fbpx 153 ναι για την "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

153 ναι για την "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακεδονία
Σκοπιανό
Συμφωνία των Πρεσπών
Βουλή των Ελλήνων

Σκληρό μπρα-ντε-φερ Αλέξη Τσίπρα - Κυριάκου Μητσοτάκη για το εάν είναι επωφελής ή όχι η συμφωνία

Από την Ροδόπη 'ναι' ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, 'όχι' ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ

Διονύσης Βοργιάς

Πέρασε από την Βουλή των Ελλήνων, με ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι της Παρασκευής 25/1, η Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποδοχή του νέου ονόματος των γειτόνων μας, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και την απόσυρση του προσωρινού ονόματος "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)". Η ψηφοφορία διεξήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής, κι όχι τα ξημερώματα της Πέμπτης, λόγω του πλήθους των ομιλητών. Το βράδυ όμως της Πέμπτης έλαβε χώρα το μείζον πολιτικό σκέλος, με σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ψηφοφορία
Ψήφισαν όλοι οι βουλευτές, ήτοι 300. Ναι ψήφισαν 153, όχι ψήφισαν 146, παρών 1.

Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την συμφωνία ψήφησαν επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ νυν ανεξάρτητοι βουλευτές Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, καθώς και ο συνεργαζόμενος με το κόμμα Σπύρος Λυκούδης. Θετική ήταν επίσης η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος διεγράφη από το Κίνημα Αλλαγής και του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Δανέλλη. Παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός. Από το κυβερνητικό σχήμα, καταψήφισε μόνο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, μέχρι πρότινος στους Ανεξαρτήτους Έλληνες.

Κατά την ψηφοφορία ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ύψωσε πανό και φώναξε 'όχι'. Η πρωτοβουλία του έγινε σε συνεννόηση με το Κόμμα Πειρατών. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης φώναξε 'όχι στην προδοσία'.

Από την Ροδόπη 'ναι' ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ενώ 'όχι' ψήφισε ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ. Με τα κόμματά τους συντάχθηκαν όλοι οι βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κ. Μητσοτάκης: Εθνικό λάθος, επτά αλήθειες
Τα βασικά του επιχειρήματα για να στηρίξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών "αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και αποτελεί εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας", διατύπωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έκανε έκκληση στους Βουλευτές να "πουν το μεγάλο όχι", κάτι που δεν εισακούστηκε και κατήγγειλε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών". 

Ακολούθως ανέλυσε "επτά αλήθειες που μετατρέπουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση", όπως είπε χαρακτηριστικά:

Αλήθεια πρώτη. Η συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα σταθερά, επί 140 χρόνια -από τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το 1878, και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον εμφύλιο- είχε μια και μόνη επιδίωξη. 

Αλήθεια δεύτερη. Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της συμφωνίας με την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» που συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977.

Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά.

Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Και εξηγώ γιατί: Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα. Το άρθρο 1.8 το αναφέρει καθαρά: Τα μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1.3 για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes.

Αλήθεια πέμπτη. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία».

Αλήθεια έκτη. Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.  Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας». Εδώ ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν δέχεται την ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να συναινέσει στην απρόσκοπτη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ:  "Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει  στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Αλήθεια έβδομη. «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον».


Αλ. Τσίπρας: Πήραμε πίσω την ιστορία μας, erga omnes όνομα
Για διχαστικό και προσβλητικό λόγο κατηγόρησε τον κο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του. "Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας και θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε", είπε και ξεκαθάρισε "βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδησή τους. "Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων", είπε για όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την δική του επιχειρηματολογία, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2007 αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Μια θέση, όπως είπε, που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια.

Αλλά και ο κ. Σαμαράς "που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε...". Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με την συμφωνία επιτυγχάνονται πέντε νίκες:

Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».

Δεύτερον: Πετύχαμε το erga omnes - έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.

Τρίτον: Καταφέραμε οι γείτονές μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: Να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

Τέταρτον: Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.

Πέμπτον: Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.

"Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται", υπογράμμισε καταληκτικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.