fbpx Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενδιαφέρον για την αναπτυσσόμενη βαμβακοκαλλιέργεια της Βουλγαρίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ AGRA ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενδιαφέρον για την αναπτυσσόμενη βαμβακοκαλλιέργεια της Βουλγαρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θρακικά Εκκοκκιστήρια
Σταμάτης Κουρούδης
Επιχειρήσεις
Επιχειρηματικότητα
Ροδόπη
Βαμβάκι
Βουλγαρία

Σταμάτης Κουρούδης: «Θα πρέπει οι επιχειρηματίες να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος» 

Δήμος Μπακιρτζάκης

«Θα πρέπει οι επιχειρηματίες να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος» είναι το σχόλιο που έκανε μεταξύ άλλων ο κος Σταμάτης Κουρούδης – ιδιοκτήτης των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων» μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm αναφορικά με την συμμετοχή του στην αγροτική έκθεση «Agra 2017» που έγινε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. 


Ο κος Κουρούδης εκπροσωπώντας τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια σχολίασε τη στροφή της γειτονικής χώρας προς την καλλιέργεια του βαμβακιού: «Η Βουλγαρία είναι η τρίτη χώρα, μετά από εμάς και την Ισπανία, που πήρε κάποιες μικρές ποσοστώσεις για να παίρνει επιδοτήσεις για το βαμβάκι και τα 2 τελευταία χρόνια έχει μια μικρή έκταση που καλλιεργείται. Βέβαια είναι ακόμα στα σπάργανα η καλλιέργεια, περνούν όλες τις «παιδικές τους αρρώστιες» οι βαμβακοκαλλιεργητές μέχρι να μάθουν. Είναι και οριακά από άποψη κλίματος. Η αλήθεια είναι ότι καλλιεργούν σε κάποιες περιοχές που έχουν παρόμοιο κλίμα και συνθήκες με το βόρειο Έβρο, γι’ αυτό θα πρέπει να βάζουν ποικιλίες πολύ πρώιμες.

Ελπίζουμε με τον καιρό να μάθουν». Όπως μας λέει περαιτέρω ο κ. Κουρούδης «υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι παραγωγοί με αρκετά στρέμματα, οι οποίοι στράφηκαν στο βαμβάκι, κάνουν συμβάσεις με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και με εμάς. Προκειμένου, λοιπόν, να μας δοθεί η δυνατότητα για μία πιο καλή επαφή με τους Βούλγαρους αγρότες συμμετείχαμε σαν εταιρεία σε αυτή την έκθεση. Από την άλλη μεριά, είναι και το πιστεύω μας, θα πρέπει οι επιχειρήσεις της Θράκης να στραφούν στις γειτονικές χώρες. Έχουμε τεχνογνωσία σε κάποια πράγματα, εμπειρία και υποδομή, η οποία μας διευκολύνει να έχουμε μια διείσδυση και συνεργασία σε αυτές τις χώρες. 


Η Βουλγαρία μαζί με τη Ρουμανία είναι 30 εκατομμύρια κόσμος, είναι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας δέχονται πολύ θετικά και μπορούμε να έχουμε επαφές και να διεισδύσουμε  και να κάνουμε από κοινού συνεργασίες για αμοιβαίο όφελος. Είναι μια ευκαιρία που την έχουμε εδώ στη Θράκη πολύ περισσότερο από ότι την έχει κάποιος που είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα». 


Ο κος Κουρούδης σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από χρήμα και προτρέπει τους επιχειρηματίες να πάρουν και οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους και να επενδύσουν στην εξωστρέφεια, χωρίς να περιμένουν τα πάντα από το κράτος: «Έχουμε απόλυτη ανάγκη από χρήμα που θα έρθει από έξω. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στραγγίξαμε από χρήμα, από έξω το χρήμα μπορεί να έρθει είτε με τον τουρισμό είτε με τις εξαγωγές και με τις επενδύσεις βέβαια, εμείς εδώ δυστυχώς δεν είμαστε από τους πολύ ελκυστικούς για επενδύσεις, αν όμως ξεκινήσουμε τις εξαγωγές θα έρθουν και οι επενδύσεις». Γι’ αυτό, τονίζει «θα πρέπει οι επιχειρηματίες να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος, αλλά και οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. 


Σήμερα περιμένουμε πως θα στρώσουν τα πράγματα και θα γυρίσουμε στο 2008, όταν εύκολα πουλούσαμε στην Ελλάδα. Αυτά τελείωσαν, θα πρέπει ο καθένας να δει τι μπορεί να κάνει, η Βουλγαρία είναι δίπλα μας πετάγεται κανείς εκεί και αποκτάει μια καλύτερη εικόνα, βλέπει που μπορεί και τι μπορεί, καταλαβαίνει τη νοοτροπία των ανθρώπων τα προβλήματά τους αλλά και τις δυνατότητές τους».


Η φετινή αγροτική έκθεση Agra 2017 στην Φιλιππούπολη -Πλόβντιφ- της Βουλγαρίας, χαρακτηρίσθηκε από τις ελληνικές παρουσίες σε συμμετοχές και επισκέπτες. Εκθέτες από πολλές χώρες με αγροτικά μηχανήματα και απαραίτητα εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, σπόροι, φυτά κ.α., συμμετείχαν. Στο πλαίσιο της αγροτικής έκθεσης λειτούργησε και έκθεση κρασιού με την γειτονική μας Ιταλία να κατέχει ένα κεντρικό και αρκετά μεγάλο χώρο.


ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Εν τω μεταξύ, εντός των τειχών, ο κος Κουρούδης βλέπει ότι η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ καλή για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θράκης σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια ώρα οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να πετύχουν και καλύτερες τιμές μέσα από τη δυνατότητα που τους παρέχεται να «κλείνουν» πολύ νωρίτερα τις τιμές της επόμενης χρονιάς: «Η χρονιά για τους παραγωγούς ήταν η καλύτερη χρονιά μάλλον των τελευταίων χρόνων εδώ στην περιοχή μας, τόσο από άποψη ποσοτήτων, όσο και από άποψη τιμών. 


Για τα εκκοκκιστήρια η χρονιά δεν κλείνει αν δεν πουλήσουμε όλα τα βαμβάκια. Το σημαντικό είναι πως το βαμβάκι είναι από τα λίγα εξαγώγιμα προϊόντα που έμεινε και φέρνει αρκετό συνάλλαγμα στην χώρα». Όσο για τις τιμές, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη «οι τιμές είναι καλές και πολλά υποσχόμενες γι’ αυτό και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείνουν τις τιμές όλο το χρόνο. Μπορούν από τώρα να κλείσουν τιμή και για του χρόνου. 


Αυτό το ξεκινήσαμε πέρυσι και είχε μια αρκετά σημαντική επιτυχία, δηλαδή πολλοί παραγωγοί πήραν περισσότερα λεφτά γιατί έκλεισαν την τιμή μέχρι και 6 λεπτά παραπάνω από αυτήν που δίναμε στη σεζόν, άρα σε γενικές γραμμές ήταν κάτι που πέτυχε».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;