fbpx Δ. Χαρίτου: «Η Θράκη έχει ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα που χρειάζεται να αξιοποιηθεί»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δ. Χαρίτου: «Η Θράκη έχει ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα που χρειάζεται να αξιοποιηθεί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Ζήτησε αξιοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής μεταξύ άλλων αιτημάτων

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξης της Θράκης σε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε «η Θράκη έχει ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα που διαμορφώνει μία ισχυρή πολυπολιτισμική ταυτότητα και χρειάζεται να αναδειχθεί και να προβληθεί».

Με το βλέμμα στην ομηρική Μαρώνεια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Μαρώνειας και την ένταξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Υπενθύμισε στην υπουργό ότι το αίτημα είχε ξεκινήσει με πρώτη υπογραφή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και την ρώτησε σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία φακέλου.

Η υπουργός αποκρίθηκε ότι είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια για την ένταξή του. Ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εργασίες στο σπήλαιο Πολύφημου Μαρώνειας, σημειώνοντας ότι με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εργασίες θα χρειαστούν 30 και πλέον χρόνια. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάδειξη άλλων σημείων στη Μαρώνεια, όπως τα ψηφιδωτά, το πρόπυλο στον Άγιο Χαράλαμπο και τη Σύναξη.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των βυζαντινών οικισμών  Μοσυνούπολη και Αναστασιούπολη και ιδιαίτερα του μοναδικού Επισκοπικού Ναού της Μοσυνούπολης. Στην αναφορά της υπουργού ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού να γίνουν νέες ανασκαφές, ο βουλευτής ζήτησε να προχωρήσει τουλάχιστον η απαλλοτρίωση των 400 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου της βυζαντινής Μοσυνούπολης. Ενώ μίλησε για την ανάδειξη της μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου, για παράδειγμα του μοναστικού συγκροτήματος του Ληνού, όπως και την ανάδειξη και αξιοποίηση των γνωστών ως Θρακικών Μετεώρων στην περιοχή του Ιάσμου.

Η Κομοτηνή και το Μέγαρο
Σε άλλο σημείο, ο κος Χαρίτου τόνισε ότι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής που είναι σε εξέλιξη, με τα έργα που εκτελούνται στο Βυζαντινό Τείχος, σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα άλλα Μουσεία της πόλης και την ανάδειξη των μουσουλμανικών τεμενών, συγκροτούν μία ισχυρή πολυπολιτισμική ταυτότητα που χρειάζεται επαρκώς να αναδειχθεί και να προβληθεί. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές στην παραθαλάσσια και ορεινή ζώνη μπορούν να αποτελέσουν έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. 

Ο βουλευτής ζήτησε από την υπουργό να προχωρήσει γρήγορα η έγκριση του Οργανισμού Λειτουργίας του πολιτιστικού κέντρου Μελίνα Μερκούρη, γνωστό ως Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού της νότιας βαλκανικής, με την προϋπόθεση να αρθούν τα εμπόδια διέλευσης λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας.

Οι υπόλοιπες διεκδικήσεις:
Ζήτησε την διάσωση του παλαιού δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και την μεταβίβασή του από το ΤΑΧΔΙΚ στον Δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να αξιοποιηθεί. 

Ζήτησε να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία εν μέσω πανδημίας, όπως επίσης να παραμείνουν ανοιχτές οι βιβλιοθήκες μόνο για δανεισμό από τους πολίτες. 

Ζήτησε την οικονομική στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων που ασφυκτιούν εν μέσω πανδημίας, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης δραστηριοτήτων για έσοδα. 

Ζήτησε να ενισχυθούν οικονομικά οι μουσικοί, λαϊκοί οργανοπαίχτες, μουσικοί σε ωδεία, ηθοποιοί στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που χρειάζονται ενίσχυση και σήμερα είναι «αόρατοι» από την κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.