fbpx Διεκδικούν εμβολιαστικό κέντρο στον Δ. Αρριανών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021 - 09:00
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Διεκδικούν εμβολιαστικό κέντρο στον Δ. Αρριανών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Αρριανών
Δημήτρης Χαρίτου
Ιλχάν Αχμέτ

Την επιστολή του δημάρχου κατέθεσαν στη Βουλή οι Δ. Χαρίτου και Ι. Αχμέτ

Χωρίς εμβολιαστικό κέντρο παραμένει ο Δήμος Αρριανών, με τους κατοίκους του Δήμου να κλείνουν ραντεβού για τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε Κομοτηνή, Σάπες ή Ίασμο. Προ της έναρξης των εμβολιασμών, ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν γνωστοποίησε από μόνος του έναν κατάλογο εμβολιαστικών κέντρων που ανέμενε να λειτουργήσουν στα διοικητικά όρια του Δήμου. Μέχρι και σήμερα, όμως, ο ορεινότερος Δήμου της ΠΕ Ροδόπης παραμένει χωρίς εμβολιαστικό κέντρο. Επιχείρημα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, όπως πρόσφατα καταγράψαμε, είναι πως εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά ο Δ. Αρριανών δεν έχει.

Με επιστολή του ο δήμαρχος Αρριανών επαναφέρει το ζήτημα έλλειψης εμβολιαστικού κέντρου στον ορεινό όγκο (επιστολή για το θέμα είχε αποστείλει και τον Δεκέμβριο του ’20). Η επιστολή του: «Στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών - Επιχείρηση “Ελευθερία” για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19 δεν έχει προβλεφθεί κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ανάμεσα στα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Αρριανών. Η επιλογή αυτή δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια των δημοτών μας για εμβολιαστική κάλυψη καθώς με δεδομένο τις πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις καθίσταται δύσκολη η μετακίνησή τους. Στην προσπάθεια όλων μας για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό ανοσία στον γενικό πληθυσμό και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού μεταξύ των δημοτών μας, κρίνουμε σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στην περιοχή μας. Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να επανεξεταστεί σοβαρά η επιλογή των εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή του Δ. Αρριανών ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση για την εξυπηρέτηση των πολιτών και εν τέλη την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

«Αναγκαία» η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, λέει ο Δ. Χαρίτου
Την επιστολή του δημάρχου Αρριανών κατέθεσε στη Βουλή και τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα διοικητικά όρια του Δήμου. «Ο Δήμος Αρριανών είναι ο μοναδικός Δήμος της Ροδόπης, όπου δε λειτουργεί κανένα εμβολιαστικό κέντρο, παρόλο που είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό “Ελευθερία”. Ενώ το υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου με τους πολλούς ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς», σημειώνει ο βουλευτής.

Επίκαιρη ερώτηση από τον Ιλχάν Αχμέτ
Χθες επίσης κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Απουσία εμβολιαστικών κέντρων στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης». Στην ερώτησή του ο βουλευτής ισχυρίζεται πως «το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19, προέβλεπε αρχικά ανάμεσα στα πρώτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα περιφερειακά ιατρεία Φιλύρας και Κέχρου του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης».

Και προσθέτει τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι η επιλογή των συγκεκριμένων ιατρείων ήταν προφανές ότι δεν κάλυπτε συνολικά τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, ενός Δήμου με 20.000 κατοίκους και 58 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι μεταξύ τους, εντούτοις μέχρι και σήμερα και ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά έχουν αυξηθεί σε έως και 1.500, στον Δήμο Αρριανών δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα! Παραμένει έτσι ο μεγάλος αυτός Δήμος της Π.Ε. Ροδόπης χωρίς εμβολιαστικό κέντρο και είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει μια ανάλογη δομή!  

Την ίδια στιγμή στην Π.Ε. Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις επτά εμβολιαστικές γραμμές* που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε αυτήν. 

Να σημειωθεί ότι αναπάντητη παραμένει η προηγούμενη αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας με αφορμή επιστολή του δημάρχου Αρριανών από τις 10 -12-2020 που ζητούσε εκτός από Φιλύρα και Κέχρο να προβλεφθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στον δήμο Αρριανών. Αλλά τελικά δεν έγιναν ούτε εκείνα που ανακοινώθηκαν!».

*Η αναφορά επτά εμβολιαστικών γραμμών στην ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες νέες γραμμές που άνοιξαν στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.