fbpx Τα σχέδια της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για φωτοβολταϊκά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:37
ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Τα σχέδια της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για φωτοβολταϊκά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΥΑΚ
Δημήτρης Καρασταύρου
Φωτοβολταϊκά
Κομοτηνή
Περιβάλλον

Επιτρέπεται στη Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής ως αυτοπαραγωγός η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους και με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με σύμμαχο τη νομοθεσία η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής κάνει νέα σχέδια για το μέλλον, σχέδια που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αφορμή για να αποκαλυφθούν τα σχέδια αυτά, που φυσικά βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ήταν πρόταση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γραβάνης για την μετατροπή του Δήμου Κομοτηνής σε "Πράσινη Πόλη". Εκεί παρέθεσε μία σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και αυτό της ενέργειας.


Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, όπως διαπιστώνουμε από όσα δημόσια κατέθεσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Καρασταύρου. Σύμφωνα με τον ίδιο "με τα φωτοβολταϊκά θα επιδιώξουμε όχι απλά  να παράγουμε ενέργεια, αλλά να εκμεταλλευτούμε την δυνατότητα που μας δίνει ο Νόμος για συμψηφισμό, δηλαδή μας δίνει την δυνατότητα να γίνουμε αυτοπαραγωγοί".


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Με την δημοσίευση του Ν4414/20016  «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε., με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενίσχυση και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Η Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δύναται πλέον να γίνει αυτοπαραγωγός επιδιώκοντας κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς τοπικής εμβέλειας. Σύμφωνα με την παρ. 7, του άρθρου 13  επιτρέπεται στη Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής ως αυτοπαραγωγός η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους και με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.


ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΠΟΡΠΗ, ΜΕΣΟΥΝΗ, ΑΙΓΕΙΡΟ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Η ΜΕΛΕΤΗ
Ορμώμενοι από τα παραπάνω οι διοικούντες της επιχείρησης έκαναν έρευνα για εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής προ 3μηνών διερευνήθηκαν οι δυνατότητες της επιχείρησης  μέσω του νόμου της προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιοκτησίες της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους μέσω του  συμψηφισμού ενέργειας.


Η έρευνα επικεντρώθηκε σε εκτάσεις της ΔΕΥΑΚ σε Πόρπη, Μεσούνη και Αίγειρο, όπου μπορούν να στηθούν φωτοβολταικά. Όμως όπως έκανε γνωστό ο κ. Καρασταύρου, "οι συγκεκριμένες εκτάσεις μας δίνουν την δυνατότητα για πολύ μικρή απόδοση. Γι' αυτό ήδη βρήκαμε μία ακόμα έκταση που είναι του Δήμου. Αυτή βρίσκεται έξω από τον οικισμό της Μελέτης, όπου υπάρχουν από τον αναδασμό μεγάλες εκτάσεις. Η έκταση αυτή που είναι γύρω στα 60 στρέμματα καλύπτει όλες τις δυνατότητες που έχουμε σαν ΔΕΥΑΚ. Με αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, που είναι το 70% των δαπανών μας, αυτό σημαίνει ότι 700 με 800 χιλιάδες τον χρόνο θα είναι το έσοδό μας, το κέρδος, που μάλλον που θα το συμψηφίζουμε".


Λόγω της φύσης της εταιρείας, η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πολύ υψηλή.  Συγκεκριμένα, η καταναλισκόμενη ενέργεια για το έτος 2015 ανήλθε σε 6.000.000 KWh. 


Η επιχείρηση διαθέτει παροχές Μέσης και Χαμηλής Τάσης, που σύμφωνα με την συμφωνημένη ισχύ κάθε παροχής, η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς που θα μπορούσε να παραχθεί από τις συγκεκριμένες παροχές ανέρχεται στα 3.070kWp. Η επιχείρηση επομένως εάν εκμεταλλευθεί το σύνολο των παροχών της με βάση τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, δύναται να εξοικονομεί περίπου το 70% των ενεργειακών της αναγκών.


Ενδεικτικά και μόνο το κόστος μπορεί να κυμανθεί στα 1.200,00€, το οποίο   εξαρτάται από την τεχνολογία των πάνελ που θα χρησιμοποιηθούν, το μέγεθος του Φ/Β Συστήματος (όσο μικρότερη είναι η ισχύς, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος του κάθε εγκατεστημένου KW), την απόσταση της εγκατάστασης από το δίκτυο της ∆ΕΗ κ.α. 


Μετά από έρευνες έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος πλησίον του οικισμού της Μελέτης.


ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Για το θέμα αυτό ο Δημήτρης Καρασταύρου ταξίδεψε στην Αθήνα  και είχε επαφές στο υπουργείο Ανάπτυξης. "Εκεί συζητήσαμε την δυνατότητα το υπουργείο να βγάλει μια οριζόντια δράση για ΔΕΥΑ και δήμους, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με την έννοια ότι δεν μπορεί να πάει με 100% χρηματοδότηση γιατί παράγει έσοδα, βέβαια δεν είναι ακριβώς έσοδα, δεν είναι χρήμα αλλά με ένα ποσό, όπως είναι οι τηλεθερμάνσεις στην δυτική Μακεδονία, να βγει μια δράση ώστε να μπούμε και να κερδίσουμε ένα κομμάτι από αυτή την δαπάνη. Διαφορετικά η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει είτε από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για τις ΔΕΥΑ, γιατί αυτή την στιγμή δεν δανείζονται από το παρακαταθηκών ή από το παρακαταθηκών για τους δήμους  ή και το πρόγραμμα Jessica".
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έκανε λόγο για επένδυση, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοστολογείται στα 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.