fbpx Αυτά διεκδίκησε από το κέντρο, ο Οντέρ Μουμίν για τον Δήμο Ιάσμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Αυτά διεκδίκησε από το κέντρο, ο Οντέρ Μουμίν για τον Δήμο Ιάσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οντέρ Μουμίν
Δήμος Ιάσμου

Αναλυτική συνέντευξη στον «Χ»: Έλλειψη προσωπικού, σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, απορρίμματα, τι βάζει σε προτεραιότητα και ποια η ατζέντα διεκδικήσεων

«Μέχρι νεοτέρας αναστέλλεται η συνεργασία του Δήμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο», το λόγο εξηγεί ο Οντέρ Μουμίν

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην Αθήνα βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα ο νέος δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά επαφών, προτάσσοντας ατζέντα συγκεκριμένων διεκδικήσεων για τον Δήμο Ιάσμου. Ενδεικτικά, είχε επαφές με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης Γεώργιο Βούτσινο, τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, τον πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη.

Ο Οντέρ Μουμίν παρέθεσε αναλυτική συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm για το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις των επαφών του.

Ερ. Τί συζητήσατε με τον υφυπουργό Εσωτερικών;
Απ. Έχουμε έλλειψη προσωπικού, ζητήσαμε επιπλέον προσωπικό και ζητήσαμε να στελεχώσουμε και να δημιουργήσουμε δομές όσων αναφορά τα ΚΕΠ. Συζητήσαμε και κάποια θέματα για τον Κλεισθένη και με τις τροποποιήσεις σχετικά με την κυβερνησιμότητα και τον νέο νόμο που ενδέχεται να έρθει στην Βουλή στα τέλη του χρόνου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά θα αλλάξει όλος ο νόμος αυτό μου μετέφεραν. 

Ερ. Από τον κύριο Γιώργο Βουτσινά γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης τι ζητήσατε;
Απ. Είπαμε για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο που είχα ζητήσει και από την υπουργό με επιστολή μου μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Είμαστε σε αναμονή είναι δύσκολο να υλοποιηθεί για φέτος και να ανοίξει αλλά το κυνηγάμε και θα είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο. Καλέσαμε και την κ. υπουργό και την κ. υφυπουργό για την έναρξη του σχολικού έτους στις 11 Σεπτεμβρίου να μας τιμήσει με την παρουσία της στον Ίασμο σε μια πολυπολιτισμική περιοχή που θα ήταν και ιδιαίτερου συμβολισμού για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αναμένουμε απάντηση και σε αυτό θα δούμε.

Ερ. Με τον γενικό γραμματέα διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο; 
Απ. Ήταν ίσως η πιο εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε πήραμε κάποιες δεσμεύσεις για να μας διαθέσουν 300 κάδους και να μας βοηθήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Πήραμε μια δέσμευση για να βρούμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής μπαζών στην δασική περιφέρεια του Δήμου. Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση και πιστεύω ότι ο κος Γραφάκος θα επισκεφθεί και την περιοχή μας για να ξεκινήσουμε εμείς μια καμπάνια για την ενημέρωση των δημοτών με την σωστή χρήση των απορριμμάτων και μας υποσχέθηκε ότι και αυτός θα συμβάλλει και θα μας επισκεφθεί άμεσα.

Ερ. Στον πρόεδρο Παρακαταθηκών και Δανείων;
Απ. Στο γραφείο παρακαταθηκών και δανείων ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη γιατί υπάρχουν ανοιχτές υποχρεώσεις του Δήμου προς το ταμείο που τρέχουν. Είναι οι λαμπτήρες led που βάζουμε τώρα όπως και μερικές μελέτες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθούν από την δική μας. Είχαμε μια συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης για το τι παραλαμβάνουμε και σε τι επίπεδο θα συνεργαστούμε.

Ερ. Στην επίσκεψή σας, στον πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας; 
Απ. Επισκεφθήκαμε τον πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση είπαμε για γενικά θέματα, για τις σχέσεις των δύο χωρών και ζήτησα από τον πρέσβη να μεσολαβήσει για το Φεστιβάλ Ειρήνης που θέλουμε να διοργανώσουμε και να αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο για την ευκολότερη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών. Να μπορέσει να μας προτείνει με ποιους Δήμους μπορούμε να συνεργαστούμε ή και ποιες δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε.

Ερ. Τι έχετε σε προτεραιότητα στο δήμο και πλάνο τι βάζετε; Τελειώσατε με τα διαδικαστικά και τις κατανομές αξιωμάτων; 
Απ. Τρέχουν πολλά πράγματα. Όλοι οι συνεργάτες μου που απαρτίζουν την διοίκηση ακούραστα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την ζωή και την καθημερινότητα των συνδημοτών μας καλύτερη. Έχω μια εικόνα, όπως έχω ξαναπεί έχω πάρει έναν Δήμο διοικητικά νεκρό και οικονομικά μέτριο. Θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα.

Ερ. Θα γίνονται σε τακτικό χρονικό διάστημα αυτές οι επισκέψεις που ξεκινήσατε στην Αθήνα; 
Απ. Εννοείται, μια επίσκεψη στην Αθήνα δεν αποτελείται από την δημοσιότητα που δίνουμε είναι ότι πρέπει να έχουμε και απτά αποτελέσματα και να παρακολουθούμε την πορεία.

Ερ. Υπάρχει κόντρα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου για το παλιό δημοτικό σχολείο;
Απ. Βγήκε μια ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ιάσμου στην οποία αναφέρεται ψευδώς σε μια άτυπη συζήτηση και σύσκεψη που κάναμε ότι έγιναν εκ μέρους μου  αποδεκτά κάποια αιτήματα που είχε ο πολιτιστικός σύλλογος. Από την μεριά μου ετοιμάζεται αναλυτικό δελτίο τύπου ότι εκ μέρους της διοίκησης δεν υπήρχε καμία δέσμευση  παρά μόνο η υπόσχεση ότι θα μελετούσαμε τις προτάσεις του συλλόγου, κακώς χρησιμοποιήθηκε το δικό μου όνομα χωρίς να υπάρχει συναίνεση. Να ξέρει ο κάθε σύλλογός μας ότι δεν μπορεί να φέρει δημοκρατικά εκλεγμένη δημοτική αρχή προ τετελεσμένων γεγονότων. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος έχει την εντύπωση ότι το παλιό δημοτικό σχολείο θα πρέπει να παραχωρηθεί στον σύλλογο αλλά αγνοούν ότι τέτοια νόμιμη διαδικασία δεν υφίσταται. Είναι δημοτικό κτίριο, ανήκει στον Δήμο, έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό γι’ αυτό και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Ερ. Αναστέλλεται τη συνεργασία του Δήμου με τον πολιτιστικό σύλλογο; Τι σημαίνει αυτό;
Απ. Γεννάτε ηθικό ζήτημα αυτή την στιγμή ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου είναι το ίδιο άτομο με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ιάσμου και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πρόεδρο πολιτιστικού συλλόγου να τον χρησιμοποιεί για ίδιον όφελος και με πολιτικές σκοπιμότητες. Σαν διοίκηση ήμασταν υπομονετικοί και μέχρι νεοτέρας αναστέλλεται κάθε συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον πολιτιστικό σύλλογο ιάσμου. Δεν είναι μανιφέστο απλά καλό είναι να ξέρουμε τα όρια μας. Έγινε διάλογος αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την θετική μας σκέψη, την θετική αντιμετώπιση και προσέγγιση μας να την εκμεταλλευτεί.

Ο σύλλογος μπορεί να προτείνει και να λέει την άποψη του αλλά το κτίριο ανήκει στον Δήμο, είναι ιδιοκτησία του δήμου και η δημοκρατικά εκλεγμένη αρχή με ένα συντριπτικό ποσοστό που μέσα στο πρόγραμμα της ήταν ενταγμένο το συγκεκριμένο κτίριο θα υλοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας ερμηνεύονται και ενίοτε παρερμηνεύονται πάντοτε στη χώρα μας, οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού, ειδικά όταν  περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης για πολλούς.