fbpx Συνεργάζονται για την αποτύπωση της κατάστασης στην αγορά της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΟΕΒΕΣ ΚΑΙ ΔΠΘ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Συνεργάζονται για την αποτύπωση της κατάστασης στην αγορά της Ροδόπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΕΒΕΣ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
αγορά
Ροδόπη

Διεξάγουν έρευνα με μορφή ερωτηματολογίου και επιστημονικάσυμπεράσματα 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε μία πρωτοποριακή –από πολλές απόψεις- κίνηση προχώρησε η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, που στοχεύει στην επιστημονική αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά του Νομού μας. Έτσι, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών διενεργείται για πρώτη φορά έρευνα κοινού στην οποία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις της περιοχής, συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια. 


Όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, Ανέστης Βαφειάδης: «Πήραμε την πρωτοβουλία σαν ομοσπονδία, πρώτη φορά στην ιστορία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το τμήμα των Οικονομικών Σπουδών και τον καθηγητή κο Χιόνη να αποστείλουμε ερωτηματολόγια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, προκειμένου να αποτυπώσουμε πραγματικά πλέον το που πήγε η αγορά το 2016 και τι προσδοκούν οι επαγγελματίες από το 2017. Μοιράστηκαν ήδη 500 ερωτηματολόγια. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο πηγαίνει καλά η αγορά και οι πωλήσεις, ο τζίρος, όχι τόσο σε αριθμούς όσο σε ποσοστά, το προσωπικό αν μειώθηκε, πόσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή όχι. Κάποια θέματα αφορούν και αν βοήθησε ή εάν βοηθάει ο κάθετος άξονας και τι προσδοκούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Περιμένουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, μια επιστημονική έρευνα που θα κάνει το πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα να πατήσουμε πάνω εκεί και να μπορέσουμε να διεκδικούμε τα ζητήματά μας πιο σοβαρά και πιο τεκμηριωμένα πλέον»


Η έρευνα έχει επιστημονικά χαρακτηριστικά καθώς τα ερωτηματολόγια έχουν συνταχθεί από το ΔΠΘ και εκεί θα αναλυθούν. Οι επαγγελματίες τα παραλαμβάνουν σε ανοιχτό φάκελο, και αφού τα συμπληρώνουν τα επιστρέφουν σε σφραγισμένο φάκελο στην ΟΕΒΕΣ, η οποία θα τα παραδώσει στο Τμήμα Οικονομικών του ΔΠΘ, για την ανάλυση. Εκεί, οι στατιστικολόγοι του Τμήματος θα εξάγουν τα συμπεράσματα, τα οποία στη συνέχεια θα κοινοποιήσουν στην ΟΕΒΕΣ και την κοινωνία της Ροδόπης, φυσικά. 


Με αυτόν τον τρόπο «θα υπάρξει μια εικόνα για το που πάει η κατάσταση στην περιοχή μας. Με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα είμαστε πιο ειλικρινείς και θα απαντήσουμε ακριβώς τι γίνεται. Μπορεί να είναι και θετικά τα αποτελέσματα χωρίς να το ξέρουμε και τζάμπα να γκρινιάζουμε» λέει ο κος Βαφειάδης και τονίζει πως ήδη η ανταπόκριση των επαγγελματιών είναι θετική, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνουν και περαιτέρω έρευνες, πάλι βέβαια σχετικές με το οικονομικό προφίλ της περιοχής. «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει γιατί γίνονται πανελλαδικές έρευνες και ποτέ μέχρι τώρα στον νομό μας. Ήταν ευκαιρία να συνεργαστούμε με το πανεπιστήμιο, με χαρά το δέχτηκαν και πιστεύω στους επαγγελματίες που θα το απαντήσουν και τώρα στην συλλογή των ερωτηματολογίων από τους επαγγελματίες βλέπω ότι ανταποκρίθηκαν, το είδαν με καλό μάτι αυτό» παρατηρεί ο κος Βαφειάδης, ενώ οι επαγγελματίες είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την διεξαγωγή της έρευνας με σχετικό email από την ΟΕΒΕΣ, που αυτή την περίοδο συλλέγει τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Επομένως, αναμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το