. Η ανατολική πλευρά της Ροδόπης δοκιμάστηκε έντονα με τα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήταν πρωτοφανή φαινόμενα με περίπου 60 τόνους νερό ανά στρέμμα. Αυτή η βροχή δοκίμασε τα έργα υποδομής και τα αναχώματα», πληροφόρησε.

Για να περιγράψει την ‘ένταση’ του καιρικού φαινομένου, ο κος Τσαλικίδης ανέφερε ότι σε όλο το μήκος του ο ποταμός Λίσσος ήταν ‘φουσκωμένος’ και «υπερφορτώθηκε με τεράστια ποσότητα νερού. Με αποτέλεσμα να σπάσει εδώ στο Μαυρομμάτι ένα από τα πιο ισχυρά αναχώματα που έχει το χωριό και να πλήξει τις κατοικίες». Παράλληλα ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκονται στα χωριά που υπέστησαν ζημίες κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν.

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»
Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου από περιφερειακό κανάλι. Ακολουθεί αυτούσια η στιχομυθία.

Ερώτηση: «Οι προεργασίες πριν την κακοκαιρία ήταν αυτές που έπρεπε κύριε αντιπεριφερειάρχη, εννοώ με τον καθαρισμό των ρεμάτων κι όλα αυτά, γιατί αρκετοί κάτοικοι (εν. του Μαυρομματίου) τονίζουν ότι είναι ένα συχνό φαινόμενο και ζητούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα περισσότερα για την περιοχή, αλλά φυσικά και οι κατάλληλοι καθαρισμοί;».

Απάντηση: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτή είναι η απάντησή μου. Οι καθαριότητες γίνονται καθ’ όλο το διάστημα του χρόνου. Οι παρεμβάσεις γίνονται. Βέβαια, επαναλαμβάνω ότι το χθεσινό φαινόμενο αποδεικνύει την έντασή του από το σπάσιμο των αναχωμάτων σε πολλά σημεία και των φραγμάτων που είχε το ποτάμι, πέραν των ορίων της κοίτης του ποταμού. Διότι, αν ήταν κάποιος χθες στην γέφυρα του Λίσσου, εκεί που περνάει στο κεντρικό σημείο το ποτάμι, θα έβλεπε ότι ο κάμπος του Λοφαρίου είχε γίνει ένας ορμητικός ποταμός. Άρα λοιπόν από τον ορεινό όγκο μεταφέρθηκαν πάρα πολλές ποσότητες νερού. Πρώτο μας μέλημα ήταν να μεταφερθούν οι συμπολίτες μας, που κατοικούν σε χαμηλά σημεία κοντά στο ποτάμι, ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο. Έγινε η μεταφορά προληπτικά, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα και κλιμάκια της πυροσβεστικής προσπάθησαν να γλυτώσουν τα ζώα και κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής μας όσο ήταν δυνατό».

Σχόλιο του «Χ»
Η απάντηση «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» μόνο άστοχη μπορεί να χαρακτηριστεί, εάν αναλογιστεί κανείς πως ήρθε από το πλημμυρισμένο Μαυρομμάτι.

Πράγματι, ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα ούτε είχαμε τραυματίες, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ποια θα ήταν η έκβαση της πλημμύρας, εάν η καταρρακτώδης βροχή ήταν ακόμη πιο δυνατή ή ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας. Και με την κλιματική αλλαγή στην «πόρτα» μας, αυτό το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας.

Πράγματι, επίσης, έργα της Π.Ε. Ροδόπης σε άλλα σημεία του νομού βοήθησαν ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το έργο στα Φατήργιακα, τα καθαρισμένα ποτάμια και ρέματα σε πολλά σημεία, οι νέες ιρλανδικές διαβάσεις. Θα μπορούσε να μιλήσει γι’ αυτά ο κος Τσαλικίδης, για να δηλώσει πράγματι πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Τέλος, αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα των αποζημιώσεων των πληγέντων, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι «άμεσα μεταφέρονται οι αναφορές των καταγραφών στα σημεία εκείνα που χρειάζεται ώστε να αποζημιωθούν (οι κάτοικοι)». Αναμένουμε κι εδώ τις εξελίξεις.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ