fbpx Βατερλώ τα "βιολογικά" για αγρότες και κτηνοτρόφους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Βατερλώ τα "βιολογικά" για αγρότες και κτηνοτρόφους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Αγρότες
Κτηνοτρόφοι Ροδόπης
Περιφέρεια ΑΜΘ
Βιολογική Καλλιέργεια

ΠΑΜ-Θ: Για τους παλιούς βιοκαλλιεργητές έγιναν 1.453 αιτήσεις αλλά εγκρίθηκαν μόνο 19, για τους νέους βιοκαλλιεργητές έγιναν 3.322 αιτήσεις αλλά εγκρίθηκαν μόνο 100

Η Περιφέρεια παίρνει μόλις το 5% του πανελλαδικού προϋπολογισμού από το μέτρο των Βιολογικών, ενώ έχει άνω του 10% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδα

Διονύσης Βοργιάς

Η κατάφορη αδικία εις βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφορικά με το μέτρο 11 "Βιολογικές Καλλιέργειες" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταδείχθηκε με αδιάψευστα στοιχεία, στο πλαίσιο συζήτησης που προκάλεσε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης.

Η αδικία καταγράφεται στα ποσά
Όπως ενημέρωσε ο κος Τρέλλης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διατίθεται το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού, ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στην Δράση 11.1.1 με 2.523.400 ευρώ (7% του συνόλου της χώρας) και στην Δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές) με 3.408.100 ευρώ (4,05% του συνόλου της χώρας).

"Η βιολογική γεωργία είναι ένα από τα σοβαρότερα μέτρα που αφορά την Περιφέρειά μας", είπε, κατηγορώντας ότι έγινε "επαίσχυντος καταμερισμός του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο". Έτσι, ενώ η ΠΑΜ-Θ παίρνει 5,9 εκ ευρώ άλλες Περιφέρειες παίρνουν: Δυτική Ελλάδα 15,5, Δυτική Μακεδονία 15,7, Θεσσαλία 14, Κεντρική Μακεδονία 15,6, Πελοπόννησος 17, Στερεά Ελλάδα 12. "Το ποσό που παίρνουμε πρόκειται για το 4,9% του προϋπολογισμού της δράσης, όταν έχουμε το 14% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδας", κατηγόρησε ο περιφερειακός σύμβουλος, μιλώντας για κυβερνητικά "παραμύθια" προς τους ακρίτες αγρότες.

Δεν πείθει ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού
Στο ότι ο αναμενόμενος διπλασιασμός του προϋπολογισμού από τα 5,9εκ στα 11,5εκ ευρώ δεν πείθει, συμφώνησαν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, με τον Χρήστο Τρέλλη και όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Πανελλαδικά ο προϋπολογισμός από τα 120εκ ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 200εκ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη. Όμως, η αδικία παραμένει, αν αναλογιστούμε ότι από 15,5εκ στην Δυτική Μακεδονία (που έχει λιγότερη παραγωγή και μικρότερο αγροτικό πληθυσμό από την ΠΑΜ-Θ) ο προϋπολογισμός, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε ο υπουργός στην εκεί πρόσφατη επίσκεψή του, πάει στα 31εκ.

Οι κ.κ. Μέτιος και Τρέλλης συνομολόγησαν στην ανάγκη όχι απλώς να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός, αλλά να αρθούν οι αδικίες, ώστε η ΠΑΜ-Θ να λάβει αντίστοιχο ποσό ανάλογα με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της. Ο περιφερειάρχης θύμισε ότι έχει αποστείλει δύο έγγραφα στο ΥΠΑΑΤ, τα οποία όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι ήρθε πρόσφατα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Αραχωβίτη, ο οποίος του γνωστοποίησε την πρόθεση διπλασιασμού του προϋπολογισμού της ΠΑΜ-Θ. Όταν όμως ο περιφερειάρχης ζήτησε να μάθει τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε πανελλαδικά η κατανομή, δεν έλαβε πειστική απάντηση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέφερε στο περιφερειακό συμβούλιο. "Ο κος Τρέλλης δυστυχώς για την Περιφέρειά μας έχει απόλυτο δίκιο", διαπίστωσε ο Χρήστος Μέτιος, λέγοντας "το ποσό μάς αδικεί κατάφορα" και διευκρινίζοντας "δεν είμαι εναντίον άλλων περιφερειών. Εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι, ας τους μάθουμε". Κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό ότι "είναι κατώτερος των περιστάσεων".

Την πεποίθηση ότι πρέπει πρώτα να εκπνεύσει η προθεσμία της παράτασης του μέτρου (σ.σ. 17 Μαΐου) καθώς και η δίμηνη περίοδος ενστάσεων που θα ακολουθήσει, εξέφρασε εκ μέρους της παράταξης ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ ο Σπύρος Τουρτούρης, "για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα", όπως είπε. Συμφώνησε όμως στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε "να υλοποιηθούν τουλάχιστον αυτά που έχουν εξαγγελθεί και σε αναλογία του ποσοστού της καλλιεργήσιμης γης ανά Περιφέρεια, γιατί", όπως είπε σχηματικά, "αν διπλασιαστεί σε όλους ...πάλι μειωμένοι θα είμαστε".

Εκτός οι περισσότεροι αιτούντες, έρχονται αντιδράσεις
Στο πλαίσιο της συζήτησης γνωστοί έγιναν κι επακριβώς οι αιτούντες και πόσοι εξ αυτών έγιναν δεκτοί στο μέτρο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έτσι, για τους παλιούς βιοκαλλιεργητές έγιναν 1.453 αιτήσεις αλλά εγκρίθηκαν μόνο 19 και για τους νέους βιοκαλλιεργητές έγιναν 3.322 αιτήσεις αλλά εγκρίθηκαν μόνο 100, άρα συνολικά εγκρίθηκαν - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - 119 αιτήσεις.

Τελικώς, από το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίστηκε η αποστολή κοινή επιστολής όλου του σώματος προς τον υπουργό, εν είδει τελευταίας ευκαιρίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εάν δεν ανταποκριθούν τα αιτήματα, θα υπάρξει αντίδραση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά