fbpx Δ. Χαρίτου: «Να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στην Τουρκία»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Δ. Χαρίτου: «Να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στην Τουρκία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Φέρνει το θέμα του χρυσού στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη «κομπάρσο»

Διονύσης Βοργιάς

Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Δημήτρης Χαρίτου, στο περιθώριο της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πολιτικό του γραφείο, το πρωί της Δευτέρας 21/10. Με σαφείς εθνικές αναφορές, ατζέντα γύρω από χρυσό, υποδομές, πρωτογενή τομέα, προσλήψεις, κλπ, ο κος Χαρίτου έδωσε το στίγμα του τι έχει κάνει τους πρώτους του μήνες ως βουλευτής και το τι προτίθεται να πράξει προσεχώς, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητά» του να βρίσκεται «κοντά στις ανάγκες, τα προβλήματα και να αιτήματα των ανθρώπων».

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»
Ο βουλευτής παρακολουθεί «με ανησυχία» όπως δήλωσε «την εισβολή της Τουρκίας σε ένα κυρίαρχο κράτος, με το πράσινο φως από τον Τραμπ, την ανοχή της Ρωσίας», καταλογίζοντας «χαλαρή φωνή αντίδρασης» στην ΕΕ και «αφωνία» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που «ακολουθεί πολιτική κατευνασμού». Κατά το κο Χαρίτου «οφείλει η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να επανέλθει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου για λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε προσφυγικό, επέμβαση στη Συρία και καταπάτηση της ΑΟΖ Κύπρου, αποτελεί έναν κυνικό συμψηφισμό, δηλαδή κάνω εκπτώσεις στα ζητήματα που αφορούν στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να μην έχω ροές μεταναστών».

Περί Μακεδονίας και …Βόρειας Μακεδονίας
Συγχρόνως δε, ο πολιτικός εξέφρασε την πικρία του για ένα άλλο θέμα του διεθνούς (αλλά και εθνικού) στερεώματος, αναφερόμενος στο stop της ΕΕ στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτελεί αρνητική εξέλιξη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην σεβαστεί την δέσμευσή της για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους της. Η αναξιοπιστία της ΕΕ και η ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών υπονομεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε μία περίοδο που άνοδο έχουν οι ευρωσκεπτικιστές», δήλωσε, ρίχνοντας το μπαλάκι και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς την «κομπάρσο» αντί για «πρωταγωνιστή» σε βαλκανικό επίπεδο.

Χαράσσοντας την πρώτη του θητεία ως βουλευτής
Εκτός από τα διεθνή, σε πρώτο πλάνο ήρθαν τα αμιγώς τοπικά θέματα στην συνέντευξη τύπου. Άλλωστε, ο ίδιος μπορεί να είναι Βενιαμίν στα έδρανα της Βουλής, αλλά έχει δείξει μέχρι στιγμής υπερδραστηριότητα.

Στον τομέα των υποδομών, ο βουλευτής θύμισε επερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας απαντήσεις για τα δύο χρόνια πεσμένης γέφυρας Κομψάτου και επερώτηση που κατέθεσε στον ίδιο υπουργό κο Καραμανλή για την χαρακτηριστική αργοπορία κατασκευής πλευρικών διοδίων στη Μέστη, μεταξύ άλλων.

Στους τομείς γεωργία – κτηνοτροφία που αν μη τι άλλο διαθέτει κι αυξημένες γνώσεις λόγω επαγγέλματος, πληροφόρησε το τι έκανε από την καταστροφική κακοκαιρία του Ιουλίου μέχρι σήμερα, γνωστοποιώντας ότι ετοιμάζει επερώτηση για τα θέματα των αποζημιώσεων. Επίσης, έχει ενημερώσει αναλυτικά ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ για μία σειρά ζητημάτων. Ακόμη, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Βορίδη, για την προστασία των κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος.

Στον φάκελο παιδεία, «παρακολουθώ επισταμένα την διαδικασία κάλυψης των σημαντικών κενών» γνωστοποίησε, κι έθεσε επί τάπητος άλλα δύο εκπαιδευτικά ζητήματα της Ροδόπης: «Παράλληλα στη Βουλή ζήτησα με ερωτήσεις να πάρω απαντήσεις από την υπουργό Παιδείας για τη δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο και για την ένταξη σχολικών μονάδων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών στο πρόγραμμα σχολικά γεύματα».

Στη Βουλή ο χρυσός
«Ο πρωθυπουργός ανακίνησε το ζήτημα – η δική μου θέση ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα είναι γνωστή και διαχρονική». Σε αυτή την πρόταση συνοψίζεται η θέση Χαρίτου για την πιθανότητα «χρυσής» επένδυσης στην Θράκη. Η θέση του ήταν η ίδια δεκαετίες τώρα και δεν έχει αλλάξει σπιθαμή, γι’ αυτό και φέρνει το θέμα στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Εκεί θα κληθούν – σε προσεχή συνεδρίαση αν δεν υπάρξει απρόοπτο της τελευταίας στιγμής – «οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους».

Θράκη: 100 χρόνια από την ενσωμάτωση
Ο πολιτικός υπενθύμισε και την πρόσφατη πρωτοβουλία του «να καταθέσω πρόταση με τη μορφή ερώτησης στον υπουργό Εσωτερικών και άλλους τέσσερις υπουργός για την συμπλήρωση, το 2020, των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια». Στην επερώτηση ενσωματώθηκε πρόταση συγκρότησης διακοματικής επιτροπής επί του θέματος.
iSYRIZA και ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία

Εν κατακλείδι, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης – μοναδικός του κόμματος σε επίπεδο νομού – μετέφερε κι ένα προσκλητήριο στο οποίο έχουν θέση «αριστεροί ριζοσπάστες, σοσιαλιστές, οικολόγοι, όλοι όσοι δέχονται τις αξίες και την πορεία της Αριστεράς», αναφερόμενος στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την εγγραφή νέων μελών με φόντο το 3ο διεθνές ανοιχτό συνέδριο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δυνατό marketing το τελευταίο διάστημα, ιδίως στους νέους, εξ ου και το δημιούργημα «iSYRIZA», που αποτελεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών.


Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές