fbpx Άγγελος Συρίγος: «Πρέπει να κάνουμε ταχύτατες διαδικασίες απόδοσης ασύλου»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ «Χ»

Άγγελος Συρίγος: «Πρέπει να κάνουμε ταχύτατες διαδικασίες απόδοσης ασύλου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγγελος Συρίγος
Νέα Δημοκρατία

Μάλλον εκτός σχεδίου διαχείρισης μεταναστευτικού η Θράκη

Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον τρόπο που η Ελλάδα θα χορηγεί άσυλο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης ασύλου και κυρίως στη διάρκεια της διαδικασίας βρίσκεται «το κρίσιμο σημείο» της διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Συρίγο και την άποψη που μοιράστηκε με τους ακροατές του ράδιο Χρόνος 87,5fm.

«Η Νέα Δημοκρατία βρήκε μια χαοτική κατάσταση (σ.σ. στο μεταναστευτικό – προσφυγικό) -προσπαθεί να τα βάλει σε μια τάξη. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο – ως το καλοκαίρι του χρόνου, διότι όλα εξαρτώνται από ένα σημείο: πόσο γρήγορα θα εξετάζεις τις αιτήσεις ασύλου. Αν τις εξετάζεις σε 90-100 μέρες και αυτομάτως γυρίζουν πίσω, περνάς και ένα μήνυμα. Άμα κάνεις 8 μήνες, έχει τελειώσει η ιστορία»,  σημείωσε, λέγοντας ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή, η εντύπωση που υπάρχει είναι κάποιος που έρχεται στην Ελλάδα, μπορεί να είναι εδώ για 3 χρόνια ροκανίζοντας το χρόνο».

Μάλλον εκτός σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού η Θράκη
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι απλό στη λύση και δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα η Τουρκία», είπε ο κος Συρίγος, υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να  καταλάβουμε ότι είναι έκτακτες συνθήκες» και ότι αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται είναι να αποσυμφορίζονται τα νησιά. Σε ένα γενικό πλαίσιο θεωρεί «φυσιολογικές» τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όπως είπε, αλλά για τον ίδιο αυτή τη στιγμή γίνεται όντως διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος δεδομένων πάντα των συνθηκών.

«Δεν είναι μια ιδανική κατάσταση στην οποία έχεις περιθώριο να πεις ‘θα τους κρατήσω στα νησιά’, γιατί τα νησιά έχουν ‘γονατίσει’. Και η λογική είναι ότι δεν τους τοποθετείς όλους μαζί κάπου να σου δημιουργηθεί γκέτο – τους διασπείρεις. Και θα δεχόμουν τις διαφωνίες και όλα αυτά, αν δεν υπήρχε διασπορά. Αλλά υπάρχει διασπορά. Πρέπει να  καταλάβουμε ότι είναι έκτακτες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή αποσυμφορίζονται τα νησιά. Τίποτα παραπάνω», είπε ο κος Συρίγος ενώ ερωτώμενος για τη Θράκη και το ρόλο της σε όλη τη διαχείριση της αποσυμφόρησης των νησιών, είπε «από όσο γνωρίζω, όχι».

Παραδέχτηκε, εν τούτοις, ότι το πρόβλημα στον Έβρο «είναι σοβαρό», πλην όμως αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αφορά στις ροές που δέχεται ο ίδιος ο νομός και όχι σε αυξανόμενους πληθυσμούς προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση
Πολύ σύντομα στη Βουλή θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη συνολική διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Με δεδομένη την πεποίθησή του ότι η αλλαγή στα του ασύλου είναι η λύση, εκτιμά ότι το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο «αλλάζει όλη την αντίληψη που είχαμε για το μεταναστευτικό» και έχει την άποψη ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Καταλήγει δε, λέγοντας «ελπίζω ότι θα έχει και αποτελέσματα. Είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να γίνουνε».

Ο κος Συρίγος είναι ένας από τους τρεις ομιλητές της εκδήλωσης «Μεταναστευτικό – Η στρατηγική του εποικισμού και η ανικανότητα των ελληνικών ελίτ», που διοργανώνει σήμερα η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» στην Κομοτηνή. Οι άλλοι δύο ομιλητές είναι ο Γ. Καραμπελιάς και ο Κ. Καραΐσκος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.