fbpx Συγκροτείται συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΒΗΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Συγκροτείται συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Φώτης Μάρης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας

Το απαρτίζουν έγκριτοι επιστήμονες, έχει συμβουλευτικό ρόλο και κομβική συμμετοχή του ΔΠΘ

Ελπίζουμε να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα και η καινοτομία να μην φέρει ...χρέη

 

 

Διονύσης Βοργιάς

Ένα αναγκαίο «εργαλείο» έρχεται να προστεθεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και, συγκεκριμένα, σε τομέα που αυτή «πονάει». Πρόκειται για τη συγκρότηση ενός περιφερειακού συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), το οποίο απαρτίζεται από έντεκα μέλη (έξι καθηγητές ερευνητές, πέντε μέλη-εκπροσώπους φορέων) και λειτουργεί κάτω από την «ομπρέλα» της περιφέρειας, διατηρώντας συμβουλευτικό προς αυτή ρόλο.
Σε μια περιοχή όπου η επιχειρηματικότητα αποτελεί συνήθως τον τελευταίο τροχό και τα συγκριτικά μειονεκτήματα, όπως σε φορολογία, σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές λειτουργούν ανασταλτικά, ένα τέτοιο συμβούλιο, απαρτιζόμενο από κορυφαίους καθηγητές-ερευνητές, ίσως να βοηθήσει την περιφέρεια να πραγματοποιήσει κάποια «βήματα» προόδου.


Βεβαίως, αυτά τα «βήματα» των έξι καθηγητών-ερευνητών πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τους πέντε εκπροσώπους, και να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, ώστε αυτό το συμβούλιο να αποκτήσει λειτουργικό ρόλο κι όχι απλώς διαδικαστικό. Πολύ απλά, να μην πληρώνουν οι κάτοικοι της ΑΜ-Θ, χωρίς αποτέλεσμα!


Η εισήγηση για την συγκρότηση του συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών - αναπληρωτή πρύτανη Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ Φώτη Μάρη, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι η επιλογή των μελών του συμβουλίου έγινε από πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης, στελεχωμένη από έγκριτους επιστήμονες, δηλαδή τους: Δόκτωρ Νικόλαο Κανελόπουλο, Δόκτωρ Αργύρη Καλλιανιώτη, Μαρία Γρηγορίου, Δημήτρη Αμπατζή, Φώτη Μάρη. «Σε ό, τι αφορά στην αξιολόγηση, η πενταμελής επιτροπή έλαβε υπόψη της τις σπουδές, την μακροχρόνια εμπειρία των υποψηφίων σε θέματα έρευνας-καινοτομίας, σε θέματα επιχειρησιακού προγράμματος και περιφερειακού σχεδιασμού», είπε.


Το συμβούλιο το χαρακτήρισε ως μια «νέα αρχιτεκτονική στην έρευνα». Πιο αναλυτικά ο Φώτης Μάρης εισηγήθηκε λέγοντας ότι «η καινούργια αυτή δομή είναι ένα εργαλείο άκρως απαραίτητο, γιατί ο ρόλος της είναι κυρίως συμβουλευτικός στο περιφερειακό συμβούλιο. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η βασική έρευνα δεν είναι επιλέξιμη και, άρα, μη χρηματοδοτούμενη από τα κεφάλαια της ΕΕ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνος από τους εθνικούς πόρους», ενώ για την επιλογή των μελών συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή προσπάθησε να έχει εκπροσώπηση στην πρότασή της σε άτομα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την περιφερειακή πολιτική, όπως έχει ψηφιστεί από εσάς (:περιφερειακό συμβούλιο), κι όπως πάνω της έχει δομηθεί το περιφερειακό πρόγραμμα 2014-2020».


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Έξι μέλη καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ ή ερευνητές, οι:
Παντελής Μπότσαρης, αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ, Δημήτρης Μπαντέκας, αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, Γεώργιος Μπρούφας, αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Καραφυλλίδης, καθηγητής τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΔΠΘ, Αχιλλέας Χριστοφορίδης, καθηγητής τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΤΕΙ ΑΜ-Θ, Γεώργιος Γκαϊτατζής, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ


Πέντε μέλη, που εκπροσωπούν φορείς, όπως δήμους και επιμελητήρια, οι: 
Πέτρος Σουκουλιάς, πρώην πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, διευθυντής πολιτικής προστασίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Χρήστος Πάρτσιας, στέλεχος περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης, Γεώργιος Μυλωνάς, μέλος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών και μέλος ΔΕΠ του ΔΠΘ, Δόκτωρ Παναγιώτα Γαλιατσάτου, πολιτικός μηχανικός-μελετήτρια και ερευνήτρια, μέλος ΤΕ Ελλάδος.


ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτης Καραλίδης, μίλησε για το όργανο «Αθηνά» της περιφέρειας, το οποίο έχει μεγαλύτερη αμεσότητα από το ΔΠΘ, στο οποίο ο κ. Μάρης ανταπάντησε ότι «δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το ΔΠΘ», αναδεικνύοντας παράλληλα και την αμεροληψία στην επιλογή των καλύτερων δυνατών υποψηφίων.
Στον αντίποδα, στήριξε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τραϊφόρος, τονίζοντας ότι είναι ένα θετικό βήμα στην καινοτομία και «να μην είμαστε στα πάντα αρνητικοί».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;