fbpx Πως οι Βαλκάνιοι «απειλούν» τον τουρισμό της Ελλάδας λόγω covid-19
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πως οι Βαλκάνιοι «απειλούν» τον τουρισμό της Ελλάδας λόγω covid-19

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
κορωνοϊός
Παναγιώτης Αρκουμανέας
ΕΟΔΥ

Όμως, η ΠΑΜΘ βασίζεται κατά κύριο λόγο σε τουρίστες από τη βαλκανική χερσόνησο

Θανάσης Τσολάκης

Έντονο προβληματισμό προκαλεί πλέον στην επιστημονική κοινότητα η εξέλιξη του κορωνοϊού στη βαλκανική χερσόνησο, από την οποία η βόρεια Ελλάδα αντλεί μεγάλο μέρος της τουριστικής της κίνησης το καλοκαίρι. 

Η ανησυχία αυτή μάλιστα εκφράζεται πλέον και από αρμόδια χείλη - αυτά του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια ανησυχία στον Προμαχώνα, γιατί έρχονται από πολλές χώρες. Είναι η μόνη πύλη εισόδου αυτή τη στιγμή, από στεριά. Δεν ξέρουμε και από πού έρχονται, δεν έρχονται μόνο από Βουλγαρία», είπε ο κος Μαγιορκίνης στον ALPHA, ωστόσο οι 10.000 άνθρωποι που εισήλθαν από το μεθοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία μέσα σε μία εβδομάδα (15-22/06) αίρουν την «αποκλειστικότητα» από τον Προμαχώνα και «διασπείρουν» την ανησυχία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Η έξαρση πάντως δεν αφορά μόνο τη Βουλγαρία, αλλά και την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον δύο από τα προσφάτως διαγνωσμένα κρούσματα εισήχθησαν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα.

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι η τουριστική βιομηχανία της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σχεδόν αποκλειστικά «κτισμένη» πάνω στις χώρες των Βαλκανίων, με δεδομένο μάλιστα και ότι φέτος η Τουρκία δεν θα στείλει τουρίστες στη χώρα μας, τόσο λόγω του κορωνοϊού, όσο όμως και λόγω της συνεχώς αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Άλλωστε, η Τουρκία ανταγωνίζεται τουριστικά την Ελλάδα, επιχειρώντας να φτιάξει το προφίλ της - μόνο που τα δεδομένα επί του παρόντος δεν την ευνοούν.

Κυβέρνηση: Παρακολουθούμε το φαινόμενο
Την  ίδια ώρα, και ενώ το άγχος των επαγγελματιών του τουρισμού κορυφώνεται βλέποντας την σεζόν να «χάνεται», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «συνεχίζουμε την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. […]  Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων. […] Δεν μπορεί να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε ενδεχόμενα «εισαγόμενα κρούσματα» και να αδιαφορούμε για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ιδίως για τη σωστή χρήση μάσκας, σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, όπως για παράδειγμα στο καράβι που μας πάει στο αγαπημένο μας νησί. 

Ας πούμε ναι στην τήρηση των μέτρων που μας συστήνουν οι ειδικοί. Ας πούμε όχι στον εφησυχασμό που μπορεί να τινάξει γρήγορα στον αέρα όσα με τόσο κόπο κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!».

Εν τω μεταξύ αναμένεται και η έναρξη των δειγματοληπτικών ελέγχων στον συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας, όπως ανακοίνωσε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.