fbpx Στήριξη αλλά με αστερίσκο στους Έλληνες εργαζόμενους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2020 - 10:00
800 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ «ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Στήριξη αλλά με αστερίσκο στους Έλληνες εργαζόμενους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νωρίτερα θα δοθούν οι συντάξεις Απριλίου - Εξειδικεύτηκαν όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Διονύσης Βοργιάς

Τα μέτρα που εξήγγειλε σε έκτακτο διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης (διαβάσατε χθες), εξειδίκευσαν το πρωί της Παρασκευής από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός πέρα από τα αρχικά δρομολογημένα μέτρα αξίας 3δις, μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ποσοτική χαλάρωση «ξεκλείδωσαν» για την Ελλάδα άλλα 3,8δις, ενώ αναμένεται να «πέσουν» στην οικονομία «άλλα τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ» σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό.

Στα θετικά, διευρύνθηκε η βάση των εργαζομένων-απολυμενών που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση κι υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις για δάνεια και συντάξεις μεταξύ άλλων,  αλλά στα αρνητικά ήδη άρχισαν να ανοίγουν τα πρώτα «παραθυράκια» για αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

Όλες οι ανακοινώσεις:

Δάνεια:
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Έτσι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα  αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

800 ευρώ:
Ερχόμαστε να στηρίξουμε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται (η μεγάλη λίστα -που είναι δυναμική- με όλους τους κωδικούς και τις ονομασίες είναι όλη δημοσιευμένη στο xronos.gr).

Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

Δώρο Πάσχα:
Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις (μέχρι τον Ιούλιο).

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα.

Προϋπολογισμός:
Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

Αναστολή συμβάσεων:
Διευκρινίσεις για τις συμβάσεις εργαζομένων και το ρόλο των εργοδοτών έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης:

 1. Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού  και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.
 2. Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
 3. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού.
 4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη.
 5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό  θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
 6. Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι: Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
 7. Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800€), θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
 8. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ Εργάνη και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.
 9. Στη περίπτωση που ο εργοδότης  δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ Εργάνη,  θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
 10. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των όσων είπα θα οριστούν νομοθετικά και κανονιστικά εντός των επόμενων 24 ωρών.

Συντάξεις:
Επιπλέον στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συνταξιούχων όσον αφορά στην αποφυγή συνωστισμού αλλά και για χάρη της οικονομικής τους διευκόλυνσης των ίδιων, φέρνουμε χρονικά πιο μπροστά την καταβολή των συντάξεων και σε διαφορετικούς χρόνους ανά φορέα.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα   πραγματοποιηθεί ως εξής:

 • Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν  στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης  Μαρτίου 2020.
 • Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου 2020 ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Μάρτιου 2020
 • Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ειλικρινά αν δεν υπήρχε η τραγικότητα αυτής της κατάστασης που ζούμε, είναι να γελά κανείς με τις διφορούμενες και αναιτιολόγητες αποφάσεις, της ευρωπαϊκής επιτροπής.