fbpx Βοσκότοποι, ΕΛΓΑ, πεσμένες τιμές προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 14 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Βοσκότοποι, ΕΛΓΑ, πεσμένες τιμές προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης
Κτηνοτρόφοι
Εκλογές

Νέο διοικητικό συμβούλιο: Δ. Γρηγοριάδης, Σ. Κοσουτζής, Θ. Παλλής, Ρεσήτ Τζεμήλ, Π. Τομζάς


"Εισάγουν αρνιά ακόμη και με αεροπλάνα", μας λέει ο απερχόμενος πρόεδρος Μαργαρίτης Θεολόγου

Διονύσης Βοργιάς

Το διοικητικό συμβούλιο άλλαξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, όπως άλλωστε και πανελλαδικά. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης πραγματοποίησε χθες Τρίτη 13 Μαρτίου τις εκλογές του προς συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου. 


Περίπου 50 ήταν οι κτηνοτρόφοι που ψήφισαν, σε σύνολο 180 ταμειακά ενήμερων, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 700 κτηνοτρόφοι δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη. "Υπάρχει μία συμμετοχή, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και μαζική", μας είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου Μαργαρίτης Θεολόγου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι "το νέο διοικητικό συμβούλιο θα τα καταφέρει και θα ανταποκριθεί στα προβλήματα του κλάδου". Το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, μετά τις χθεσινές εκλογές, απαρτίζουν οι: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σάκης Κοσουτζής, Θεόδωρος Παλλής, Ρεσήτ Τζεμήλ, Παύλος Τομζάς. Την Παρασκευή τα μέλη του νέου ΔΣ θα συναντηθούν προκειμένου να κατανεμηθούν τα αξιώματα.


ΜΕΙΖΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ
Κεντρικό παραμένει το πρόβλημα των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους, δηλαδή πολύ απλά της μείωσης στις βοσκήσιμες εκτάσεις. "Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε με τους βοσκοτόπους. Τα στρέμματα που θα περισσέψουν από τις διαχειριστικές μελέτες που κάνουν οι περιφέρειες, νομίζω ότι δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", μας λέει σχετικά ο κος Θεολόγου. Προς αυτή την κατεύθυνση, την Δευτέρα και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη στην οποία και ζητάει "να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπονηθούν οι  χάρτες βοσκήσιμων γαιών στις Περιφέρειες".


ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο έχει άμεση σχέση με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, είναι η διαρκής πτώση των τιμών. "Οι τιμές φέτος ήταν πολύ χαμηλές και στο κρέας και στο γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται αθρόες εισαγωγές και δεν υπάρχει έλεγχος. Δυστυχώς την ευθύνη την φέρει η Πολιτεία η οποία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να μην λέει ευχολόγια. Σε λίγο έρχεται το Πάσχα και οι τιμές στα αμνοερίφια είναι πολύ κάτω", αναφέρει ο κος Θεολόγου, για να πει εμφατικά ότι "οι εισαγωγές ήδη ξεκίνησαν και φέρνουν τα αρνιά ακόμη και με αεροπλάνα".


ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΕΙ Ο ΕΛΓΑ
Διαχρονικό παραμένει και το ζήτημα με τον ΕΛΓΑ ο οποίος υπολογίζεται ότι παίρνει από τους κτηνοτρόφους περίπου 15εκ. ευρώ κάθε χρόνο ως εισφορές, ενώ τους αποδίδει περί των 7-8 εκ. ευρώ. "Όλα πάνε στην φυτική παραγωγή και όχι στην ζωική. Εμείς δεν έχουμε τίποτα φυσικά με τους αγρότες, αλλά από παλιά θέλαμε να γίνει ξεχωριστός οργανισμός για τους κτηνοτρόφους. Είχαμε θέσει αυτό το ζήτημα και σαν Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, αλλά κάποια πράγματα δεν αλλάζουν", σχολιάζει ο κος Θεολόγου σε αυτό το σημείο. Παρόλα αυτά, όταν τον ενημερώνουμε για το σχόλιο του κου Αραχωβίτη, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας Αγροτικών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, από την Κομοτηνή περί αλλαγής των εισφορών-αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αναφορικά με τους κτηνοτρόφους, ο κος Θεολόγου απαντά: "Μακάρι να γίνει αυτό και θα το επικροτήσουμε".


ΒΛΕΠΟΥΝ "ΠΟΛΕΜΟ" ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Καταληκτικά, από όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν έναν "πόλεμο" εις βάρος της ζωικής τους παραγωγής. "Η φετινή χρονιά, αλλά και η περσινή, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ελληνική κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία βρίσκεται στο στόχαστρο, γιατί είναι ένας κλάδος ο οποίος μπορεί να φέρει πολλά στην εθνική οικονομία, αρκεί να την δουν με έναν σοβαρό σχεδιασμό κι όχι μόνο βάσει αυτών που θέλουν οι θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση", καταλήγει ο Μαργαρίτης Θεολόγου.


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2014!
Κοινοβουλευτική ερώτηση απηύθυνε χθες ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις "αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014". 


Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ευλογιά βλέπουν τα χρόνια να περνούν αλλά τις αποζημιώσεις να μην καταβάλλονται, γι' αυτό και η ερώτηση του κου Ιλχάν μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής: 


"Από τις 18-12-2014 (...) οι 94 δικαιούχοι αποζημίωσης που καταγράφονται στο με αριθμό πρωτοκόλλου 1892/178359/18-12-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, παραμένουν απλήρωτοι, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την τεράστια καταστροφή που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο. Πότε τελικά θα πληρωθούν;".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αβεβαιότητα για το μέλλον,  ο φόβος για επικείμενα λουκέτα και ο δρόμος προς την ανεργία,  είναι τα συναισθήματα που επικρατούν  τελευταία σε εργαζόμενους σε αναστολή και  σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργο