fbpx Προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους οι παράνομες ελληνοποιήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους οι παράνομες ελληνοποιήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
παράνομες ελληνοποιήσεις
Κτηνοτρόφοι
προβληματισμός

"Να μην αμελούν οι κτηνοτρόφοι για την σήμανση των ζώων, γιατί από εκεί ξεκινούν οι ελληνοποιήσεις", συμβουλεύει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Σ. Κοσουτζής

Ζητούμενο και η συνδεδεμένη γάλακτος, την χάνουν ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι

Διονύσης Βοργιάς

Με το Πάσχα να πλησιάζει, αυτή η περίοδος έχει υψηλή κινητικότητα για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Ένα από τα πιο σοβαρά φαινόμενα που πλήττουν την Κτηνοτροφία είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες αφενός εξαπατούν τους καταναλωτές, αφετέρου συντείνουν στην διαμόρφωση ασυναγώνιστων τιμών σε σχέση με το ντόπιο κρέας και άρα οδηγούν τον μέσο κτηνοτρόφο στον αφανισμό.

Καμπανάκι κινδύνου για το φαινόμενο χτυπάει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων ν. Ροδόπης Σάκης Κοσουτζής. "Όλοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ενημερώνονται από τα τοπικά Κτηνιατρεία αναφορικά με την σήμανση των αρνιών, δηλαδή αν πηγαίνουν για πάχυνση ή για σφαγή. Να τους βάζουν τα ειδικά σκουλαρίκια. Να μην αμελούν οι κτηνοτρόφοι για την σήμανση των ζώων, γιατί από εκεί ξεκινούν οι ελληνοποιήσεις", λέει στον "Χ", και συνεχίζει: "Όλοι οι κτηνοτρόφοι να  προσπαθούν να βάζουν σκουλαρίκια στα ζώα, όταν φεύγουν από τους στάβλους τους και τα έχουν συμφωνημένα με τον έμπορο. Οι συνάδελφοί μου δεν το ξέρουν καλά".

Ο κος Κοσουτζής, μάλιστα, στέκεται και στην ανάγκη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ κτηνοτρόφων και αρμόδιας Διεύθυνσης: "Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι πάντα στο πλευρό μας. Όσο πιο σωστοί είμαστε εμείς, τόσο καλύτεροι έλεγχοι μπορούν να γίνουν από την Διεύθυνση. Γιατί τώρα ξεκινούν οι ελληνοποιήσεις". 

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρόεδρος δηλώνει για μία ακόμη φορά την απογοήτευσή του αναφορικά με τις τιμές στο κρέας, ενώ παροτρύνει και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να επιλέγουν το Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής.

Άξιο αναφοράς, σχετικά με τις ελληνοποιήσεις, είναι ότι ελλοχεύουν τσουχτερά πρόστιμα για τους παρανομούντες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έρχεται από φέτος τον Ιανουάριο. Τότε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε άμεσα στον εισαγγελέα Έκθεση Ελέγχου που υπέβαλε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, σύμφωνα με την οποία, μετά από επιτόπιους ελέγχους σε εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας, "προκύπτει σαφής περίπτωση ελληνοποίησης σφάγιων αμνών Ρουμανίας και προκύπτουν σφαγές αμνών που δεν δηλώθηκαν στο σύστημα Άρτεμις". 

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν εντολή να συνεχίσουν εντατικά, τόσο τους ελέγχους, όσο και την παρακολούθηση των υποθέσεων στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών στη διακίνηση προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Δεν πιάνουν το πλαφόν για την συνδεδεμένη γάλακτος
Εκτός από τις χαμηλές τιμές στο κρέας, την κατιούσα έχουν πάρει και οι τιμές στο γάλα. Μάλιστα, ο κος Κοσουτζής θίγει κι ένα άλλο ζήτημα, το ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την συνδεδεμένη γάλακτος, καθώς δεν μπορούν να πιάσουν τις ελάχιστες ποσότητες. "Πρέπει να πάρουν όλοι το βοήθημα. Δεν υπάρχουν κτηνοτρόφοι β' διαλογής", λέει χαρακτηριστικά, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα υπέρ των κτηνοτρόφων της περιοχής και γενικά υπέρ της διατήρησης του ζωικού κεφαλαίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε