fbpx «Αντι-θρακιώτικο» το νέο φορολογικό σύμφωνα με 2 Ροδοπίτες βουλευτές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«Αντι-θρακιώτικο» το νέο φορολογικό σύμφωνα με 2 Ροδοπίτες βουλευτές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιλχάν Αχμέτ
Δημήτρης Χαρίτου

Χαρίτου και Ιλχάν κατακρίνουν τη Νέα Δημοκρατία για το νομοσχέδιο που προωθεί

Θανάσης Τσολάκης

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης εν γένει έχει προκαλέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η Νέα Δημοκρατία και αυτές τις ημέρες συζητείται στην Βουλή. Ειδικότερα για τη Ροδόπη το νομοσχέδιο κρίνεται ως μη επωφελές από τους βουλευτές Δημήτρη Χαρίτου και Αχμέτ Ιλχάν, οι οποίοι εξήγησαν τις απόψεις τους κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή, από τις οποίες προκύπτει και η επερχόμενη αρνητική τους ψήφος.

Δ. Χαρίτου: «Η επιχειρηματικότητα στη Θράκη δεν παίρνει ούτε ψίχουλο» 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δίνει πολλά τους λίγους και λίγα στους πολλούς» και σε άλλο σημείο είπε: «Λυτρώνετε αυτούς που έχουν μετοχές, μερίσματα, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, λυτρώνετε δηλαδή τους έχοντες και κατέχοντες. Μόνο αυτούς που είχατε υποσχεθεί δεν λυτρώνετε, τη μεσαία τάξη, σε αυτούς σήμερα δίνετε ψίχουλα, γιατί ψίχουλα είναι τα 17 ευρώ».

Ειδικά τώρα για τη Θράκη, ο κος Χαρίτου τόνισε: «δυστυχώς όμως και για την επιχειρηματικότητα στη Θράκη ούτε αυτά τα ψίχουλα δεν υπάρχουν για να πάρει, γιατί τα πήρε ο αέρας του παρεμπορίου που γιγαντώνεται κι εσείς δεν τα αντιμετωπίζετε. Τα εξανέμισε ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχονται οι μικρές επιχειρήσεις από τις αντίστοιχες των γειτονικών χωρών, φαινόμενα που οδηγούν στη συρρίκνωση μέχρι και την εξαφάνιση επαγγελματικών κλάδων, γεγονός που οδηγεί στο μαρασμό της τοπικής οικονομίας. Γνωρίζω κύριε υπουργέ ότι σας επισκέφτηκαν οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής και σας κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ελπίζω να βρουν ευήκοα ώτα διαφορετικά θα διαψευστούν  όσα προεκλογικά υποσχεθήκατε στην περιοχή». 

Α. Ιλχάν: «Υιοθετείστε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ» 
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το φορολογικό, κρίνοντας ότι κινούνται σε πιο φιλολαϊκή κατεύθυνση και ενισχύουν τη μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία ειδικά στη Θράκη βάλλεται πανταχόθεν, όπως εκτίμησε.

«Να ξέρετε ότι στο νομό Ροδόπης, για παράδειγμα, η ανεργία σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 17%, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς στους δείκτες αυτούς δεν καταγράφονται οι χιλιάδες συμπολίτες μας, ειδικά από την Μειονότητα, που παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς προς αναζήτηση εργασίας ως φθηνό εργατικό δυναμικό στην Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Ως προερχόμενος από μία περιοχή κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική όπως είναι η Θράκη αλλά και με τεράστια προβλήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του Κινήματος και αφορούν τον τρόπο φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος ζητώντας ταυτόχρονα να τις κάνετε αποδεκτές» είπε ο βουλευτής στη ομιλία του και οι τρεις προτάσεις του συνοψίζονται ως εξής: 

  • Μεταφορικό ισοδύναμο στα πρότυπα των νησιών για τις επιχειρήσεις, μην απεμπολείτε το 12% της επιδότησης εργασίας για τις επιχειρήσεις  
  • Δέσμη προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για αγρότες και κτηνοτρόφους
  • Από το ματωμένο υπερ-πλεόνασμα των 7 δις μοιράσατε ψίχουλα 170 εκατ. ως κοινωνικό μέρισμα.  

Νέα Δημοκρατία: «Δεν έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική μας»
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει το νομοσχέδιο της διά στόματος Χρήστου Σταϊκούρα ως έχον «μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη». 

«Στο πεδίο της οικονομίας δεν εξαντλούνται όλα στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι κομβικό σημείο για τη μεσαία τάξη. Οι 120 δόσεις σε 600.000 πολίτες που αξιοποίησαν αυτό το πλαίσιο, ήταν βασικό για τη μεσαία τάξη. Άρα, η στόχευση της πολιτικής σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, είναι κυρίως στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε δε, πως «απ' το πλέγμα των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο στο φορολογικό νομοσχέδιο, ικανοποιούμε όλη την κοινωνία. Δεν έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική μας, αλλά κυρίως το 89%, αυτών που αφορούν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα».

«Κύρια στόχευση της πολιτικής μας θα είναι η μείωση των φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά δείχνοντας μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο αναγκαστικός  εγκλεισμός  στα σπίτια,  οδήγησε  πολλούς στο να συμβιβαστούν, να αποδεχθούν και να προσαρμοστούν σταδιακά στα καλά της εικοσιτετράωρης διαβίωσης σε οικογενειακή μορφή.