fbpx Ε. Στυλιανίδης: «Να αξιοποιηθεί το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ε. Στυλιανίδης: «Να αξιοποιηθεί το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Ευρ. Στυλιανίδης

Έθεσε συνολικά έξι ζητήματα στην υπουργό Πολιτισμού

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και σε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε έξι ζητήματα για την πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νομού Ροδόπης.

Συγκεκριμένα ο κος Στυλιανίδης ζήτησε:

 1. «Την ανεξαρτητοποίηση του Μεγάρου Μουσικής με τη έγκριση Οργανισμού, ώστε να αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτισμού διαβαλκανικής απήχησης, όπως τα άλλα δύο Μέγαρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αυτό θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του αλλά και τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής. 
   
 2. Την καταγραφή και ψηφιοποίηση του δικτύου μουσείων του νομού και την οργανωμένη ανάδειξη τους ως επισκέψιμων προορισμών. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό, Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό, το Μουσείο Καραθεοδωρή, το Ίδρυμα Παπανικολάου, το Λαογραφικό, το Στρατιωτικό Μουσείο σε συνδυασμό με το Οχυρό της Νυμφαίας, το Καλαθοπλεκτικής, το μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων της Ξυλαγανής, το Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια και το Λαογραφικό του Ιάσμου.
   
 3. Την ανασκαφή, ανάπλαση, λειτουργία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, το Ιμαρέτ, τα Βυζαντινά τείχη της Κομοτηνής, η Αναστασιούπολη και η Μοσυνούπολη, η αρχαία Στρύμη, το Σπήλαιο στη Μαρώνεια καθώς και η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους η οποία δημιουργήθηκε πριν το Άγιο Όρος και θα μπορούσε να αναβιώσει ως χώρος επισκέψιμος και για γυναίκες, ως μνημείο προσκυνηματικού τουρισμού.
   
 4. Τα πολιτιστικά αυτά σημεία θα μπορούσαν να συνδεθούν αποδοτικά και με αντίστοιχα μνημεία της φύσης για να προσελκύσουν εναλλακτικό τουρισμό όλων των κατηγοριών όπως π.χ. τα Θρακικά Μετέωρα με τα άγρια άλογα στο βασίλειο του Διομήδη στον Ιάσμου, το αρχαία θέατρο της Μαρώνειας με το γεωλογικό και ιστορικό πάρκο του Ισμάρου από τη νέα Ρωμανία στα Πετρωτά ως τον Αγ. Χαράλαμπο, η αρχαία Στρύμη στο Μητρικό με τους υδροβιότοπους μέχρι το Φανάρι και τη Βιστωνίδα κλπ.
   
 5. Την ανάδειξη εμβληματικών κτηρίων, όπως η Τσανάκλειος που ολοκληρώσαμε, το παλιό Δικαστικό Μέγαρο που στεγάζονταν η πρώτη Διοίκηση της Ελεύθερης Θράκης, μια σειρά από παλιά αρχοντικά. Καθώς και προσωπικότητες της Θράκης που αναδεικνύουν την ιστορία της, όπως ο Δημόκριτος, ο Ορφέας, ο Λευκίππος, οι Κομνηνοί, ο Καραθεοδωρή, ο Βυζυηνός, ο Χατζηδάκης και άλλοι.
   
 6. Σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό περιβάλλον με την εγκατάσταση οπτικής ίνας στην Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες, ώστε τα εκατομμύρια ξένα Ι.Χ. που διέρχονται από τη Νυμφαία και του Κήπους βλέποντας στο κινητό τους έξυπνες εφαρμογές να κατεβαίνουν στους οικισμούς της περιοχής για να παρακολουθήσουν δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων, να επισκεφθούν μνημεία και μουσεία και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές και τη γευσιγνωσία της περιοχής». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.