fbpx Αλ. Τσίπρας: «Αν ένας με συμπτώματα πάρει τον ΕΟΔΥ τηλέφωνο, θα του πει: μείνε σπίτι»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αλ. Τσίπρας: «Αν ένας με συμπτώματα πάρει τον ΕΟΔΥ τηλέφωνο, θα του πει: μείνε σπίτι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας
ΕΟΔΥ

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας

Αναλυτική κριτική σε τρία σημεία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την διαχείριση του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας στη χώρα μας. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του κόμματος, παρατήρησε πως ενώ στις 31 Οκτωβρίου είχαμε 626 νεκρούς στη χώρα μας, ο αριθμός αυτός, παρά το lockdown, έχει ξεπεράσει τους 3000. «Είναι προφανές ότι αν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ένα ζήτημα διαχείρισης», δήλωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία όταν τις τελευταίες ημέρες, με βάση τους δείκτες θανάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, συναγωνίζεσαι τις χειρότερες χώρες της ΕΕ και είσαι πολύ πάνω  από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Αίτημα διαφάνειας από τον ΕΟΔΥ
Με αφορμή τις αποκαλύψεις για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο κος Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «για ποιο λόγο να υπάρξει και η ιδιωτική πλατφόρμα όταν υπήρχε η δημόσια πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ από την οποία μέχρι σήμερα γίνεται η διαχείριση των επιδημιολογικών στοιχείων.

Επικουρικά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταξε το αίτημα διαφάνειας προς τον ΕΟΔΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το ζήτημα της διαφάνειας των επιδημιολογικών στοιχείων είναι πολύ κρίσιμο για τη διαχείριση της πανδημίας. Και επιτρέψτε μου να πω ότι υπολείπεται ο ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων σε σχέση με τα πρότυπα και τα στάνταρτ και  του ECDC και του ΠΟΥ. Δεν δίνει ποτέ, όχι μόνο ανά περιφέρεια, αλλά δεν δίνει εικόνα για το πόσα κρούσματα έχουμε σε κλειστές δομές, ενδονοσοκομειακά». Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι κρίσιμη η αναλυτική καταγραφή των κρουσμάτων ανά περιοχή και δομή, με δεδομένο ότι το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται περίπου στο 30% του πληθυσμού της χώρας.

Περί τεστ και συνταγογράφησης
Μιλώντας για την μη συνταγογράφηση των τεστ και τη μαζικότητα των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ο κος Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεχνητή μείωση των κρουσμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την Κυριακή ανακοινώθηκαν κάτω από χίλια. Είπαν ότι για πρώτη φορά πήγαμε σε τριψήφιο αριθμό. Ναι, αλλά ο αριθμός των τεστ που έγιναν χθες είναι κάτω από δέκα χιλιάδες. Άρα λοιπόν μπορείς να αλλάζεις και την ψυχολογία της κοινής γνώμης, αυξομειώνοντας τον αριθμό των τεστ».

Και πρόσθεσε αναλυτικά: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι, πως είναι δυνατόν σχεδόν δύο χιλιάδες θάνατοι να έγιναν ενώ είχαμε lockdown. Η απάντηση σε αυτό, νομίζω –θα μας πουν και οι ειδικοί- είναι ότι αν σήμερα ένας εργαζόμενος έχει συμπτώματα και πάρει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, δεν θα του στείλει συνεργείο να κάνει τεστ. Θα του πει, μείνε σπίτι. Αν αυτός ο άνθρωπος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο να κάνει ένα τεστ, πολύ απλά θα περιμένει να φύγουν τα συμπτώματα και θα πάει στη δουλειά του. Θα πάει στη δουλειά του όντας φορέας του ιού. Θα μπει στο λεωφορείο, στο μετρό, θα πάει στον εργασιακό του χώρο. Να λοιπόν πώς πολύ απλά η μετάδοση συνεχίζεται», για να προτείνει: «συνταγογράφηση των τεστ λοιπόν δεν είναι μονάχα μια υπόθεση που απαντά στο ζήτημα της οικονομικής δικαιοσύνης, δεν είναι μόνο η βάση της οικονομίας, δηλαδή το ότι δεν έχουν κάποιοι και κάποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση σ’ αυτό. Μπορεί να απαντήσει και μέσα από τη μαζικότητα των τεστ σε ένα κρίσιμο θέμα που είναι η δυνατότητα να κάνεις ένα scanning για να μπορείς να προλαμβάνεις».

«Πόσοι συμπολίτες μας χάνονται εκτός ΜΕΘ;»
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στον αριθμό των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, που «είναι σταθερός εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα», μεταφέροντας το ερώτημά του προς την κυβέρνηση: «πόσοι συμπολίτες μας αυτές τις μέρες χάνονται εντός των ΜΕΘ και πόσοι χάνονται εκτός. Διότι είδε το φως της δημοσιότητας μια περίπτωση –μπορεί να είναι μια εξαίρεση, με όλο το ρίσκο του να είναι μια εξαίρεση, αλλά εμένα με συγκλόνισε-, μια 37χρονη νοσηλεύτρια από τη Νάουσα η οποία πέθανε εκτός ΜΕΘ, για μια βδομάδα, σε νοσοκομείο της περιοχής». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια