fbpx Πρόθυμοι να συμβιβαστούν, αλλά με έντιμους όρους οι 55 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο "Χ"

Πρόθυμοι να συμβιβαστούν, αλλά με έντιμους όρους οι 55 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Εργαζόμενοι
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δέχονται πρόταση που θα περιλαμβάνει τους τόκους και επιτρέπει στη διοίκηση να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα

Για ασάφειες και ψεύδη κατηγορεί τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δ. Καρασταύρου ο δικηγόρος Απ. Γκατζιός - Πού πήγαν τα λεφτά, αναρωτιέται ο πρόεδρος εργαζομένων Μ. Σκαρλατίδης

Διονύσης Βοργιάς

Η κόντρα φουντώνει, παίρνει διαστάσεις και οι κατηγορίες συνεχίζονται εντός κι εκτός δικαστικών αιθουσών μεταξύ διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) και των 55 εργαζομένων που διεκδικούν 1,8 εκ. ευρώ λόγω μνημονιακών περικοπών (από το πρώτο μνημόνιο) τις οποίες υποστηρίζουν ότι κακώς υπέστησαν καθώς ο Άρειος Πάγος με πάγια νομολογία του έχει αναδείξει ότι οι ΔΕΥΑ δεν είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Την υπόθεση έφερε στο "φως" πρώτος ο "Χ" κι έκτοτε έχει προκύψει ένα μπαράζ εξελίξεων στα δικαστήρια κι εκτός.

Πυρά προς την διοίκηση από τον δικηγόρο
Θέλησε να απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες του προέδρου της ΔΕΥΑΚ και της διοίκησης, ο δικηγόρος των εργαζομένων Απόστολος Γκατζιός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που συγκάλεσαν οι εργαζόμενοι χθες το μεσημέρι. Σε μία τοποθέτηση που σχεδόν άγγιξε τη μία ώρα, ο δικηγόρος κατηγόρησε για ασάφειες και ψεύδη την διοίκηση και ισχυρίστηκε πως "θα πούμε τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν"

Είπε πως τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει πρωτόδικα τους εργαζομένους και στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει η διοίκηση. Ανέδειξε όμως την αισιοδοξία του, καθώς - όπως είπε - ήδη έχουν εκδοθεί δύο αρεοπαγιτικές αποφάσεις (για τη ΔΕΥΑ Λέσβου) που έχουν δικαιώσει τους εργαζομένους. Αυτό (σε συνδυασμό με την πάγια νομολογία του Αερίου Πάγου αναφορικά με τις ΔΕΥΑ ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) αναμένεται κατά τον δικηγόρο να οδηγήσει στην δικαίωση των εργαζομένων, αν και όπως εξήγησε και μόνες οι αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είναι αρκετές για τη διοίκηση, ώστε να κάνει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εργαζομένους. 

Ανέδειξε μάλιστα, ότι πρωτοδίκως οι 55 εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί από τον Μάιο του '17, παρόλα αυτά τόσον καιρό δεν είχαν εκδώσει απόγραφο (μιας που οι πρωτόδικες αποφάσεις περί μισθολογικών διαφορών είναι άμεσα εκτελεστές), γιατί - όπως είχαν τότε συμφωνήσει με τη διοίκηση - θα περίμεναν από κοινού την έκβαση της υπόθεσης της ΔΕΥΑ Λέσβου, ώστε να συμμορφωθούν αναλόγως. 

Μόνο όταν η διοίκηση αντί να συμβιβαστεί έντιμα με τους εργαζομένους προέβη σε έφεση, τότε μόνο οι εργαζόμενοι έκαναν άμεση εκτέλεση της απόφασης. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν βάλει "χέρι" σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης, έχοντας αφήσει έναν ελεύθερο προς χρήση, ενώ - το σημαντικότερο κατά τον δικηγόρο (που κατά τον ίδιο αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να ζημιώσουν την επιχείρηση και τους δημότες) είναι πως ό,τι μπαίνει ως έσοδο στα ταμεία της επιχείρησης δεν το παίρνουν, γιατί - όπως έχουν υπολογίσει - αυτά τα χρήματα επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. 

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο δικηγόρος κατηγόρησε πως "η πρόταση της διοίκησης για συμβιβασμό ήταν αυτή που βόλευε, ώστε να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, δηλαδή και να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τους τόκους και η διοίκηση να μην παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα". Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διοίκηση ποτέ δεν θέλησε να συμβιβαστεί πραγματικά με τους εργαζόμενους, απλώς κερδίζει χρόνο. Ενώ σχετικά με το επιχείρημα της διοίκησης ότι υπάρχει νέα απόφαση τμήματος Αρείου Πάγου βάσει του οποίου η ΔΕΥΑ Κομοτηνής μπορεί να δικαιωθεί, εξήγησε ότι αυτή η απόφαση δεν αφορά στις μνημονιακές περικοπές καθαυτές. 

Επεσήμανε ο δικηγόρος ότι η διοίκηση χρωστά 1,8 εκ στους εργαζομένους, για τα οποία έχει γίνει μία κατάσχεση, βάσει απογράφου αξίας 936.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό έχει δοθεί αναστολή. Παρόλα αυτά ανέδειξε ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή οι εργαζόμενοι δηλώνουν πρόθυμοι να συμβιβαστούν, αλλά με έντιμους όρους, ήτοι να δεχθούν πρόταση που θα περιλαμβάνει τους τόκους αλλά θα επιτρέψει στη διοίκηση να κρατήσει τα ένδικα μέσα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, άλλωστε, "μπορούμε να πάμε μέχρι τέλους, αν δεχθούν να πληρώσουν όλο το ποσό, δεν φοβόμαστε".

Στο στόχαστρο ο Δ. Καρασταύρου
Ο δικηγόρος των εργαζομένων μάλιστα επιφυλάχθηκε ότι θα στραφούν και προσωπικά έναντι του προέδρου της ΔΕΥΑΚ (και δημοτικού συμβούλου) Δημήτρη Καρασταύρου για δηλώσεις του τελευταίου. Ο δικηγόρος έχει ζητήσει από τον κο Καρασταύρου να τις ανασκευάσει με ανορθωτικό δημοσίευμα, αλλά δεν έχει πράξει κατ' αυτό τον τρόπο γι' αυτό "επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας".

Επικουρικά κατηγόρησε τον κο Καρασταύρου ότι όσο σέρνεται χρονικά η υπόθεση, οι τόκοι μεγαλώνουν εις βάρος των δημοτών της Κομοτηνής. Μία ακόμη βολή του με αποδέκτη τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ αφορούσε στο σχόλιο περί καταχρηστικότητας από πλευράς εργαζομένων. Ανέδειξε εν προκειμένω ο δικηγόρος πως αν ήθελαν οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν καταχρηστικά, θα εξέδιδαν απόγραφο ευθύς μετά την έκδοση της άμεσα εκτελεστής πρωτόδικης απόφασης του Μαΐου '17, παρόλα αυτά επιδεικνύοντας καλή θέληση, συμφώνησαν να περιμένουν μέχρι την αρεοπαγιτική απόφαση, αλλά η διοίκηση φέρεται κατά τον δικηγόρο να έχει αθετήσει την υπόσχεσή της (επικαλούμενη όμως νέα δεδομένα - καθοριστικά κατά τη διοίκηση - που έχουν έρθει στο προσκήνιο, δηλαδή τη νέα απόφαση τμήματος Αρείου Πάγου που αναφέρθηκε πιο πάνω).

Σε ένα ακόμη επιχείρημα του κου Καρασταύρου, ότι δηλαδή ενώ εργολάβοι (στους οποίους χρωστούσε η επιχείρηση) δέχθηκαν να συμβιβαστούν με τη ΔΕΥΑΚ χωρίς την καταβολή των τόκων, ενώ οι εργαζόμενοι το αρνούνται, ο δικηγόρος απάντησε ότι "εδώ παρακρατούταν ο νόμιμος μισθός των εργαζομένων" και πως κατά περιπτώσεις "οι μειώσεις ξεπέρασαν το 45%. 

Δεν μιλάμε για εργολάβους και εμπορικές συναλλαγές, αλλά για παρακράτηση του νόμιμου μισθού". Επικουρικά, στο επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι δανείζονται άτοκα από την επιχείρηση, κατήγγειλε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν - διαχρονικά - την δυνατότητα να πάρουν κάποιες προκαταβολές των μισθών τους, το οποίο η διοίκηση θεωρεί ως δανεισμό. 

Στο μικροσκόπιο και ο Σπάρτακος
Στο μικροσκόπιο του δικηγόρου βρέθηκε και η δημοτική παράταξη Σπάρτακος: Πρώτον, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης (που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στο ΔΣ της επιχείρησης) Δημήτρης Αμανατίδης. Δεύτερον, η παράταξη καθαυτή για σχετική της ανακοίνωση. "Η σύγκληση του Αρείου Πάγου δεν γίνεται όποτε θέλει ο καθένας", απάντησε ο δικηγόρος στον κο Αμανατίδη (που ζήτησε αυτό ακριβώς), κι επεσήμανε πως "ο Άρειος Πάγος δεν αλλάζει κάθε μέρα τις αποφάσεις του, έχει μία πάγια νομολογία. Δεν υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις". Κατηγόρησε μάλιστα ότι ο κος Αμανατίδης ήταν από τους πρώτους υπερμάχους της άποψης να περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη ΔΕΥΑ Λέσβου, αλλά τώρα ζητάει να περιμένουν άλλη απόφαση. 

Μ. Σκαρλατίδης: "Να μας πουν που πήγαν τα λεφτά"
Εκ μέρους των εργαζομένων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΥΑΚ Μανώλης Σκαρλατίδης. Επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν επιδείξει ανοχή για ενάμιση χρόνο, αλλά ακόμη και τώρα δεν έχουν κατάσχει τα πάντα, στεκόμενος στο ότι έχουν αφήσει τα έσοδα από τα ταμεία της επιχείρησης, τα οποία επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα για τους δημότες. Όσον αφορά στις πληρωμές της ΔΕΥΑΚ προς υπηρεσίες/εργολάβους εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι πάγια τακτική της επιχείρησης να χρωστά λεφτά στους εργολάβους". 

Κατηγόρησε μάλιστα τη διοίκηση ότι προσπάθησε να στρέψει τους εργαζομένους τον έναν κατά του άλλου, ως εξής: "Κάποια στιγμή μας έβαλαν τη μισθοδοσία στον κατασχεμένο λογαριασμό. Ενώ είναι δεδομένο ότι πρέπει να μπαίνει στους εργαζόμενους. Το έκαναν για να μας φέρουν μεταξύ μας (σ.σ. εργαζόμενοι που διεκδικούν λεφτά και κυρίως συμβασιούχοι) σε κόντρα αλλά δεν το κατάφεραν".

Κατά τον πρόεδρο όλοι οι υπάλληλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πληρώνονται μέχρι 1.300 ευρώ τον μήνα και είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να επέμβουν σε βλάβες κλπ. Ιδιαίτερη σημασία παρουσίασε και η τοποθέτηση του προέδρου αναφορικά με τη διαχείριση χρημάτων εκ μέρους της διοίκησης. "Να μας πουν που πήγαν όλα τα λεφτά όλα αυτά τα χρόνια", ζήτησε ο πρόεδρος, θεωρώντας ότι οι διακανονισμοί με τους εργολάβους είναι μισοί (χρηματικά) σε σχέση με τα χρήματα που χρωστάει η διοίκηση στους εργαζομένους. Κατηγόρησε μάλιστα ο πρόεδρος ότι πλέον για τους τόκους "ευθύνεται η διοίκηση λόγω ολιγωρίας". 

Τέλος, δεν έκρυψε ότι η διοίκηση έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της επιχείρησης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτό είχαν το μερτικό τους και οι γερές μειώσεις μισθών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ