fbpx Στους δρόμους, αν δεν πληρωθούν την συνδεδεμένη οι αγρότες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους δρόμους, αν δεν πληρωθούν την συνδεδεμένη οι αγρότες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
συνδεδεμένη
Αγρότες
Υπουργείο

Έρχονται νέες πληρωμές πριν το Πάσχα για τους αγρότες λέει το υπουργείο, αγωνία για εκείνους που δεν έπιασαν το πλαφόν

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις στον βαμβακοπαραγωγικό κόσμο του Έβρου κυρίως αλλά και της Ανατολικής Ροδόπης που, ενώ περίμεναν να πληρωθούν την ειδική ενίσχυση βάμβακος (συνδεδεμένη), είδαν τους λογαριασμούς τους άδειους και τις υποσχέσεις πληρωμής αόριστες. Στην εκπομπή του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm Αγροτική Ματιά και στους Σάκη Αντωνίου και τον Κυριάκο Κρόκο (μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 10:00 με 12:00) μίλησε για το θέμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής ο οποίος τόνισε πως "η διαβεβαίωση του υπουργού ενώπιον των βουλευτών, δημάρχων, εκπροσώπων των αγροτών ήταν ξεκάθαρη. Εφόσον αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στον Έβρο αλλά και σε περιοχές της Ροδόπης, τότε δεν θα ισχύσει εκεί το πλαφόν για την συνδεδεμένη. Όποιος παραγωγός ενεργοποιήσει το ΑΜΦ του με παράδοση στο εκκοκκιστήριο τότε θα πληρωθεί", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λάμβανε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες την διαβεβαίωση πως η πληρωμή θα γινόταν κανονικά κάτι που όμως δεν έγινε  όπως η σκληρή πραγματικότητα απέδειξε. Αυτή τη στιγμή βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο μην μπορώντας να καλύψουν στοιχειώδη έξοδα καλλιέργειας για τη νέα χρονιά αφού πέρσι έκαναν υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα, δεν πληρώθηκαν εμπορική τιμή και τώρα εξαιρέθηκαν από τη συνδεδεμένη ενώ και η αποζημίωση που τους υποσχέθηκαν και η οποία θα καταβάλλονταν νωρίς παραπέμπεται και αυτή στις …καλένδες των ΠΣΕΑ. "Αν δεν πληρωθούν οι παραγωγοί πριν το Πάσχα θα έχουμε κινητοποιήσεις. Θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους", προειδοποιεί ο κ. Αλεξανδρής για να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Στην ίδια εκπομπή φιλοξενήθηκε στο στούντιο ο διευθυντής των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαος Γαλάνης ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα με τις συνδεδεμένες. "Οι μειωμένες παραγωγές στους νομούς Έβρου και Ροδόπης οδήγησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να οδηγηθούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων του ΕΛΓΑ ώστε να εφαρμοστεί μία μείωση του πλαφόν στις πληγείσες περιοχές ανάλογα με την απώλεια της παραγωγής", αποκάλυψε ο κος  Γαλάνης ως προς τον μηχανισμό που εφαρμόστηκε στην πρόσφατη πληρωμή η οποία, όπως γράφτηκε και στον "Χ", είχε διαφορετικά, κατά Δήμο, χαρακτηριστικά καθώς δεν υπήρξαν εξατομικεύσεις μιας και τα ζημιογόνα αίτια που σημειώθηκαν δεν αποζημιώνονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι το 2010 για ανάλογα αίτια, σε συγκεκριμένες περιοχές, ίσχυσε μηδενικό πλαφόν (και έτσι πληρώθηκε καθολικά η συνδεδεμένη) ενώ το 2012 επίσης ίσχυσε μειωμένο πλαφόν παράδοσης σύσπορου βάμβακος. Από εκεί και πέρα επανεξετάζονται πλέον οι εκκρεμότητες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβατός με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μηχανισμός πληρωμής όλων εκείνων που δεν συμπεριελήφθησαν στην προηγούμενη πληρωμή. Ανέφερε, επίσης, ότι οι έλεγχοι από την τηλεπισκόπιση για τα βαμβάκια ισχύουν απαρέγκλιτα και σύντομα για όσους έχουν ευρήματα θα υπάρξει περίοδος ενστάσεων οι οποίες και θα εξεταστούν στην Αθήνα.

Ο κος Γαλάνης, τέλος, ισχυρίστηκε ότι πριν από το Πάσχα, στα πλαίσια μίας μεγάλης πληρωμής, πρόκειται να καταβληθούν οι εκκρεμότητες των εξισωτικών αποζημιώσεων, κυρίως στους κτηνοτρόφους που μπήκαν σε έλεγχο τηλεπισκόπησης, οι συνδεδεμένες των κτηνοτροφικών προϊόντων και το πρόγραμμα της λεγόμενης «νιτρορύπανσης». Όσον αφορά το ΟΣΔΕ φαίνεται ότι η διαδικασία έναρξης υποβολής των νέων δηλώσεων της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου θα ξεκινήσει μόλις οριστικοποιηθεί η ένταξη νέων φορέων στο σύστημα σε χρόνο που προφανώς δεν θα αργήσει πολύ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και