fbpx Θέλουμε καλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας λένε οι συμβολαιογράφοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜ-Θ

Θέλουμε καλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας λένε οι συμβολαιογράφοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρήστος Τερζίδης
Συμβολαιογράφοι
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Πρώτη Κατοικία

Στόχος τους να μετέχουν στη διαδικασία των πλειστηριασμών για να προστατεύεται ο οφειλέτης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τη θέση τους ως θεματοφύλακες της νομιμότητας στη διενέργεια πλειστηριασμών -ηλεκτρονικών ή μη- επιμένουν να διεκδικούν οι συμβολαιογράφοι μιας και τελευταία αιωρείται στην ατμόσφαιρα μια πληροφορία που λέει ότι ενδεχομένως η διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών να αυτοματοποιηθεί πλήρως. 


"Εάν πάψει να υφίσταται αυτός ο επαγγελματίας ο οποίος είναι ο συμβολαιογράφος, ο άμισθος δημόσιος λειτουργός ο οποίος εξασφαλίζει την νομιμότητα στην διαδικασία του πλειστηριασμού, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Ενδεχομένως, οι συνεχείς επιθέσεις κατά των συμβολαιογράφων, να οδηγήσουν και εκεί. Ας το σκεφτούν όσοι διαμαρτύρονται και δημιουργούν προβλήματα και επιτίθενται στους συμβολαιογράφους - ας σκεφτούν καλά που μπορεί να οδηγήσει αυτή η εξέλιξη" είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης. 


Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο Σύλλογος της Θράκης δεν έχει προμηθευτεί το ανάλογο λογισμικό, επειδή θεώρησε μη σύννομη τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στη συγκεκριμένη εταιρία που κάνει την προμήθεια. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν τουλάχιστον παρεμποδίζεται η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη Θράκη, αλλά μόνο των ηλεκτρονικών. 


Πάντως το τοπίο σχετικά με τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει ακόμη θολό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Τερζίδη: "Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι μια διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών που έχει νομοθετηθεί και είχε προστεθεί στις  τροποποιήσεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας που είχε γίνει το 2015. Στην συνέχεια έγινε και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας σε συνδυασμό με τρεις πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συνεπώς είναι προφανής η επιλογή της πολιτείας για την πρόοδο της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει με μια σύμβαση πιλοτικού προγράμματος του συμβολαιογραφικού συλλόγου της Αθήνας με την εταιρεία η οποία έχει επιλεγεί για να δημιουργήσει το σχετικό λογισμικό. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω εάν έχουν καταλήξει ότι έχει κριθεί κατάλληλο το πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής έχει γίνει στον σύλλογο της Αθήνας, οι υπόλοιποι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι δεν έχουν συμβληθεί ακόμη με την συγκεκριμένη εταιρεία, είχαμε κάποια θέματα στην διαχείριση της διαδικασίας, δεν ξέρω κατά πόσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα"


Κύριο ζητούμενο των συμβολαιογράφων πάντως είναι "ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η ίδια προστασία και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η ίδια διαδικασία που ίσχυε και στον παραδοσιακό τρόπο" όπως λέει ο κος Τερζίδης και συνεχίζει: "Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά θετικό ότι συνεχίζει ο συμβολαιογράφος να μετέχει και να είναι εκείνος ο οποίος έχει στα χέρια του την διαδικασία, διότι είναι γεγονός ότι η συμμετοχή του συμβολαιογράφου διασφαλίζει και εξασφαλίζει την νομιμότητα. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να υφίσταται σε αυτό το πεδίο. 


Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνάντηση που είχε προσφάτως με τη συντονιστική επιτροπή συμβολαιογραφικών συλλόγων υποσχέθηκε ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου θα επανεξετάσουν το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό και ως τώρα τίποτα, ελπίζουμε ότι θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα προκειμένου ο παρωχημένος τρόπος προστασίας που υφίσταται αυτή την στιγμή και είναι ο νόμος Κατσέλη, αφενός να παραταθεί χρονικά και αφετέρου να υπάρξει βελτίωση των διατάξεων και των προϋποθέσεων".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδιπλώνεται η κυβέρνηση όταν βρει  τα σκούρα μπροστά της και τις αντιδράσεις των πολιτών.