fbpx Τέσσερα χρόνια ταλαιπωρία...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τέσσερα χρόνια ταλαιπωρία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης που έγινε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λογαριασμό της ΔΙΑΜΑΑΘ (φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ) κινδυνεύει να ματαιωθεί
 

Όλγα Τσιούλφα

Το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ έλαβε την τρίτη κατά σειρά απόφαση για αναβολή της συζήτησης για «τη λήψη απόφασης περί οριστικής ή μη, ματαίωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού: Προμήθεια Εξοπλισμού προεπεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κομποστοποίησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης». Το περιφερειακό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του το βράδυ της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, αποφάσισε να επανεισάγει προς συζήτηση το θέμα, την ημέρα που θα έρθει προς έγκριση, ο αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), κάτι που αναμένεται σύντομα. 


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 
Από τον περασμένο Ιούλιο η υπόθεση αυτή ταλαιπωρεί το περιφερειακό συμβούλιο το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει τη ματαίωση ή μη αποτελεσμάτων διαγωνισμού σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων.  Κορεσμένοι ΧΥΤΑ, εξοπλισμός που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ, χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες και τέσσερα χρόνια ταλαιπωρία. Τα παραπάνω συνθέτουν την υπόθεση του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης που έγινε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λογαριασμό της ΔΙΑΜΑΑΘ (φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ) και κινδυνεύει να ματαιωθεί. Η υπόθεση ανάγεται στο Νοέμβριο του 2012, οπότε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού προεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης. Πρόκειται για λειοτεμαχιστή που χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό των διαφόρων σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και για ογκώδη και δύσκολα υλικά προς κοπή. Ιδανικός για χρήση, για μείωση όγκου, ανεξάρτητος από την χρήση άλλων μηχανημάτων. Επίσης για περιστροφικό κόσκινο που είναι κατάλληλο για την επεξεργασία, κοσκίνισμα και διαχωρισμό διαφόρων υλικών και απορριμμάτων όπως: αστικά απορρίμματα, υλικά κομπόστ, φλοιοί δέντρων, ξύλα-άχυρα, άμμος-βότσαλα, υλικά που προέρχονται από εργασίες εκσκαφής, διάφορα πετρώματα κτλ. 


Το 2012 η Περιφέρεια υλοποίησε δύο σημαντικά υποέργα που αφορούσαν την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων. Το ένα από τα δύο υποέργα που είχε να κάνει με την προμήθεια 35 απορριμματοφόρων και 4.000 κάδων ανακύκλωσης ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Το δεύτερο υποέργο ολοκληρώθηκε πρόσφατα καθώς κατατέθηκαν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες. Οι προσφορές ανοίχθηκαν και οι υπηρεσίες ως όφειλαν απευθύνθηκαν στην προϊσταμένη αρχή (Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας) προκειμένου να ανατεθεί η προμήθεια των μηχανημάτων. Πριν όμως από αυτό, οι υπηρεσίες απευθύνθηκαν στον κύριο του έργου, δηλαδή τη ΔΙΑΜΑΑΘ και ζήτησαν να μάθουν εάν εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα μηχανήματα αυτά, διότι πέρασαν χρόνια. Η απάντηση που δόθηκε από τη ΔΙΑΜΑΑΘ ήταν θετική και προωθήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή. Στο μεταξύ όμως είχε ξεκινήσει η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα) και το κράτος υποχρέωσε όλες τις Περιφέρειες να εναρμονιστούν με τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ. Η επικαιροποίηση αυτή οδήγησε τη ΔΙΑΜΑΑΘ, όπως ισχυρίζεται στα έγγραφα που έστειλε στις υπηρεσίες, να εξετάσει τα μηχανήματα και τελικά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός που ζητήθηκε με τον διαγωνισμό του 2012 δεν συνάδει με τα νέα δεδομένα. Η ΔΙΑΜΑΑΘ υποστήριξε ότι τα μηχανήματα που ζητήθηκαν να αγοραστούν το 2012 δεν ταιριάζουν πλέον με το νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. 


Όλα τα παραπάνω υποστήριξαν ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ, δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και το μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΜΑΑΘ δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. «Άλλος ο σχεδιασμός του 2009 και άλλος ο σημερινός», είπε ο κ. Μαμσάκος επιρρίπτοντας ευθύνες και στο περιφερειακό συμβούλιο για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών. «Το 2015 ήρθε ο καινούριος εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα και εμείς έπρεπε να εναρμονιστούμε. Επί 15 ώρες την ημέρα μαζί με το προσωπικό της ΔΙΑΜΑΑΘ αγωνιστήκαμε ώστε να πετύχουμε τους χρόνους που έθετε το υπουργείο», είπε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε «σήμερα υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΙΑΜΑΑΘ που δε συμφωνεί με την αγορά του εξοπλισμού. Τα μηχανήματα αυτά δεν αποτελούν λύση που δεν καλύπτουν τις ανάγκες και θα χρειαστεί η αγορά άλλων μηχανημάτων. Άρα να τα πάρουμε και να μην τα χρησιμοποιήσουμε; Είναι μηχανήματα που δε θα μας ωφελήσουν σε τίποτα», είπε ο κ. Μαμσάκος. Τα χρήματα για την πληρωμή των συγκεκριμένων μηχανημάτων θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ, έκανε γνωστό από την πλευρά του ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και πρόσθεσε ότι «δεν κολάν με τον δικό μας σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα, έπρεπε να προσαρμοστούμε με τον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα». 


«ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ» 
Ξεκάθαρη απάντηση για το εάν τα μηχανήματα αυτά χρειάζονται ή όχι, ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης. «Είναι ένα ερώτημα απλό το οποίο εάν δεν απαντηθεί δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση», είπε ο κ. Δαμιανίδης. «Το περιφερειακό συμβούλιο δεν αμφιβάλλει για όλα όσα λέτε, εδώ όμως έχουν την ευθύνη να πάρουμε την απόφαση έγκρισης ή μη έγκρισης ενός διαγωνισμού. Θα πρέπει να έχουμε και τα τεχνικά εκείνα στοιχεία, στο ότι αυτά τα μηχανήματα δεν είναι τα κατάλληλα», είπε ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και αναπληρωτής του περιφερειάρχη. 


Κληθείς να δώσει απαντήσεις ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ Αναστάσιος Παράσχου τόνισε πως «ο κύριος του έργου επικαλούμενος την αρχή του δημοσίου συμφέροντος και την αρχή της οικονομικότητας, κρίνει απολύτως απαραίτητη την άμεση ματαίωση του εν εξελίξει διαγωνισμού του θέματος, δεδομένου ότι ο εν λόγω υπό προμήθεια εξοπλισμός δεν ανταποκρίνεται ούτε εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες του νέου επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ της Π.Α.Μ.-Θ. και δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον την προμήθεια του εξοπλισμού» και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει την τελική απόφαση. Περαιτέρω ο κ. Παράσχου υποστήριξε πως η διαγωνιστική διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη, δεν έχει συναφθεί η σύμβαση για την προμήθεια του έργου, άρα «δεν έχουμε υποχρέωση απέναντι του». 


Όσον αφορά στη συμμετέχουσα στον διαγωνισμό εταιρεία, η εταιρία ΑΦΟΙ Σιβρή ΟΕ υποστηρίζει πως ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη τα τέσσερα τελευταία χρόνια και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης. Μάλιστα σε επιστολή της, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης, επισημαίνει ότι «η προτεινόμενη ακύρωση δεν εξυπηρετεί στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αν τελικά περάσει η επιθυμία του Φορέα για ακύρωση του διαγωνισμού για πολλά χρόνια ακόμη, τουλάχιστον 5 - 6 χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη τις χρονοβόρες διαδικασίες θα ταλαιπωρείται όλη Περιφέρεια με τα απορρίμματα προξενώντας ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων». Παράλληλα υποστηρίζει πως σε περίπτωση που τελικά ακυρωθεί ο διαγωνισμός τίθενται ερωτήματα: Πως θα αναπληρωθούν τα 14.300.700,00 € που θα χαθούν μια για πάντα;  Ποιος θα πληρώσει τα χρήματα που έχει ξοδέψει το Ελληνικό Δημόσιο έως τώρα και θα ξαναξοδέψει για να συντάξει νέα τεύχη διαγωνισμού και για να κάνει όλη την διαδικασία εκ νέου; Τέλος η εταιρία ζήτησε να μη γίνει δεκτή η εισήγηση της ΔΙΑΜΑΑΘ και η προμήθεια του εξοπλισμού να γίνει κανονικά. 
Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις εκπρόσωποι της εταιρίας ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης. Όσον αφορά στο κόστος των μηχανημάτων, με τις προσφορές που έγιναν από την εταιρία ΑΦΟΙ Σιβρή ΟΕ φθάνουν περίπου τα 6,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με την εταιρία είναι πιθανό ακόμα και να χαθούν εάν τελικά ματαιωθεί

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές