fbpx Διπλή συνάντηση στο γραφείο του Δ. Χαρίτου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ AHEPA "ΟΡΦΕΥΣ" ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Διπλή συνάντηση στο γραφείο του Δ. Χαρίτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
AHEPA
ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής
Αγροτικά

Πολλά τέθηκαν επί τάπητος με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της περιοχής

O βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου συναντήθηκε με εκπροσώπους του αγροτικού συλλόγου Δήμου Κομοτηνής, του αγροτικού συλλόγου Μαρωνείας – Σαπών, των βαμβακοπαραγών Θράκης στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και των επαγγελματιών αγροτών Ν. Ροδόπης, συζητώντας μαζί τους για όλα όσα απασχολούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο νομό.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν το καλοκαίρι στις περισσότερες καλλιέργειες και ιδιαίτερα στο βαμβάκι. Επίσης η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ή ακόμη και καταβολής ενός τμήματος αυτών ως προκαταβολή σε όσους υπέστησαν ολική καταστροφή, ενώ τονίστηκε από όλους η ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής για το παραπάνω ζήτημα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαβούλευση για τις αλλαγές βάσει των αναλογιστικών μελετών που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός. Παράλληλα τους ενημέρωσε για τις επισκέψεις που είχε πρόσφατα στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αναδείξει το πρωτόγνωρο μέγεθος των καταστροφών και την επείγουσα ανάγκη να δοθεί λύση, θέμα στο οποίο θα δώσει συνέχεια τις επόμενες μέρες στη Βουλή. 

Στην συνέχεια τέθηκε το ζήτημα της κατάρρευσης των τιμών του σύσπορου βάμβακος, που όπως ειπώθηκε βρίσκεται στα όρια κάλυψης του κόστους παραγωγής, ενώ έγινε αναφορά στη δέσμη προτάσεων για το βαμβάκι, όπως κατατέθηκε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος από τον εκπρόσωπο των βαμβακοπαραγωγών Θράκης. Ο βουλευτής αναγνώρισε την σοβαρότητα των προβλημάτων των παραγωγών, που θα έχουν επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, και έκανε γνωστό ότι έχει ζητηθεί και είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί συζήτηση για αυτά στη Βουλή. 

Αναλυτική συζήτηση έγινε για τις ελλείψεις εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων υποδομής άρδευσης στο νομό, που θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής και να αποτρέψουν τον κίνδυνο στο άμεσο μέλλον υποβάθμισης και ερημοποίησης ζωνών από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αναγνωρίστηκε από όλους ότι απαιτείται η υλοποίηση μικρών έργων, αλλά και η προώθηση του μεγάλου έργου του φράγματος Κομψάτου.

Τέλος υπήρξε συμφωνία στο ότι πρέπει να προωθηθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο το γνωστό ως πρόγραμμα απονιτροποίησης, που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την περιοχή, και άλλα μικρότερα χρήσιμα προγράμματα.
 

Επαφή με το Τμήμα AHEPA "Ορφεύς" Κομοτηνή HJ20​

Ο βουλευτής συναντήθηκε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής «Ορφεύς» HJ20 και τον κυβερνήτη ΑΧΕΠΑ Ελλάδας Στάθη Κεφαλίδη. Στην εθιμοτυπική επίσκεψη που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των ΑΧΕΠΑ με αφορμή την εκλογή του βουλευτή, το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε θέματα του απόδημου ελληνισμού.  
 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην