fbpx Από τα μαθητικά χρόνια μέχρι την υπουργοποίηση, ο Ε. Στυλιανίδης μίλησε για όλα στους νέους της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΙΚΑ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΟΓΗ

Από τα μαθητικά χρόνια μέχρι την υπουργοποίηση, ο Ε. Στυλιανίδης μίλησε για όλα στους νέους της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
4η Νομική Σχολή

Θυμήθηκε την εποχή όταν εκείνος ανέλαβε στην ΟΝΝΕΔ, για να πει «ζούσαμε μία περιφρόνηση σαν περιοχή για 50 χρόνια. Για 50 χρόνια αυτός ο τόπος δεν είχε όχι υπουργό ούτε κλητήρα στα κεντρικά υπουργεία»

Η αναφορά του στο ΔΠΘ και στην ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με μία αναδρομή στα μαθητικά του χρόνια στο 1ο Λύκειο Κομοτηνής, όταν τότε εκλέχτηκε πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του, απευθύνθηκε σε νέους της Κομοτηνής ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης ΝΔ. Η συνάντηση με τους νέους έγινε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Εκεί ο υποψήφιος βουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εκλογή του στο 15μελές ήταν η γέφυρα για το πέρασμά του στην πολιτική. Στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής όπου σπούδασε ανέλαβε γραμματέας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και τότε η παράταξη κατάφερε να επιτύχει μετά από πολλά χρόνια μία πρωτιά. «Αυτήν την πρωτιά την κρατάτε μέχρι σήμερα και την έχετε διευρύνει», είπε και εξήρε την προσπάθεια των νέων της παράταξης.

Ανακάλεσε μνήμες από τις σπουδές του στην Γερμανία για να πει «εργάστηκα σε  restaurant σερβιτόρος στο Αμβούργο για να μπορέσω να συμπληρώσω το εισόδημά μου και στη συνέχεια για τρία χρόνια ως κλητήρας στο Ελληνικό Προξενείο», για να συνεχίσει λέγοντας «τα πράγματα ήρθαν έτσι που σε λίγο καιρό έγινα πολιτικός προϊστάμενος των προϊσταμένων μου ως υπουργός πλέον».

Σε μία ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση θυμήθηκε την εποχή όταν εκείνος ανέλαβε την ΟΝΝΕΔ, για να πει «ζούσαμε μία περιφρόνηση σαν περιοχή για 50 χρόνια. Για 50 χρόνια αυτός ο τόπος δεν είχε όχι υπουργό ούτε κλητήρα στα κεντρικά υπουργεία». Τους ανέφερε ότι στα τέσσερα μεγάλα υπουργεία που διοίκησε δεν συνάντησε ούτε έναν Γενικό Διευθυντή από τη Θράκη ούτε έναν… κλητήρα και τους εξομολογήθηκε ότι με πείσμα αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε οι γενιές που έρχονται να μη ζήσουν τις πικρίες που βίωσαν οι παλαιότεροι Θρακιώτες.

Ευρεία αναφορά ο υποψήφιος βουλευτής έκανε για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας για την σοβαρότερη επένδυση, διαχρονικά και διακομματικά, που έκανε η ελληνική Πολιτεία στην περιοχή. «Τόνωσε δημογραφικά την περιοχή, άλλαξε την νοοτροπία και εξελίχτηκε σε ένα φοβερό πανεπιστημιακό ίδρυμα και άνθισε όταν ο απόφοιτός του έγινε υπουργός Παιδείας και είχε σαφή αναφορά σε αυτό. Γιατί σε ένα βράδυ μέσα με την στήριξη όλων κατάφερα να αυξήσω τον προϋπολογισμό του στα 18 εκ. ευρώ τότε, σήμερα είναι 5,6 εκ. ευρώ και τους φοιτητές του να διπλασιάσω, αφαιρώντας φοιτητές από μεγάλες πόλεις για να ενισχυθούν πόλεις του ΔΠΘ Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα».

Αναφερόμενος στο σήμερα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο κος Στυλιανίδης κατηγόρησε ότι «κατρακύλησε αυτά τα 4 χρόνια στην εγκατάλειψη, την περιφρόνηση του κου Γαβρόγλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του, η απελευθέρωση των μεταγραφών έδιωξε πολλά παιδιά από την περιοχή, μειώθηκε ο αριθμός των διδασκόντων, εγκαταλείφθηκαν οι υποδομές παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατά καιρούς διοικούνταν και κατρακύλησε από την 3η στην 8η θέση πανελληνίως και στις διεθνείς αξιολογήσεις κατρακύλησε διεθνώς».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «το πανεπιστήμιο πρέπει να ξαναγίνει το καμάρι μας. Είναι το καμάρι μας και πρέπει να ξαναγίνει το καμάρι μας τα επόμενα χρόνια».

Μίλησε επίσης για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα «για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους στη Δυτική Ελλάδα, χωρίς να σκέφτεται ότι οι υφιστάμενες Νομικές Σχολές, το σύνολο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και οι ειδικοί, λένε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη των υφιστάμενων νομικών σχολών και όχι η δημιουργία μίας άλλης Νομικής που θα αποδυναμώσει τις τρεις και δεν θα πετύχει τον σκοπό της», είπε αναλυτικά.  

Ανέδειξε ακόμη στον λόγο του την ανάγκη σωστού σχολικού και επαγγελματικού προσανατολισμού, που όπως είπε «λείπε από την χώρα μας» και αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «η χώρα μας κερδίσει χρήματα από την  θάλασσα, είναι η πρώτη ναυτική δύναμη, δεν έχει ναυτικό πανεπιστήμιο, παρότι είναι ο ιδανικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο δεν έχει τουριστικό πανεπιστήμιο, παρότι θα μπορούσε να θρέψει με ψάρια όλη την Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωμένη πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή ιχθυολογίας. Δεν υπάρχει σχέση της εκπαίδευσης με την αγορά, με συνέπεια να βγαίνουν πολλοί δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, δάσκαλοι και να παραμένουν χωρίς δουλειά».

Κατέληξε την αναφορά του στην Παιδεία λέγοντας ότι «η βάση για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είναι η παιδεία».

Ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις που έγιναν από τα ίδια τα παιδιά. Φοιτητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του Πανεπιστημίου μας, νέοι επιστήμονες την αγωνία που τους διακατέχει βλέποντας να χάνονται οι προοπτικές ενασχόλησης στον τόπο μας, Ροδοπίτες νέοι επαγγελματίες που μάχονται να βρουν τρόπους για να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης, νέοι αγρότες που κλονίζονται, εξαιτίας της μη βιωσιμότητας των παραγωγών τους. 

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εξήγησε στους νέους της Ροδόπης ότι «για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα ρεαλιστικό όραμα, για την περιοχή, μέσα στο οποίο θα χωρούν τα μικρά όνειρα του καθένα και της καθεμιάς σας. Αυτό όμως, για να πραγματωθεί πρέπει να συμπληρωθεί από μία ισχυρή εκπροσώπηση, την οποία μπορούμε να πετύχουμε μόνο εάν στηρίξουμε τον δυνατό και δεν “κάψουμε” την ψήφο μας σε αδύναμες υποψηφιότητες ή μικρά κόμματα διαμαρτυρίας».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ιστορικό της διαμάχης περιφέρειας- επιμελητηρίων με φόντο την εταιρία  ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ, θυμίζει και λίγο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Αφού η λογική της αντιπαράθεσης είναι το άσπρο-μαύρο.