fbpx «Αυτοπειθαρχία» για να βγει ο Δήμος από το βαθύ κόκκινο, προτείνει ο Ντ. Χαριτόπουλος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

«Αυτοπειθαρχία» για να βγει ο Δήμος από το βαθύ κόκκινο, προτείνει ο Ντ. Χαριτόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντίνος Χαριτόπουλος
Δήμος Μαρωνείας Σαπών
Νίκος Χαρδαλιάς

Μπάχαλο με τα ισχύοντα μέτρα, ο λάθος χάρτης της κυβέρνησης αναστάτωσε όλο το Σαββατοκύριακο τους κατοίκους

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μπάχαλο επικράτησε με τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών από το Σάββατο 17/04. Θυμίζουμε πως από την Παρασκευή ανακοινώθηκε από το Νίκο Χαρδαλιά πως επειδή ο Δήμος έχει αυξημένα ενεργά κρούσματα (43 στο σύνολο μέχρι την Παρασκευή, διπλασιασμένα σε μία εβδομάδα) ελήφθη απόφαση από την Πολιτική Προστασία για να μπει στο «βαθύ κόκκινο».

Μάλιστα, μέχρι και την Δευτέρα 19/04 στον επίσημο χάρτη μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης (covid19.gov.gr) αναφερόταν ρητά πως στο «βαθύ κόκκινο» καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια και σχολεία κλείνουν. Γι’ αυτό στον «Χ» του Σαββάτου καταγράφηκαν όλα τα μέτρα, όπως τότε ίσχυαν, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο πίνακα.

Ωστόσο, το Σάββατο εκδόθηκε ΦΕΚ, στο οποίο ανατράπηκαν τα μέτρα, με τα καταστήματα να μπορούν να λειτουργήσουν όπως πριν (δηλαδή με clickaway και clickinside), τα κομμωτήρια και τα Λύκεια να παραμένουν ανοιχτά.

«Βγήκε ένα ΦΕΚ με 100 σελίδες το Σάββατο», είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Ως προς τα ισχύοντα μέτρα, παρατηρεί πως «δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές στα μέτρα».

Έτσι, τα πάντα παραμένουν ίδια, αλλά πλέον απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις από και προς τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, εκτός για επείγον και σοβαρό λόγο.

Καμπανάκι… αυτοπεριορισμού
Μπορεί να μην άλλαξαν πολλά ως προς τα μέτρα, αλλά ο δήμαρχος αντιμετωπίζει το «βαθύ κόκκινο» ως καμπανάκι της πολιτείας προς τον Δήμο, για να τηρούνται τα μέτρα και να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. «Πρέπει να αυτοπειθαρχήσουμε, παρατηρούσα συνωστισμό σε ορισμένες συνοικίες και στην παιδική χαρά», δήλωσε, ζητώντας εγκράτεια από τους δημότες του, ειδικά στην κυκλοφορία και σε τελετές όπως κηδείες. «Αν καταστρατηγήσουμε τα θεσπισμένα από την πολιτεία μέτρα, θα τα πληρώνουμε ομαδικά μετά», είπε.

Ως προς την επιδημιολογική εικόνα, μετέφερε το ότι έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με κορωνοϊό από τον Δήμο στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά συγχρόνως και την αισιοδοξία του πως τα πράγματα προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι καλύτερα. Θύμισε, επίσης, πως σε Σάπες και Ξυλαγανή καθημερινά οι δημότες μπορούν να κάνουν τεστ κορωνοϊού, ενώ μέσα στην εβδομάδα στον Δήμο θα βρίσκεται και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

ΕΒΕΡ: Έτσι λειτουργούν τα καταστήματα
Για τη λειτουργία των καταστημάτων στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, αναλυτική ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής 18/04 (ενδεικτικό και του μπλεξίματος μέχρι την τελευταία στιγμή με τον λάθος χάρτη της κυβέρνησης) το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση: «Σχετικά με το Λιανικό Εμπόριο στα όρια του Δήμου Μαρωνείας -Σαπών, δεν αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας από Δευτέρα 19/04/2021. 

Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής: Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο: α) με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και β) με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα: α) Καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: αα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, αβ) χρονικό διάστημα παραλαβής. β) Παραλαβή από ένα (1) άτομο και μόνο. γ) Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. δ) Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away): δα) τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών, δβ) μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα και δγ) μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά. ε) Στην περίπτωση της παραλαβής/αγοράς εντός καταστήματος (click inside): Υποχρέωση επιχειρήσεων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ. και ενός (1) ατόμου ανά 100 τ.μ. για κάθε επιπλέον 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.

Εξαιρούνται από την ανωτέρω διαδικασία του click away και του click inside οι επαγγελματίες-αγοραστές που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής, οι οποίοι οφείλουν: α) κατά την είσοδο στο κατάστημα να επιδεικνύουν το έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα και β) να εκδίδουν τιμολόγιο και όχι απόδειξη λιανικής πώλησης.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο (μη επιτρεπόμενης της λειτουργίας κατά την ημέρα Κυριακή)».


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, επιμελητήρια και  τοπική αυτοδιοίκηση,  για να προλάβουν να είναι έτοιμοι  με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να πάρουν γρήγορα το πράσιν