fbpx Συντεταγμένο μέτωπο φορέων για αναβάθμιση των ΒΙ.ΠΕ. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Συντεταγμένο μέτωπο φορέων για αναβάθμιση των ΒΙ.ΠΕ. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Κωστής Σιμιτσής

Κ. Σιμιτσής: «Τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες σε Βιομηχανικές Περιοχές επιχειρήσεις»

Σε ημερίδα στην Πάτρα τα προβλήματα των ΒΙ.ΠΕ. κατέγραψε ο Πάρης Γραβουνιώτης αντιπρόεδρος της Π.ΑΣ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. και την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, διοργάνωσαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνάντηση εργασίας, μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, θεσμικών εκπροσώπων των ΒΙΠΕ και εκπροσώπων των επιχειρήσεων, με θέμα: «Οι βιομηχανικές περιοχές ως μοχλός ανάπτυξης».

Στην εκδήλωση, που έγινε με φυσική παρουσία αλλά και με συμμετοχή από το διαδίκτυο, συντονιστής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας - Έρευνας και Τεχνολογίας Φωκίωνας Ζαΐμης, ενώ εκπροσωπήθηκαν όλες οι μεγάλες περιοχές  που διαθέτουν Βιομηχανικές Περιοχές και Βιοτεχνικά Πάρκα, μεταξύ τους η Περιφέρεια ΑΜΘ με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωστή Σιμιτσή, ενώ στην εκδήλωση επίσης παρέστη και μίλησε ο αντιπρόεδρος  ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. και αντιπρόεδρος συνδέσμου βιομηχανιών Ροδόπης Πάρης Γραβουνιώτης

Συνολικά, παρεμβάσεις έγιναν από τους περιφερειάρχες Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτικής Ελλάδος), Γιώργο Πατούλη (Αττικής), Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτης),  αντιπεριφερειάρχες, από εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ., τον ΣΕΒ, κ.ά.

Κοινό μέτωπο Περιφερειών -  επιχειρηματιών
Στην εκδήλωση έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε πολλές ΒΙ.ΠΕ. της χώρας και των παθογενειών που υπάρχουν, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις, για το πώς οραματίζονται οι θεσμικοί φορείς, την μετεξέλιξη των βιομηχανικών πάρκων μέχρι το 2050.

Από όλες τις πλευρές, εκφράστηκε ως καθολικό αίτημα, η ανάγκη δημιουργίας σε συντεταγμένη βάση, οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα ισχυροποιήσει την εγχώρια μεταποιητική βάση, παράλληλα με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης ή ακόμη και την ελεύθερη επιλογή φορά διαχείρισης / παρόχου ανταποδοτικών υπηρεσιών, εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο, με ισχυρό πλαίσιο ρυθμιστικού ελέγχου.

Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. Πέτρος Μαντάς, μετά το τέλος της εκδήλωσης σχολίασε τα εξής: «Πριν από έναν χρόνο, εγκαινιάσαμε μια θεσμική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Σήμερα ήταν το ξεκίνημα μιας παρόμοιας συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Περιφερειών. Το επόμενο βήμα, στο οποίο όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν, θα είναι η ενεργός παρουσία της Πολιτείας στα θέματα που της αναλογούν».

Κ. Σιμιτσής: «Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις»
Τοποθετούμενος επί της ημερίδας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΠΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής είπε χαρακτηριστικά: «Οι ΒΙ.ΠΕ. έχουν τα βάσανά τους, είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις». Και συνέχισε: «μόνο παράπονα ακούμε από τους επιχειρηματίες. Φαίνεται ότι η ΕΤΒΑ, από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε, δεν ενδιαφέρεται πολύ για τις ΒΙ.ΠΕ.». Μάλιστα, έθιξε και το ότι «δεν μας έκανε την τιμή να έρθει κανένας εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ. Θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα, για να πάρουμε απαντήσεις». Ζητούμενο είναι σύμφωνα με τον κο Σιμιτσή Περιφέρειες-Δήμοι-Επιχειρηματίες να είναι σε κοινό μέτωπο, προκειμένου να θέσουν καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη σχετική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Επί του μικροφώνου της εκδήλωσης, όπως αναφέρει το ecopress.gr, ο κος Σιμιτσής αναφέρθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τονίζοντας ότι αυτή πλήττεται από την ανεργία και  αποβιομηχάνιση. Υπογράμμισε  ότι στην περιοχή της διοικητικής του ευθύνης υπάρχουν έξι βιομηχανικές περιοχές, παρατήρησε «ένα φαινόμενο υπερεκμετάλλευσης των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί με μόχθο και τρομερή προσπάθεια». Στην παρέμβασή του τόνισε ακόμη, ότι  «έχουμε την υποχρέωση όχι μόνο να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις βιομηχανικές περιοχές αλλά να οργανώσουμε υποδοχείς δραστηριοτήτων βιομηχανικού χαρακτήρα». Μία υποχρέωση που όπως είπε, εκπορεύεται «από το περιφερειακό σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης: Να φτιάξουμε βιομηχανικά πάρκα, να οργανώσουμε τους υποδοχείς». Και  υπογράμμισε, ότι «συσκέψεις όπως η σημερινή, μπορούν να βάλουν ένα λιθαράκι στην πορεία ανάκαμψης και ανάταξης της χώρα μας, κυρίως μέσα από τη βοήθεια προς τους επιχειρηματικούς φορείς  ο οποίοι κοιτάζουν προς το μέλλον».

Π. Γραβουνιώτης: Τα προβλήματα στις ΒΙ.ΠΕ.
Ο διδάκτωρ  ενεργειακής πολιτικής και Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος  ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. και αντιπρόεδρος συνδέσμου βιομηχανιών Ροδόπης Πάρης Γραβουνιώτης, στην παρέμβασή του, ανέφερε, ότι ο ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις βιομηχανικές περιοχές και τα έχει επικοινωνήσει με υπομνήματά του τόσο σε υπηρεσιακούς όσο και κυβερνητικούς παράγοντες.

Όπως υπογράμμισε σύμφωνα με το ecopress.gr, τα  βασικά προβλήματα τα οποία είναι πλέον κοινά στις επιμέρους ΒΙ.ΠΕ., πρέπει «άμεσα να λυθούν, καθώς έχουν αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας». Σ’ αυτά, σύμφωνα με την καταγραφή του κο Γραβουνιώτη, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μονοπώλιο του φορέα διαχείρισης ως προς τις παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Η καταστρατήγηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων λόγω οικονομιών κλίμακας. Επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν για να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις μέσω κοινών υποδομών καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα από ομοειδείς επιχειρήσεις εκτός ΟΥΜΕΔ. Την έλλειψη εκτέλεσης εν γένει σημαντικών έργων υποδομής συγχρηματοδοτούμενων ή μη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφερε, οι δήμοι δεν αναμειγνύονται σε θέματα έργων ΒΙ.ΠΕ. επικαλούμενοι την αρμοδιότητα του εκάστοτε φορέα  διαχείρισης ο οποίος εξ αντικειμένου στερείται αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα. Συνεπώς δεν εκτελείται κανένα σημαντικό και μη χρηματοδοτούμενο έργο».

Αναφέρθηκε επίσης στην «έλλειψη δομών ηλεκτρισμού και υπηρεσιών καθαριότητας με αποτέλεσμα την παρουσίαση τρικοσμικών εικόνων. Παραμελημένο οδικό δίκτυο με έλλειψη σήμανσης και ελέγχου της κυκλοφορίας. Παρατηρείται επίσης έλλειψη κυκλοφοριακών μελετών και προβληματική σύνδεση των ΒΙ.ΠΕ. με τα εθνικά δίκτυα». 

Στις προτάσεις της ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ., συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των υφισταμένων προβλημάτων. Με πλαίσιο δράσης για την άμεση καταγραφή των υφιστάμενων βασικών λειτουργικών προβλημάτων ανά  ΒΙ.ΠΕ από την υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου και εν συνεχεία παρέμβαση στον αρμόδιο φορέα (ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.)  για την επίλυσή τους. Ο αντιπρόεδρος του  ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. αναφέρθηκε επίσης στην τροποποίηση του νόμου 3982 προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης/ελεύθερη επιλογή φορέα διαχείρισης σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επιλογής φορέα διαχείρισης ή παρόχου ανταποδοτικών υπηρεσιών είτε με διαγωνιστική διαδικασία είτε με επιλογή της πλειοψηφίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού επιβάλλει τη δυνατότητα επιλογής φορέας διαχείρισης ή τουλάχιστον ελεύθερη επιλογή παρόχου ανά υπηρεσία (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα). Επίσης αναφέρθηκε στην παροχή κινήτρων προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις για τη σύσταση φορέα αυτοδιαχείρισης ΒΙ.ΠΕ. και για τη διευκόλυνση των υποδομών σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο αρχίζει και μακραίνει ο κατάλογος των διάσπαρτων περιστατικών και συγχρόνως να αυξάνονται κατά πολύ στη Ροδόπη,  ιδιαίτερα σε χώρους που συνωστίζονται πολλοί και  θετικοί είναι  κυρίως νέοι, η κατάσταση