fbpx Δ. Ιάσμου: «5 + 5 έργα» διαφήμισε ο Οντέρ Μουμίν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ

Δ. Ιάσμου: «5 + 5 έργα» διαφήμισε ο Οντέρ Μουμίν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οντέρ Μουμίν
Δήμος Ιάσμου

Στους Ασωμάτους έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων του δημάρχου

Με μία δίγλωσση υπαίθρια εκδήλωση, που κράτησε περί των 80 λεπτών συνολικά, έκανε τον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων του για τον έναν χρόνο στη διοίκηση του Δήμου Ιάσμου, ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην μικρή πλατεία Ασωμάτων, μετά τα εγκαίνια της Τοπικής Κοινότητας, ενώ από τις παρουσίες αξίζουν καταγραφής αυτή του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ (που μάλιστα μίλησε και προ του δημάρχου) κι εκείνη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκου Αμούτζα (ο οποίος επέλεξε να παρακολουθήσει τον απολογισμό από τις πίσω καρέκλες).

Της τοποθέτησης του δημάρχου, προηγήθηκε -επίσης δίγλωσση- καταγραφή περιληπτικών στοιχείων για τον Δήμο Ιάσμου, την πορεία της παράταξης «Εμπρός» και την διοίκηση του τελευταίου έτους. Όπως ακούστηκε στον πρόλογο, «τα πέντε σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα με δήμαρχο τον Οντέρ Μουμίν είναι: το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, η Δομή Σίτισης, η υποδειγματική αντιμετώπιση κρίσεων πολιτικής προστασίας όπως η καραντίνα στο Αγίασμα και οι πλημμύρες στον Ίασμο, αλλαγή σελίδας σε καθαριότητα - περιβάλλον - τεχνικά έργα: μεγάλοι κάδοι για ογκώδη αντικείμενα, αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, καθαρισμός των αρδευτικών καναλιών, τακτική καθαριότητα σε ολόκληρο τον Δήμο Ιάσμου». Αναφορικά με τα «έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή», απαριθμήθηκαν τα εξής: «το φυσικό αέριο στον Ίασμο, η δυναμική συμμετοχή στο Αντώνης Τρίτσης, η αγροτική ανάπτυξη όπως το μύρτιλο, έργα ύδρευσης και υπηρεσίες διαδικτύου».

«Υλοποιήσαμε 22 από τα 62 σημεία του προγράμματός μας»
Τις 3.000 λέξεις άγγιξε η συνολική καταγραφή πεπραγμένων του δημάρχου, ο οποίος έβαλε την κατακλείδα «από τα 61 σημεία του προγράμματος μας υλοποιήσαμε 22 σημεία, με ποσοστό υλοποίησης 36% στον πρώτο χρόνο διοίκησής μας». Ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα Τρίτη θα γίνει γνωστός ο ανασχηματισμός της δημοτικής αρχής. Ο απολογισμός χωρίστηκε σε τομείς δράσης, από τους οποίους μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα κάτωθι:

«Τομέας Διοικητικού - Οικονομικού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Αναδιαρθρώσαμε ριζικά όλες τις διοικητικές και οικονομικές μας υπηρεσίες. Έως τέλος του 2020 ολοκληρώνουμε και το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιάσμου. Καταργήσαμε τις κατά τόπο Αντιδημαρχίες και καθιερώσαμε τον λειτουργικό θεσμό των καθ’ ύλην Αντιδημαρχιών. Μειώσαμε  τα χρέη προς τρίτους κατά 12.000 ευρώ από 236.000 σε 224.000 ευρώ, έχοντας εξοφλήσει το σύνολο των νόμιμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν και παραλάβαμε από την απερχόμενη διοίκηση και έχοντας εξοφλήσει ικανό ποσοστό υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν επί δικής μας θητείας. Αυξήσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιάσμου κατά 51.000 ευρώ, από 741.000 σε 792.000 ευρώ. Λειτουργήσαμε μετά από 15 χρόνια τα ΚΕΠ Σώστου.

Τομέας Ανάπτυξης και Απασχόλησης: Καταργήσαμε το μονοπώλιο που επικρατούσε με τους εργολάβους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους προμηθευτές μας. Είναι δεδομένο και βέβαιο ότι εδώ και ένα χρόνο έχουμε ίση και δίκαιη κατανομή, με τον πρώτο λόγο αν έχουν οι τοπικοί παράγοντες και επιχειρήσεις. Θεσπίσαμε και λειτουργήσαμε το Ειδικό Γραφείο Ανεργίας. Από τις 61 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του Ειδικού Γραφείου Ανεργίας, 22 άνεργοι απέκτησαν εργασία, ποσοστό αποδοτικότητας περίπου 33%. Ζητάμε επίσημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Φυσικού Αερίου, να συνδεθεί και ο Ίασμος με φυσικό αέριο. Εξ αρχής ήταν θετική η ανταπόκρισή του, μένει όμως να στηρίξουμε δυναμικά αυτό το αίτημα, με την συμβολή όλων των παραγόντων της περιοχής, αλλά και των ίδιων των συνδημοτών μας.

Τομέας Υγείας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Προστασίας: Λάβαμε δραστικά, αυξημένα μέτρα σε εποχές κορωνοϊού για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων μας. Χρηματοδοτήσαμε εκτάκτως τη κατασκευή χώρου απομόνωσης και χώρο υποδοχής πιθανών ασθενών με κορωνοϊό, στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου. Οι ωφελούμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, αυξήθηκαν κατά 489 άτομα, φτάνοντας από τα 784 άτομα στον σημερινό μαγικό αριθμό των 1.273 ατόμων.  Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου απέκτησε ασθενοφόρο μετά από συστηματικές παρεμβάσεις μας. Θα μεριμνήσουμε άμεσα και θα συμβάλλουμε για την πρόσληψη 2 οδηγών για την 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου μας. Καθιερώσαμε τη διανομή συσσιτίου, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των δικαιούχων στα 160 άτομα. Μετά από υποβολή έγκαιρης και ολοκληρωμένης πρότασης από μέρους μας, εγκρίθηκε η Δομή Σίτισης του Δήμου Ιάσμου, προϋπολογισμού 191.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Δομή Σίτισης θα λειτουργήσει έως το 2023, δημιουργώντας 4 μόνιμες θέσεις εργασίας και εξυπηρετώντας 160 ωφελουμένους σε καθημερινή βάση.

Τομέας Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας: Σε κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο επανήλθαν οι κομμένες επιχορηγήσεις. Οι καρδιολογικές εξετάσεις των ποδοσφαιρικών σωματείων μας, για την θεώρηση του Ατομικού Δελτίου Υγείας του κάθε ποδοσφαιριστή τους, φέτος θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ιάσμου ανέξοδα. Σφραγίσαμε τα 5 παράνομα γήπεδα 5x5 που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, για την ασφάλεια των συνδημοτών και των παιδιών μας. Ολοκληρώσαμε την κατασκευή του 1ου και μοναδικού νόμιμου γηπέδου 5x5 ευρωπαϊκών προδιαγραφών στον Ίασμο. Οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, εγκαινιάσαμε και λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ιάσμου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με συμμετοχή 55 μαθητών μας.

Τομέας Ύδρευσης και Άρδευσης: Ολοκληρώσαμε την ανόρυξη και αξιοποίηση 2 νέων και 3 αδρανών υδρευτικών γεωτρήσεων στον Σώστη, στο Γλυκονέρι, στο Μέγα Πιστό και στο Δίκτυο Διανομής Ασωμάτων που εξυπηρετεί Ασώματο, Ρίζωμα, Θάμνα και Αγίασμα, λύνοντας οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης των παραπάνω οικισμών μας. Ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η συντήρηση, ρύθμιση και παρακολούθηση συστημάτων χλωρίωσης πόσιμου ύδατος. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι κανένας κατοικήσιμος οικισμός μας δεν θα μείνει χωρίς πόσιμο νερό. 

Τομέας Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας: Δεν υπήρξε ούτε μια μέρα τις τελευταίες 365 μέρες, που να στερήσαμε την συνδρομή των μηχανημάτων ή τις εργασίες καθαριότητας από τους δημότες μας. Πραγματοποιήθηκαν σε ένα χρόνο 1.044 παρεμβάσεις με την συνδρομή των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ιάσμου. Ενισχύσαμε τις Υπηρεσίες Συγκομιδής Απορριμμάτων με 265 νέους κάδους απορριμμάτων. Τοποθετήσαμε συνολικά 85 πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης, με πλήρη αποκατάσταση στους οικισμούς της Κοινότητας Ασωμάτων και με ικανοποιητική αποκατάσταση σε Αμβροσία και Παλλάδιο».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ