fbpx «Βόμβα» από το βουλγαρικό Υπουργείο Τουρισμού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΝΕΟ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

«Βόμβα» από το βουλγαρικό Υπουργείο Τουρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπουργείο Τουρισμού
Τουρισμός
Θράκη

Σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα αναμένεται να μπαίνουν όσοι Βούλγαροι ταξιδέψουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Ν. Ανγκέλοβα

Διονύσης Βοργιάς

«Βόμβα» που αναμένεται να πλήξει τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως της Θράκης, «πέταξε» η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας Νικολίνα Ανγκέλοβα.  Όπως μετέδωσαν βουλγάρικα ΜΜΕ, σε διευρυμένη σύσκεψη στη Βουλγαρία για τον κορωνοϊό, κατά την οποία εξετάστηκαν κι οι τουριστικές προεκτάσεις στη Βουλγαρία, η κα Ανγκέλοβα προειδοποίησε τους Βούλγαρους πολίτες που θα επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους σε Ελλάδα ή Τουρκία ότι «αφότου γυρίσουν στην χώρα (εν. τη Βουλγαρία) θα πρέπει να παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα».

Σύμφωνα με «κύκλους» πάντως, η κίνηση αυτή δεν αφορά μόνο τον κορωνοϊό, αλλά «μεταφράζεται» ως μία πρωτοβουλία στήριξης του εγχώριου τουρισμού της Βουλγαρίας. Υγειονομικά μιλώντας όμως, η υπουργός Τουρισμού της γείτονος δήλωσε:  «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούμε την διασπορά του κορωνοϊού, προκειμένου να εκτιμήσουμε το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες».

Άνοιγμα της Νυμφαίας, ζητούν οι ξενοδόχοι
Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα κατά προτεραιότητα του συνοριακού σημείου διέλευσης Μακάζα - Νυμφαία, ζητάει με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. 

«Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο οδικός τουρισμός μπορεί βοηθήσει ώστε να υπάρξει κάποια στοιχειώδης έστω τουριστική κίνηση», αναφέρεται στην επιστολή, όμως φαίνεται ότι οι ξενοδόχοι έχουν υπολογίσει χωρίς… τον ξενοδόχο, δηλαδή το Υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας που φαίνεται διαθέσιμο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ενισχύσει τον εγχώριο τουρισμό της Βουλγαρίας.

«Θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε πότε αναμένεται το άνοιγμα των συνόρων, ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι τυχόν περιορισμοί που σχεδιάζετε να επιβάλλετε κατά την άφιξη των τουριστών, καθώς και αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανοίξετε όλους ή ορισμένους μόνο από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας», αναφέρεται επίσης μεταξύ πολλών στο κείμενο των ξενοδόχων.

Τουρισμός σε χώρες με «αντίστοιχα υγειονομικά προφίλ»
Όσο διαμηνύονται όλα τα παραπάνω, σχέδιο που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο την στήριξη του τουριστικού τομέα θα συμβουλεύσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ ανοίξουν τα σύνορά τους σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση ως προς την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της εφημερίδας The Guardian στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει προσέγγιση τριών φάσεων για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών μελών που έχουν «αντίστοιχα επιδημιολογικά προφίλ», σύμφωνα με το σχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Euractiv. 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με την σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται ορισμένες από τις περισσότερο πληγείσες από την επιδημία χώρες, αλλά και χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία, που περιόρισαν τις συνέπειές της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα