fbpx Σε οικονομική περιπέτεια η ΔΕΥΑΚ λόγω νέας κατάσχεσης εκ μέρους των εργαζομένων της
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

Σε οικονομική περιπέτεια η ΔΕΥΑΚ λόγω νέας κατάσχεσης εκ μέρους των εργαζομένων της

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Εργαζόμενοι

Έχουν δεσμευτεί ήδη 930.000 ευρώ από την πρώτη κατάσχεση, με δεύτερη κατάσχεση δεσμεύουν άλλες 920.000 ευρώ

Την δυσκολία στην επιχείρηση περιέγραψε ο πρόεδρος, επίκειται συνάντηση δημάρχου και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε νέα οικονομική περιπέτεια εισέρχεται η ΔΕΥΑΚ λόγω της νέας κατάσχεσης 920.000 ευρώ εκ μέρους των εργαζομένων της. Το δεύτερο απόγραφο των εργαζομένων που διεκδικούν περικοπές στους μισθούς τους παρελθόντων ετών, δικαιωμένοι πρωτόδικα, κοινοποιήθηκε στην επιχείρηση την περασμένη Παρασκευή και έγινε άμεση δέσμευση χρημάτων στους λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα.

Άμεσα συγκλήθηκε διοικητικό συμβούλιο στη ΔΕΥΑΚ, παρόντων εκπροσώπων των εργαζομένων, στους οποίους προτάθηκε να δοθεί περίοδος χάριτος και να γίνει η αποπληρωμή με δόσεις, σύμφωνα και την αρχική πρόταση των ίδιων για 24 δόσεις. (Αναφορικά με το ποσό της πρώτης κατάσχεσης 930.000 ευρώ τα χρήματα συγκεντρώθηκαν εντός τεσσάρων μηνών και όχι 24 όπως πρότειναν οι ίδιοι και ήδη οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη φάση εκταμίευσης αυτών).

Στην πορεία και χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, οι εργαζόμενοι απέστειλαν το παραπάνω δεύτερο απόγραφο κατάσχεσης ακόμη 920.000ων ευρώ. Στην πρόταση της διοίκησης για περίοδο χάριτος περίπου τεσσάρων με πέντε μηνών, ώστε να καλυφθούν άλλες απαιτήσεις της επιχείρησης που δεν καλύπτονται λόγω της πρώτης κατάσχεσης, οι εργαζόμενοι τάχθηκαν αρνητικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής το βράδυ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου "οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι δεν συζητούν καμία παραίτηση από την κατάσχεση, αν δεν παραιτηθείτε από τα ένδικα μέσα. Καταλαβαίνετε ότι η πίεση και η στόχευσή τους προς το διοικητικό συμβούλιο ήταν αποκλειστικά και μόνο να σταματήσουν τα ένδικα μέσα. Όμως αυτά δεν μπορούν να σταματήσουν. Άλλωστε η εκδίκαση της έφεσης έχει γίνει και περιμένουμε την έκδοση της απόφασης".

Είμαστε σε δύσκολη θέση μετά την δεύτερη κατάσχεση, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέροντας τις υποχρεώσεις που τρέχουν προς προμηθευτές, παρόχους υπηρεσιών, ΙΚΑ, ΦΠΑ, ΦΜΥ ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για τη ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.  

Στην επίσπευση της έκδοσης της απόφασης της έφεσης βρίσκεται η λύση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρασταύρου και σε αυτό συμφώνησε και η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή. Ο κος Καρασταύρου είπε ότι "εάν η εφετειακή απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους τουλάχιστον θα ξέρουμε ποιο είναι το τελικό ποσό και πως μπορούμε να το αποπληρώσουμε. Ίσως τότε και οι εργαζόμενοι να χαλαρώσουν και να μπουν σε διαδικασία διακανονισμού. Εάν όμως η εφετειακή απόφαση είναι θετική για την επιχείρηση τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι κατασχέσεις, αίρονται αυτομάτως".

"Με την πρώτη κατάσχεση καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια και εμείς σαν διοίκηση και το σύνολο των προμηθευτών για να μην καταλάβει κανείς τίποτα και νομίζω κάτι καταφέραμε. Η δεύτερη κατάσχεση όμως δεν αντέχεται, όχι από εμάς, από τους προμηθευτές", πρόσθεσε ο πρόεδρος ΔΕΥΑΚ. Ζήτησε να υπάρξει πολιτική πίεση από το δημοτικό συμβούλιο προς τους εργαζομένους ώστε να δώσουν την περίοδο χάριτος που ζητά η διοίκηση της επιχείρησης.

Όλο το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ένα κείμενο πάνω στο θέμα, πρότεινε ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος σημειώνοντας "δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τον Κινέζο επειδή είναι προεκλογική περίοδος και να δικαιώνουμε οποιαδήποτε διεκδίκηση στο όνομα οποιουδήποτε δικαιώματος. Η στάση που τήρησε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ήταν η ενδεδειγμένη και περιφρουρεί το δημοτικό - δημόσιο συμφέρον και δε νοείται αυτό να τιμωρείται". 

Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης εξήρε τη δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ με δεσμευμένους τους λογαριασμούς για να μην γίνει αντιληπτό το πρόβλημα από τους δημότες. Παραδέχτηκε την σημερινή δύσκολη συγκυρία και δήλωσε ότι θα γίνει σύσκεψη στο γραφείο του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τη διοίκηση της επιχείρησης. "Έχω την αισιοδοξία ότι οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και οι ίδιοι θεωρώ δεν θα ήθελαν να χρεωθούν ζητήματα ενός τέτοιου σημαντικού αγαθού για τους δημότες", σχολίασε ο δήμαρχος. 

Πάντως κατά κοινή ομολογία και εφόσον τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη έκδοση της απόφασης του Εφετείου θα έδινε μια κάποια λύση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην