fbpx Την πλάτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν γυρίσει οι Κομοτηναίοι επιχειρηματίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Την πλάτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν γυρίσει οι Κομοτηναίοι επιχειρηματίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕΡ
Σύλλογος Λογιστών Ροδόπης

Την απαραίτητη ενημέρωση εξασφάλισε σε ένα ευρύ κοινό το ΕΒΕΡ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λογιστών και Φοροτεχνικών

Διονύσης Βοργιάς

Μόλις δύο επιχειρήσεις της Ροδόπης έχουν υπαχθεί μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο. Έχοντας κατά νου την μέχρι στιγμής ελάχιστη ανταπόκριση - σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει τους επιχειρηματίες - Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και Σύλλογος Λογιστών και Φοροτεχνικών Ροδόπης ένωσαν τις δυνάμεις τους πραγματοποιώντας μία ενημερωτική εκδήλωση, με τρεις κεντρικούς ομιλητές, το βράδυ της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΡ. 

Αντ. Γραβάνης: "Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις"
Ως "μία ακόμη ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου", χαρακτήρισε την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, εξηγώντας πως "η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί τις επιχειρήσεις, γιατί είναι μία θηλιά στο λαιμό των επιχειρηματιών, γι' αυτό και με αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις και να γνωρίσουν οι επαγγελματίες τις δυνατότητες που έχουν, για να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορεία και προς τρίτους". Δεν έκρυψε πάντως ο πρόεδρος ότι "υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο, αλλά εμείς από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής και ποιοτική, κι αυτό προσπαθούμε να καταφέρουμε εμείς ως Επιμελητήριο, γι' αυτό και ευχαριστούμε τους έγκριτους ομιλητές μας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση".

Θ. Σαββάκης: "Μόνο δύο αιτήσεις"
"Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι για το νόμο Ροδόπη υποβλήθηκαν μόνο δύο αιτήσεις, ενώ στους γειτονικούς νομούς μερικές δεκάδες. Αυτό μας προξένησε μεγάλη εντύπωση, γι' αυτό απευθυνθήκαμε με την κα Στριτάκη στον πρόεδρο του ΕΒΕΡ κο Γραβάνη". Σε αυτή την τοποθέτηση του προέδρου Λογιστών και Φοροτεχνικών Ροδόπης Θεόδωρου Σαββάκη εδράζεται ο λόγος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, κοινώς η ενημέρωση των επιχειρηματιών, ιδίως και μετά τις τροποποιήσεις του νόμου που τον καθιστούν λιγότερο πολύπλοκο στην εφαρμογή του.

"Γι' αυτό είμαστε εδώ για να επιλύσουμε βασικά θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες. Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αν η ρύθμιση των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να επαναφέρει στην κανονικότητα τις επιχειρήσεις ή αν είναι μία ατέρμονη διαδικασία", διαπίστωσε ο πρόεδρος και αναγνώρισε πως "από το πρώτο νομοθετικό εγχείρημα που εφαρμόστηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν περπάτησε γιατί η διαδικασία ήταν πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά (σ.σ. με τις τροποποιήσεις) και τα όρια έγιναν πιο ελαστικά και οι προϋποθέσεις έγιναν πιο ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι μετά από καιρό", κατέληξε.

Αν. Βαφειάδης: "Μειώνεται διαρκώς η επιχειρηματικότητα στη Ροδόπη"
Εν πολλοίς την φωνή του μέσου επιχειρηματία εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, που χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα την ημερίδα "ειδικά για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία ταλανίζεται από χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης". 

Δεν έκρυψε πως "πάρα πολλοί επαγγελματίες αναζητούν λύσεις, για να επανέλθει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Πολύς κόσμος προσπάθησε να μπει στον εξωδικαστικό -και το γνωρίζω αυτό- αλλά λόγω γραφειοκρατίας είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία", και συνέχισε: "Γι' αυτό πιστεύω σήμερα να γίνουμε σοφότεροι, για να ανοίξει ο δρόμος, για να μπουν οι επιχειρηματίες σε αυτή την 'πολύτιμη' λύση, μήπως ξαναχαμογελάσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού, καθώς ο νομός μας είναι ένας από τους φτωχότερους στην Ελλάδα όπου η επιχειρηματικότητα είναι μειούμενη διαρκώς".

Οι εισηγήσεις

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι εξειδικευμένες εισηγήσεις από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές, τους:

Ελευθερία Γανωτίδου, επιχειρησιακή υπεύθυνη Ομάδας OCW – Αν. Πρ/νη Τμημ. Ελέγχου & Στατ/κης Παρακολούθησης – Διεύθυνση Διακανονισμού Οφειλών – Κεντρική Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.  

Αθανάσιος Ζωγρέλης, αναπλ. επιχειρησιακός υπεύθυνος Ομάδας OCW – υπάλληλος Κεντρικής Υπηρεσίας Κ.Ε.Α.Ο.

Φωτεινή Στριτάκη, διευθύντρια Ι.Κ.Α. Κομοτηνής. 

Η τελευταία ανέδειξε και το γενικότερο πνεύμα το νέου νόμου, ο οποίος "ήρθε να οριοθετήσει μία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία, για την συνολική ρύθμιση των χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, με βασικό σκοπό τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων" και χαρακτήρισε ως "βασικό στην διαδικασία - να διατηρήσουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν μέσα από την κρίση να ορθοποδήσουν"

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.