fbpx Ξεκαθάρισμα επιχειρήσεων κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «Χ»

Ξεκαθάρισμα επιχειρήσεων κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλάδα
Βουλγαρία
Κάθετος Άξονας
Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο
Χρήστος Καζαντζής

Θα διαχωρίσει τους υγιείς επιχειρηματίες από αυτούς που πάνε εκεί για να φοροδιαφύγουν

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την πρόθεση της Ελλάδας αλλά και Βουλγαρίας να «βάλει τάξη» στους επιχειρηματίες που έχουν μετακομίσει εκεί λόγω του καλύτερου φορολογικού περιβάλλοντος, ανακοίνωσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Χρήστος Καζαντζής. Όπως είπε ο κος Καζαντζής στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν μόνο επιχειρηματίες που απλώς ήθελαν να γλιτώσουν από την κρίση της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που δραστηριοποιούνται στην χώρα με συνέπεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και αυτή είναι μία κατάσταση που πρέπει να τακτοποιηθεί: «Το επιμελητήριο και εγώ προσωπικά συμμετείχαμε σε όλες τις διακυβερνητικές συναντήσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας για τα θέματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. 


Οι δυο χώρες έχουν άριστες σχέσεις, έχουν συνομιλίες, πάντα είχανε και θα συνεχίσουμε να έχουμε, όμως θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός του χλωρού από το ξερό. Κάποια στιγμή ήταν λογικό να γίνει, βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών λόγω για ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός των υγιών από τους μη υγιείς, ή από τους «μαϊμού», κάτι το οποίο δεν βοηθάει καμία οικονομία παρά μόνο βοηθάει αυτόν ο οποίος θέλει να φοροαποφύγει ή θέλει να φοροδιαφύγει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαχωρίσουμε τους άλλους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι εδώ πολλά χρόνια που έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, έχουν συστηματική παραγωγική δραστηριότητα και ταυτόχρονα και εξαγωγική τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες».


Ο κος Καζαντζής παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη τάση φυγής ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία και δίνει και τη δική του εκδοχή για τα αίτια, όμως ενημερώνει ότι γίνονται διακρατικές ενέργειες ανάσχεσης αυτού του φαινομένου: «Διχάζεται λίγο η κατάσταση γιατί από την μια η παρατεινόμενη  κατάσταση των κάπιταλ κοντρόλς  οδηγεί σε παροξυσμό τον Έλληνα ακόμη και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία οπότε πάνω στην παραζάλη του πολλές φορές σκέφτεται το πιο εύκολο, το πιο άμεσο και το πιο γρήγορο είναι και γεωγραφικά βέβαια είναι δίπλα μας η Βουλγαρία και με τους 5, 6 κάθετους άξονες που έχουμε είμαστε σαν να είμαστε στα γειτονικά χωριά μας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια ευκολία πάνω στην σκέψη του ανθρώπου να λειτουργήσει αμυντικά στο πώς να κρατήσει την επιχείρησή του, τα κεφάλαιά του ή ό,τι μπορεί να περισώσει στην λαίλαπα αυτή που υπάρχει αντιλαμβάνεστε ότι η Βουλγαρία είναι μια πρώτη σκέψη εύκολη και άμεση. Την  τελευταία αυτή διετία δεν ξέρω ποιες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί  γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς όμως το γενικότερο αυτό κλίμα των συνεργασιών των διμερών σχέσεων που έχουν υπογραφεί και γενικότερα το γεγονός ότι και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κινεί όλες τις διαδικασίες όσο γίνεται με ποιο ταχύ ρυθμό για την ανταλλαγή στοιχείων νομίζω ότι κάπως αυτά τα πράγματα αναχαιτίζουν την σκέψη στον μικρομεσαίο ή μεσαίο επιχειρηματία με αποτέλεσμα να ψάχνει να βρει άλλες λύσεις ή και να πελαγοδρομεί ακόμη περισσότερο». 


Εν τω μεταξύ ενόψει και του καλοκαιριού έχουν ξεκινήσει και οι τουριστικές εκθέσεις, και ο κος Καζαντζής έδωσε το κλίμα: «Ξεκίνησαν οι διεθνείς εκθέσεις τουρισμού που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία με πάρα πολλές συμμετοχές και από την Ελλάδα βεβαίως σε επίπεδο ξενοδόχων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών πρακτορείων.


Από την περιοχή μας δυστυχώς δεν είδα καμία συμμετοχή. Αν και στην έκθεση της Θράκης  είχε έρθει ο υπουργός Τουρισμού που ήταν δικός μου προσκεκλημένος και κάναμε ειδικές επαφές με τους εκπροσώπους των φορέων για τον τουρισμό και μας κάλεσε προσωπικά και τους φορείς όλους της Θράκης να επισκεφτούν και να δώσουν πιο στενές συνεργασίες για τις νέες τουριστικές αγορές, δεν ξέρω για ποιους λόγους αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί από την δική μας πλευρά βέβαια και από την Βουλγαρική πλευρά δυστυχώς πρέπει να πω ότι η αλλαγή των κυβερνητικών θεμάτων με την παραίτηση της κυβέρνησης και με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και στις 26 Μαρτίου επίκεινται οι νέες εκλογές αντιλαμβάνεστε ότι και εδώ τα πράγματα δεν είναι στη σταθερότητα που θα έπρεπε να είναι». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά