fbpx Δημήτρης Χαρίτου: "Είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες, εφόσον η κοινωνία μου αναθέσει έναν τόσο σημαντικό ρόλο"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟ "Χ"

Δημήτρης Χαρίτου: "Είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες, εφόσον η κοινωνία μου αναθέσει έναν τόσο σημαντικό ρόλο"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
υποψήφιος βουλευτής
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΣΥΡΙΖΑ

Ο προοδευτικός κόσμος μπορεί να εκπροσωπηθεί, με τον πιο σίγουρο και εύκολο δρόμο

«Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική».

Ορμώμενος από αυτή τη σκέψη του Βέλγου συγγραφέα, Paul Carvel, αποφάσισα στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιούλη να δηλώσω παρών και να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση σας, ζητώντας να με εμπιστευτείτε.

Σε μια μικρή κοινωνία, όπως η δικιά μας, οι διαδρομές που έχει καταγράψει ο καθένας, δε χρειάζονται πολλές συστάσεις.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολιτική ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια, με γνήσια αγωνία να προσφέρω και όχι να κερδίσω, να δώσω κι όχι να πάρω. Έμαθα να αγωνίζομαι με πάθος για τις ιδέες μου, αλλά ταυτόχρονα τράβηξα έναν διακριτό επαγγελματικό δρόμο. Δε θέλησα να γίνω επαγγελματίας της πολιτικής. Προτίμησα να αφιερωθώ στο επάγγελμά μου, αυτό του ιδιώτη γεωτεχνικού, και να βιώνω καθημερινά, κοντά 30 χρόνια πλέον, την ίδια πραγματικότητα και τις ίδιες αγωνίες με τους συμπολίτες μου.

Ταυτόχρονα, επέλεξα να δίνω τις μικρές και μεγάλες πολιτικές μάχες στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στον τόπο όπου συνεχίζω να ζω με την οικογένειά μου. 

Φρόντισα, πρωτίστως, να γνωρίσω σε βάθος τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Κατά τη θητεία μου στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είχα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω τις μεγάλες δυνατότητες, αλλά και τις δυσκολίες που την εμποδίζουν να προχωρήσει μπροστά. Μια περιοχή που όφειλε να έχει ξεχωριστό βάρος και ιδιαίτερη σημασία για όλη τη χώρα, που δυστυχώς δε συνειδητοποιούνται πλήρως από την κεντρική πολιτική σκηνή, από όλους όσους διαχρονικά διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου μας. Αναπόφευκτα, διατηρήθηκαν τα βαθιά διαθρωτικά προβλήματα στους βασικούς τομείς της παραγωγής, που άφησαν ανοχύρωτη την περιοχή στο ξέσπασμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Με αποτέλεσμα την κατάρρευση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, την εκτίναξη της ανεργίας και τη μετανάστευση των νέων, ιδιαίτερα των πτυχιούχων, που αποτελεί μια πληγή που μας πονά όλους. 

Δυστυχώς, λανθασμένες επιλογές, σε μια διαδρομή δεκαετιών, καταδίκασαν αυτήν την περιοχή σε ελλειμματική ανάπτυξη και αποβιομηχάνιση. Σε αυτά συνέτειναν οι ανεπαρκείς διασυνδέσεις με την υπόλοιπη χώρα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και η κυριαρχία των παραδοσιακών και εν πολλοίς παρωχημένων κλάδων έντασης εργασίας και χαμηλής ειδίκευσης. Ταυτόχρονα, τα όποια σχέδια ανάπτυξης ξεδιπλώθηκαν και τα όποια κίνητρα δόθηκαν, είχαν χαρακτήρα αποσπασματικό και συχνά αποδεικνύονταν άστοχα, με συνέπεια να στηρίζουν αντικειμενικά ένα είδος επιχειρηματικότητας με περιορισμένη κοινωνική ευθύνη και κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Στη νέα εποχή που διανύουμε, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την κυρίαρχη γεωπολιτική θέση που κατέχει η περιοχή μας και το γεγονός ότι αποτελεί «πύλη» της χώρας και της Ευρώπης. Τα ενεργειακά δίκτυα που η κατασκευή τους βρίσκεται σε εξέλιξη, μας καθιστούν ενεργειακό «σταυροδρόμι» μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θωράκιση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Το Πανεπιστήμιό μας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, διαθέτει μια ισχυρή επιστημονική βάση, που πρέπει να ενισχυθεί, να αξιοποιηθεί για τη διασύνδεση της έρευνας με τη μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή, και ταυτόχρονα να ανοίξει τους ορίζοντές του ώστε να αποτελέσει κέντρο της επιστήμης και της έρευνας στην ευρύτερη Βαλκανική. Στον αγροτικό τομέα, που εξακολουθεί να αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης, με την αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Η γεωγραφική μας θέση καθιστά τον τουρισμό μια δυναμική εφεδρεία, που μπορεί να δώσει ανακούφιση και ώθηση στην τοπική οικονομία, αν σκεφτούμε έξυπνα, σχεδιάσουμε αποτελεσματικά, ώστε να προσελκύουμε τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Ο φυσικός μας πλούτος, οι όμορφες παραλίες μπορούν με τις αναγκαίες υποδομές που πρέπει να υλοποιήσουμε,  να αποτελέσουν μαζί με όλα τα άλλα ένα σταθερό υπόβαθρο για βιώσιμη, εξωστρεφή και κοινωνικά ισότιμη ανάπτυξη. Στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του τόπου μας, που αποτελεί ένα θετικό διεθνές παράδειγμα ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης, σε πείσμα όσων  καλλιεργούν την καχυποψία και τους διαχωρισμούς!

Μπορώ να ισχυριστώ ότι όλα τα παραπάνω έχουν θέση στο συνολικό σχέδιο που έχουμε διαμορφώσει για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Και είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα πλέον διαθέτω την εμπειρία, την ωριμότητα και βέβαια την πολιτική βούληση να υπηρετήσω ένα τέτοιο σχέδιο που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. 

Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου και τους ζητώ να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο την αξιοσύνη, τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα. 

Απευθύνομαι, ειδικότερα, στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σ’ αυτούς που άνοιξαν τον δρόμο της αλλαγής και της προόδου σε αυτόν τον τόπο, και τους καλώ να μην επιτρέψουν την παλινόρθωση της Δεξιάς, που εμφανίζει σημάδια αλαζονείας, ρεβανσισμού και εκδικητικότητας. Τους ζητώ να μην αποδεχθούν να χρησιμοποιηθούν ως «σωσίβιο» για την επιβίωση των εκπροσώπων της στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα θα είναι χείρα βοηθείας στην παράταξη της Δεξιάς.

Τους καλώ να συμπορευτούμε σε αυτήν την κρίσιμη μάχη. Να αγωνιστούμε μαζί, ώστε ο προοδευτικός κόσμος να εκπροσωπηθεί, με τον πιο σίγουρο και εύκολο δρόμο. 

Είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες, εφόσον η κοινωνία μου αναθέσει έναν τόσο σημαντικό ρόλο. Σε αυτήν, άλλωστε, που είναι ο τελικός κριτής, καταθέτω την υποψηφιότητά μου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ