fbpx Τρεις συναντήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» για τον υποδιοικητή Τράπεζας Ελλάδος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ

Τρεις συναντήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» για τον υποδιοικητή Τράπεζας Ελλάδος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τράπεζα της Ελλάδος
Γιάννης Μουρμούρας
Νίκος Αγγελίδης
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Γ. Μουρμούρας: «η ελληνική οικονομία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης»

Πρόεδρος ΕΒΕ Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στις επιχειρήσεις που είναι ακόμη υγιείς στη Ροδόπη»

 

Διονύσης Βοργιάς

Η βούληση για συζήτηση υπάρχει, όμως μόνη της ...δεν εξυγιαίνει την οικονομία. Παρόλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα, το οποίο φαίνεται να κάνει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Μουρμούρας. Την Τρίτη 14 Μαρτίου, ο υποδιοικητής πραγματοποίησε τρεις επαφές στην Κομοτηνή, στο υποκατάστημα της Τράπεζας, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και σε συνάντηση με μεγάλους επιχειρηματίες της Ροδόπης.


Στο ΕΒΕ ο Γιάννης Μουρμούρας ανέλυσε το τρέχον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω της έλλειψης ρευστότητας, των κεφαλαιακών ελέγχων των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, της μείωσης της κατανάλωσης καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης. 


Ο υποδιοικητής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ήδη έχει επηρεαστεί αρνητικά από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η προηγούμενη χρονιά να κλείσει με οριακή πτώση (-0,05%) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάκαμψη (0,3%). Επιπρόσθετα, μεγάλη αύξηση σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φθάνοντας στο σύνολο τα 108 δις ευρώ, ποσοστό άνω του 45% του συνόλου των δανείων, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες, ενώ και οι καταθέσεις σημείωσαν πτώση. Συνεπώς, ο κ. Μουρμούρας θεωρεί επιτακτικά αναγκαία τη γρήγορη και επιτυχή κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη συμμετοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. 


Για την επίσκεψη του κ. Μουρμούρα στο ΕΒΕ, μας μιλάει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κ. Μουρμούρας «στη συγκεκριμένη θέση δείχνει μια ωριμότητα, ως προς την αντιμετώπιση του απαιτητικότερου προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα, δηλαδή του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πρόσωπο για την οικονομική ζωή του τόπου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο του οικονομικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Μια τέτοια θέση, που διοικεί το τραπεζικό σύστημα, είναι η σημαντικότερη, στη συζήτηση που γίνεται όσον αφορά το οικονομικό μέλλον της χώρας». Επίσης, ο κ. Αγγελίδης τονίζει πως η επίσκεψη σηματοδοτεί την ...έναρξη μιας συζήτησης για τη Θράκη και τις επιχειρήσεις της περιοχής.


Στο ΕΒΕ Ροδόπης αποτυπώθηκαν τα προβλήματα της Θράκης για ...εκατοστή φορά. Κάθε φορά τα «ακούει» και κάποιος άλλος, πέρα όμως από την προφορική στήριξη δεν έχουμε δει κάποια βελτίωση στην πράξη. «Το ζητούμενο στη χώρα είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον, δηλαδή αυτό στο οποίο ανθούν οι επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο, και βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Δεν υπάρχει καμία άλλη ...συνταγή εξόδου από την κρίση. Ο σημαντικότερος παράγοντας στήριξης των επιχειρήσεων είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο στη χώρα μας βιώνει μια ανυπαρξία που αριθμεί πλέον πολλά έτη. Και χωρίς ρευστότητα, οι επιχειρήσεις δε μπορούν να επιβιώσουν», επισημαίνει ο Νίκος Αγγελίδης.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Η συνάντηση στο επιμελητήριο ξεκίνησε περί των 11μιση, όμως πριν από αυτή ο Γιάννης Μουρμούρας είχε κάνει επαφές στο υποκατάστημα Τράπεζας της Ελλάδος στην Κομοτηνή. Αυτή η συνάντηση είχε περισσότερο «τυπικό» χαρακτήρα.


Μετά τη συνάντηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο ίδιο κλίμα, μπήκαν στη συζήτηση και διάφοροι επιχειρηματίες της περιοχής. «Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν με ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους», ενημερώνει σχετικά ο Γιάννης Μουρμούρας. Στη συζήτηση προσκλήθηκαν επιχειρηματίες της Ροδόπης που διατηρούν ακόμη, παρά τα «χτυπήματα» της κρίσης, υγιείς επιχειρήσεις. Αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να προασπίσουμε, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη. «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις μεγάλες επιχειρήσεις που υπάρχουν ακόμη στο νομό. Για να έχουν αντέξει μέχρι σήμερα σημαίνει πως είναι πολύ υγιείς και θα είναι κρίμα, εξαιτίας του τραπεζικού συστήματος, να τις δούμε να μεταναστεύουν ή να κλείνουν», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «η συζήτηση που προκαλεί το επιμελητήριο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αποσκοπεί στο να πάρουμε απαντήσεις, που πολλές φορές δεν ανακοινώνονται, όμως είναι πολύ χρήσιμες για τους επαγγελματίες».


Το βήμα συζήτησης με αυτές τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό, όμως θα έπρεπε να έχουν ακουστεί κι εκπρόσωποι μικρότερων επιχειρήσεων, από αυτές που στον καιρό της κρίσης βάζουν «λουκέτο» η μία μετά την άλλη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.