fbpx Δεκάδα έργων ζητάει από τη Διακομματική ο Δήμος Ιάσμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΟΝΤΕΡ ΜΟΥΜΙΝ

Δεκάδα έργων ζητάει από τη Διακομματική ο Δήμος Ιάσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ιάσμου
Οντέρ Μουμίν

Φυσικό αέριο, επιπλέον χρηματοδότηση, πανεπιστημιακά τμήματα, φράγμα Κομψάτου

Στα πλαίσια διαβούλευσης της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ο Δήμος Ιάσμου δια του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, κατέθεσε δέκα προτάσεις, με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά και αυτοδιοικητικές. Οι προτάσεις αναλυτικά:

1) Σύνδεση με φυσικό αέριο
Σύνδεση της έδρας του δήμου Ιάσμου, της κωμόπολης του Ιάσμου αλλά και των όμορων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου με φυσικό αέριο.

2) Υποστελέχωση υπηρεσιών – Πρόσληψη νομικού προσωπικού
 Δεδομένου της χρόνιας υποστελέχωσης των δήμων της Θράκης προτείνεται η πρόσληψη μονίμου προσωπικού, με τις ειδικότητες αυτών να καθορίζονται αποκλειστικά από τους δημάρχους, ως εξής:
Δήμοι με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκων = 10 Μόνιμοι Υπάλληλοι
Δήμοι με πληθυσμό έως 50.000 κατοίκων = 20 Μόνιμοι Υπάλληλοι
Δήμοι με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων = 40 Μόνιμοι Υπάλληλοι

3) Έκτακτη χρηματοδότηση από ΥΠΕΣ για αναπτυξιακά έργα
Προτείνεται η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Θράκης από το ΥΠΕΣ, κατά πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής, με σκοπό υλοποίησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με έμφαση στα έργα βελτίωσης υποδομών πρωτογενούς τομέα:
Δήμοι με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκων = 2 εκατομμύρια ευρώ
Δήμοι με πληθυσμό έως 50.000 κατοίκων = 4 εκατομμύρια ευρώ
Δήμοι με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων = 8 εκατομμύρια ευρώ
Υποχρεωτική έγκριση κονδυλίων από τον υπουργό Εσωτερικών πριν τη διάθεση τους, με προγενέστερο έλεγχο της αναγκαιότητας του υπό υλοποίηση αναπτυξιακού έργου.

4) Επιδότηση εναλλακτικών καλλιεργειών - Μύρτιλο (Blueberry)
Επιδότηση των κατά κύριο επάγγελμα ή νέων αγροτών της Θράκης με το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος, για την παραγωγή εναλλακτικών καλλιεργειών (μύρτιλο, ακτινίδια, λεβάντα κλπ). 
Ο Δήμος Ιάσμου ήδη υλοποιεί δράσεις για παραγωγή Μυρτίλου (Blueberry), με γνώμονα την εγκατάσταση εναλλακτικών καλλιεργειών στα πλαίσια της τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος δε του δήμου Ιάσμου αποτελεί, με την εγκατάσταση περίπου 300 στρεμμάτων Μυρτίλου (Blueberry) σε βάθος τριετίας, να καταστεί ο δήμος με την μεγαλύτερη στρεμματική καλλιέργεια Μυρτίλου (Blueberry) στην Ελλάδα (Brand Name). 

5) Ανάδειξη σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Ανάδειξη και βελτίωση της προσβασιμότητας για σημεία πολιτιστικού, τουριστικού, ιστορικού, θρησκευτικού ενδιαφέροντος και για περιοχές φυσικού κάλλους που υφίστανται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιάσμου.
Τα βασικότερα σημεία είναι: Αναστασιούπολη, Μαξιμιανούπολη, Θρακικά Μετέωρα, Μεσαιωνική Γέφυρα Κομψάτου.

6) Δημιουργία και κατασκευή Πανεπιστημιακων Τμημάτων ΔΠΘ 
Δημιουργία, κατασκευή Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Φοιτητικών Εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε διαθέσιμη, επαρκή δημοτική έκταση πλησίον του οικισμού Ιάσμου, ακριβώς ενδιάμεσα στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, με άμεση πρόσβαση από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού στον Ίασμο.
Σημειώνεται με έμφαση ότι η Πανεπιστημιούπολη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανήκει εδαφικά στον Δήμο Ιάσμου, χωρίς ωστόσο έως σήμερα ο δήμος Ιάσμου να καρπωθεί τα οποιαδήποτε οφέλη από την λειτουργία του ΔΠΘ.

7) Φεστιβάλ Ειρήνης
Διοργάνωση Φεστιβάλ Ειρήνης, την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης), με συμμετοχή δήμων από την Ελλάδα, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Με απώτερο σκοπό να ενώσουμε στον ευλογημένο δήμο μας, πολιτιστικά, πολιτισμικά, τουριστικά, τους βαλκανικούς  λαούς, την Ευρώπη με την Ασία, τους χριστιανούς με τους μουσουλμάνους.
Επιχορήγηση της συγκεκριμένης δράσης με ποσό 1 εκατομμύριο ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

8) Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους
Μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων με τη διάθεση των ανάλογων πιστώσεων, που αφορούν τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας (Κέντρα Υγείας), τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Δομές Εκπαίδευσης (Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και τις Υπηρεσίες Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Δασαρχεία).
Ήδη σήμερα οι περισσότερες αρμοδιότητες που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες των παραπάνω δομών ατύπως ασκούνται από τους Δήμους χωρίς να υφίσταται η ανάλογη οικονομική στήριξη των Δήμων.

9) Ίδρυση και κατασκευή του 1ου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα
Είναι γεγονός και εκφράζεται από πολλούς ότι χρήζει αναθεώρησης το άρθρο 16 του Συντάγματος. Με την απαιτούμενη αναθεώρηση άμεσα του άρθρου 16 του Συντάγματος και δεδομένου ότι θα επιτραπεί συνταγματικά πια η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ο δήμος Ιάσμου είναι σε θέση να φιλοξενήσει το 1ο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Προτείνεται συνάμα με την αναθεώρηση του άρθρου 16 Σ, η ίδρυση και κατασκευή του 1ου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου σε δημοτική έκταση, πλησίον των οικισμών Μίσχου και Μεγάλου Πιστού, που απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από τις σημερινές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

10) Κατασκευή φράγματος Ιάσμου
Κατατέθηκε εμπεριστατωμένη μελέτη ειδικά για το συγκεκριμένο αίτημα, η οποία θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Χ» 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ