fbpx Δήμαρχος Κομοτηναίων: Έχουμε μπροστά μας ένα εκλογικό και όχι μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΩΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δήμαρχος Κομοτηναίων: Έχουμε μπροστά μας ένα εκλογικό και όχι μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Πετρίδης
ΕΝΠΕ
ΚΕΔΕ
Κλεισθένης

Η απλή αναλογική θα αποτελέσει την άνοιξη για την τοπική αυτοδιοίκηση, υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Σε τρεις μήνες θα καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, είπε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

 

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Θετικός στον διάλογο για συγκεκριμένες αλλαγές στο πρόγραμμα «Κλεισθένης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των αυτοδιοικητικών εκλογών την β΄ Κυριακή, εφόσον -όπως είπε- «μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής», για την οποία σημείωσε ότι «θα αποτελέσει την άνοιξη για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές και στη διάταξη για την ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων εάν αυτό δεν ωφελεί τους περιφερειακούς δήμους. Σημειώνοντας ότι «υπάρχει χώρος για κάθε δημιουργική πρόταση», ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε ανοιχτός και σε τροποποιήσεις που αφορούν την ενδοπεριφερειακή δυνατότητα του ενός σταυρού, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενη αύξηση του ορίου στον αριθμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.


Παρών στο κοινό συνέδριο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης για να πει στον "Χ" "μετά και την ομιλία του κυρίου Σκουρλέτη στο συνέδριο πλέον σε εμένα προσωπικά είναι παγιωμένη η άποψη ότι το νομοσχέδιο αυτό κατέβηκε μόνο και μόνο για να υπηρετήσει το στόχο της απλής αναλογικής. Δεν θέλω να υιοθετήσω συνωμοσιολογικές απόψεις και να προσάψω δόλο στην κυβέρνηση ότι θέλει να διαλύσει την αυτοδιοίκηση γιατί δεν την ελέγχει. Θα μπορούσε να συμβεί και αυτό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προβάλουμε. Αυτό όμως που σίγουρα υπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο είναι μια ιδεοληψία και μια εμμονή στην φράση απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική μπορεί να ακούγεται στα αυτιά του περισσότερου κόσμου, αλλά εάν προβάλουμε τι θα σημάνει η απλή αναλογική στο σύστημα διοίκησης και διακυβέρνησης των Δήμων έτσι όπως κατεβαίνει θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να λύσει".


Ο δήμαρχος είναι πεπεισμένος πλέον ότι "έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι μεταρρυθμιστικό, αλλά εκλογικό".  


Το ψήφισμα του συνεδρίου

Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση για την αλλαγή του μοντέλου του κράτους και να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης ζητεί το ψήφισμα, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το 2ο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του.


Με το ψήφισμα ζητείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.


Σύμφωνα με το ψήφισμα, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως, δε, κατά το σκέλος των αρμοδιοτήτων, των πόρων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας».


Τέλος, το 2ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ εξουσιοδότησε τα διοικητικά συμβούλιά τους, να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.


Δικά τους ψηφίσματα κατέθεσαν, επίσης, οι παρατάξεις «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο ψήφισμα της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» τονίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα σοβαρό πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα, αποτελεί βάση συζήτησης για να συμμετάσχει ουσιαστικά η ΚΕΔΕ στη διαδικασία, ενώ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να δεχθεί ότι το ουσιαστικό τέλος της διαβούλευσης είναι η ημέρα της ψήφισής του στη Βουλή. 


Η «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ψήφισμά της, επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ απορρίπτει την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.