fbpx Αγώνας επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς, στο υπουργείο το θέμα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΜΠΑΡΑΖ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αγώνας επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς, στο υπουργείο το θέμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καπνοπαραγωγοί
Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης
Καπνός

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ, Ζεϊμπέκ, από κοινού με τον πρόεδρο Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεΐν στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών


Πρόβλημα που έχει να συμβεί πάνω από 30 χρόνια, 4.000 οικογένειες που βλέπουν την σοδειά "κουτσουρεμένη"

Διονύσης Βοργιάς

Δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες όπως λένε οι ίδιοι, αυτό που βιώνουν οι καπνοπαραγωγοί σε Ροδόπη και Ξάνθη. Οι γεωπόνοι κάνουν λόγο για νεκρωτική ίωση σε αρκετά καπνά, οι καπνοπαραγωγοί κάνουν λόγο για μείωση σοδειάς ακόμη και 60-70% σε περιπτώσεις, και 4.000 οικογένειες με βασικό εισόδημα τον καπνό αγωνιούν.

Συνάντηση βουλευτών και προέδρου καπνοπαραγωγών στην Αθήνα
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έψαξαν ...το φάρμακο για τα άρρωστα καπνά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, από κοινού με μέλη της Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου υπό τον συντονισμό του προέδρου Εσάτ Χουσεΐν. Εκεί συνάντησαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ ακολούθησε επίσκεψη και στο υπουργείο Οικονομικών και στα κεντρικά του ΕΛΓΑ.

Οι καπνοπαραγωγοί ενημέρωσαν εκτενώς τον υπουργό για την έκταση των ζημιών και ζήτησαν τόσο να ληφθούν μέτρα πρόληψης της επέκτασης της ασθένειας, όσο και να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί για την εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειές τους. 
Από την πλευρά του ο υπουργός και οι βουλευτές τόνισαν για ακόμα μια φορά την σημασία της καπνοκαλλιέργειας για την περιοχή της Θράκης και την πρόθεσή τους να την στηρίξουν όσο περισσότερο γίνεται. 

Για την ασθένεια της νεκρωτικής ίωσης ο υπουργός δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και έχει ενημερωθεί για το ζήτημα, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα εξεταστεί το δίκαιο αίτημα των αποζημιώσεων. 
Σχολιάζοντας στον "Χ" αυτή την συνάντηση ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεΐν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο υπουργός άναψε πράσινο φως ώστε να βρεθεί μία λύση, επιβεβαίωσε την παράδοση ψηφίσματος και την μεταφορά όλων των αιτημάτων των καπνοπαραγωγών, και επιφυλάχθηκε για ακόμη πιο ενδελεχή ενημέρωση την Παρασκευή, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο των καπνοπαραγωγών με βασικό θέμα συζήτησης την υπάρχουσα κατάσταση.

Μ. Μουσταφά: "Κάναμε συναντήσεις - Είμαστε σε αναμονή"
Την στήριξή του στους καπνοκαλλιεργητές αλλά όχι μέχρι στιγμής κάποια απτή λύση, έδωσε ο Μουσταφά Μουσταφά στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. Απέδωσε αρχικά την πρωτοφανή κατάσταση "στις κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που σίγουρα θα έχει επίπτωση και στην παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών μας". Υπενθύμισε ότι οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν μείνει άπραγοι, προηγήθηκαν συναντήσεις στους Δήμους Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, επαφές με την κοινοπραξία, και χθες ως αποκορύφωμα η συνάντηση στο υπουργείο, με στόχο, όπως δήλωσε ο βουλευτής "να βρούμε τρόπους μαζί για την αποζημίωση των αγροτών μας".

Εξήγησε ότι η ζημιά δεν είναι οριζόντια, δηλαδή "σε μερικά μέρη είναι αρκετά μεγάλη, σε μερικά άλλα αναστρέψιμη και σε άλλα δεν θα επηρεάσει πολύ". 

Ανέδειξε ως "παράθυρο" στο να βρεθούν λύσεις τις κρατικές ενισχύσεις, και δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθεί η καπνοκαλλιέργεια εμπορικά και επιστημονικά, μέσα κι από την συνεργασία με πρωτοκλασάτες εταιρίες. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα