fbpx Δεν τα βρήκαν διοίκηση και αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Δεν τα βρήκαν διοίκηση και αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜΘ
ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Μέτιος Χρήστος
Τοψίδης Χριστόδουλος

Παραμένει ως έχει το ΔΣ της εταιρείας

Την Τετάρτη 10/02 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα της ημερήσιας διάταξης: Ανάκληση ή μη της απόφασης που λήφθηκε στην 8η συνεδρίαση/14-8-2020, δυνάμει της οποίας ορίστηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ στο Διοικητικό Συμβούλιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ-Οικονομική Συμβουλευτική» (ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ), σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. 4985/22-1-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας ΑΜΘ  στο Διοικητικό Συμβούλιο της  εταιρείας.

Μετά λοιπόν από όλο αυτόν τον «χορό» των ανακοινώσεων, τις αντιδράσεις των επιμελητήριων και τους πολιτικούς τριγμούς που έχουν προκληθεί, δεν έγινε ανάκληση της παλιότερης απόφασης όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς 26 ψήφισαν «κατά» της ανάκλησης, 21 «υπέρ», 3 «λευκά» και 1 «παρόν».

Χρ. Μέτιος : «Είμαστε κατά της αλλαγής της απόφασης γιατί μια τέτοια πράξη θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή»
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος πήρε τον λόγο και στον πρόλογο του ήταν πολύ σαφής. Αναφέροντας «θα είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος για το ζήτημα που καλούμαστε να αποφασίσουμε. Υπάρχουν δύο δικαστικές αποφάσεις -τύπου δικαστικών αποφάσεων- που δικαιώνουν την θέση μας είναι δύο αποφάσεις αρμόδιων οργάνων της πολιτείας και μια τρίτη που έχει και αυτή σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι βέβαιος πως όσες φορές προσφεύγετε στην δικαιοσύνη θα παίρνετε την ίδια απάντηση. Είναι όμως αδιανόητο να μην σεβόμαστε αποφάσεις δικαστηρίων».

Ο κ. Μέτιος όμως μίλησε και για το ‘διάσημο’ έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών. Και απευθυνόμενος σε αυτούς που αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο δήλωσε «σε ότι αφορά το έγγραφο που επικαλείστε σας λέω ότι αυτό δεν έχει καμία δεσμευτική κανονιστική ισχύ. Συνεπώς είμαστε κατά της αλλαγής της απόφασης, γιατί μια τέτοια πράξη θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή». 

Ο περιφερειάρχης στην διάρκεια του λόγου του υπογράμμισε επίσης πως 
«η ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης θα αποτελέσει εκτός των άλλων τεράστιο πολιτικό και νομικό ατόπημα και θα στείλει ένα μήνυμα ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων και των παρατάξεων είναι πάνω από το δίκιο και τους θεσμούς», συμπλήρωσε ο κ. Μέτιος ολοκληρώνοντας. Η παράταξη του κ. Μέτιου ψήφισε κατά της ανάκλησης.

Χ. Τοψίδης: «Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών λέει ότι θα πρέπει να μπει αναλογική εκπροσώπηση»
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης παίρνοντας τον λόγο τόνισε,  ότι «στείλαμε ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και αναφέραμε τα ποσοστά που έχει η Περιφέρεια,  τα επιμελητήρια, και τα ποσοστά που έχει το ΔΠΘ.  Λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο και λέει ότι θα πρέπει να εφαρμόσετε τον νόμο. Δηλαδή να συμμετέχει η αναλογική εκπροσώπηση και στα πρόσωπα κάτω του 50%. Για αυτό τον λόγο θα έπρεπε το προεδρείο να μας καλέσει αυτό σε μια συνεδρίαση και όχι με την προηγούμενη πρόσκληση να μας ζητάτε να παρανομήσουμε δημοσίως».

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Τοψίδης ανέφερε ότι «θα πρέπει πραγματικά εάν θέλουμε να μπούμε στην ουσία του θέματος και να λυθεί το θέμα της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ,  να βάλουμε μια αναλογική εκπροσώπηση και να σταματήσει η οποιαδήποτε άλλη διαδικασία». Η παράταξη του κ. Τοψίδη ψήφισε υπέρ της ανάκλησης.

Κ. Κατσιμίγας : «Είναι αδιανόητη η σύγκρουση της διοίκησης της περιφέρειας με τα επιμελητήρια»
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Κατσιμίγας επισήμανε ότι,  «η πλειοψηφούσα παράταξη της περιφέρειας ερμηνεύει την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ λέγοντας όχι στο να κατέχεται από την περιφέρεια, αλλά  από την διοικούσα παράταξη. Ο κ. Τοψίδης έχει την άλλη άποψη που τελικά την επιβεβαίωσε το υπουργείο, την επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως δεν ξέρω γιατί δεν θέλετε να εφαρμόσετε αυτό». 

Ο κ. Κατσιμίγας ξεκαθάρισε πάντως ότι «πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητη η σύγκρουση της διοίκησης της περιφέρειας με τα επιμελητήρια  που στο κάτω-κάτω της γραφής αυτοί που πληρώνουν την νύμφη είναι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ». Ο κ. Κατσιμίγας ψήφισε υπέρ της ανάκλησης της απόφασης. 

Κ. Σιμιτσής : «Δεν δείχνει εικόνα σοβαρή το να προστρέχουμε στο υπουργείο»
Τοποθετήθηκε επί του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της Περιφέρειας σε Δράση Κωστής Σιμιτσής και  ανέφερε μεταξύ άλλων «δεν δείχνει εικόνα σοβαρή το να προστρέχουμε στο υπουργείο, το οποίο είναι το κατά εξοχήν υπεύθυνο για την ετεροδιοίκηση στην χώρα μας και να επιβάλλει ‘καπέλο’ σε εμάς, που είμαστε αυτοδιοικητικό όργανο. Λυπάμαι πάρα πολύ που προσέτρεξαν στο υπουργείο οι πρόεδροι των επιμελητηρίων και μαζί τους και ο κ. Τοψίδης». Ο κ. Σιμιτσής ψήφισε κατά της ανάκλησης.

Χρ. Τρέλλης : «Έχει βουήξει η Περιφέρεια με αυτό το θέατρο του παραλόγου για το ποιος θα ελέγξει την ΔΕΣΜΟΣ»
Ο Χρήστος Τρέλλης της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όταν ήρθε η δική του σειρά να τοποθετηθεί επισήμανε πως «έχει βουήξει η περιφέρεια κυριολεκτικά και ειδικά ο χώρος των επαγγελματιών με αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζετε, για το ποιος θα ελέγξει την ΔΕΣΜΟΣ. Να μιλήσουν ειλικρινά στον λαό και τους εργαζόμενους».

Επίσης λέγοντας την δική του θέση υποστήριξε πως «εδώ και τώρα όλοι αυτοί οι οργανισμοί και οι αναπτυξιακές να διαλυθούν». Ο κ. Τρέλλης ψήφισε λευκό. 

Θ. Περεντίδης: «Εμείς δεν διεκδικούμε καμία θέση σε τέτοια ΔΣ»
Ο Θοδωρής Περεντίδης της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης Ανταρσία στην ΑΜ-Θ δήλωσε πως «εμείς δεν διεκδικούμε καμία θέση σε τέτοια ΔΣ. Εμείς θέλουμε έναν άλλο δημόσιο κρατικό φορέα με κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να υπάρχει μια αμεσότητα και μια διαφάνεια και να συρρέει τα χρήματα προς τις επιχειρήσεις και τις επαγγελματικές δραστηριότητες». Ο Κ. Περεντίδης ψήφισε παρόν.

Αν. Καραγιώργης : «Εδώ υπάρχει ένα έγγραφο που δεν έχει την νομική ισχύ ικανή ώστε να αλλάξει την απόφαση»
Τέλος, τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Καραγιώργης επικεφαλής της Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης και τόνισε μεταξύ άλλων «αντιλαμβάνομαι ότι εδώ υπάρχει ένα έγγραφο που δεν έχει την νομική ισχύ ικανή ώστε να αλλάξει την απόφαση ενός περιφερειακού συμβουλίου. Άρα δεν θα συμφωνήσω με την όλη διαδικασία». Ψήφισε κατά της ανάκλησης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι