fbpx Πολλά τα οφέλη υλοποίησης του βιολογικού Φαναρίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Ιουνίου, 2017 - 11:00
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΔΗΜΟ

Πολλά τα οφέλη υλοποίησης του βιολογικού Φαναρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιολογικός Φαναρίου
Δήμος Κομοτηνής
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Φανάρι
Ανάπτυξη

Δημήτρης Καρασταύρου: Αυτό το έργο άργησε επτά χρόνια, αλλά δεν άργησε ποτέ με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ

Εφόσον γίνει η δημοπράτηση και αναδειχθεί ο ανάδοχος η κατασκευή απαιτεί χρονικό διάστημα 18 μηνών

Διονύσης Βοργιάς

Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑ Κομοτηνής και δημιουργεί, μεταξύ άλλων, συνθήκες για την υλοποίηση επενδύσεων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής. Ο λόγος για τον βιολογικό καθαρισμό, που  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Στους οικισμούς Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης του Δήμου Κομοτηνής, θα κατασκευαστούν αγωγοί αποχέτευσης συνολικού μήκους 42,3 χιλιομέτρων, 10 νέα αντλιοστάσια, καθώς και μια μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, η οποία έχει προβλεφθεί να καλύπτει τις ανάγκες 4.930 κατοίκων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 13.793.675,25 ευρώ. 


Η επιτυχία της ένταξης πιστώνεται στην ΔΕΥΑΚ και στον Δήμο Κομοτηνής, με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου: "Διαφύλαξη καθαρών θαλασσών σε όλη την παράκτια ζώνη. Επίσης η επένδυση μιας ξενοδοχειακής μονάδας θα είναι πολύ πιο ελκυστική, καθώς θα έχει απαλλαγεί από τις ανάγκες προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία με ατομικούς βιολογικούς καθαρισμούς που έχουν μεγάλο κόστος. Παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι υποχρεώνονταν να πληρώνουν μεγάλα ποσά, προκειμένου να αντλούν τα λύματά τους από τους βόθρους σε Φανάρι, Μέση, Αρωγή. Είναι ένα έργο που θα δείξει τα αποτελέσματά του πολύ σύντομα".


Η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου από το γεγονός ότι "αποδέκτης της εξόδου του βιολογικού δεν πρόκειται να είναι η θάλασσα ή κάποιο τοπικό ρέμα. Είναι γεωτρήσεις που γίνονται στον υφιστάμενο χώρο του οικοπέδου που συγχρόνως βοηθούν και την αντίθετη ροή της υφαλμύρωσης που δέχεται η περιοχή".


Την εντολή που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, περιμένει η ΔΕΥΑΚ, με τον πρόεδρό της να παρατηρεί: "αυτό το έργο άργησε επτά χρόνια, αλλά δεν άργησε ποτέ με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ ήταν πάντα δίπλα σε αυτό το έργο και ήταν αυτή η οποία το κυνηγούσε από όλες τις απόψεις και σε κάθε χρονική περίοδο που διανύσαμε για να μην χαθεί. Κινδύνεψε πολλές φορές, όμως κάναμε τις επαφές μας, είχαμε την μεσολάβηση πολλές φορές του δημάρχου μέσα στα υπουργεία για να ξεπεράσαμε τα προβλήματα και να φτάσουμε σήμερα στην ευχάριστη θέση και να λέμε έστω και μετά από επτά χρόνια ότι έχουμε την χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε".


 Υπεραμύνθηκε της σημασίας του έργου, σημειώνοντας πως "είναι ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που κατασκευάζεται βιολογικός, που δεν εκρέει σε κάποιο ποτάμι, σε κάποιο ρέμα ή θάλασσα, είναι γεωτρήσεις που κατασκευάζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αυτό ήταν μια επιλογή δική μας. Το ζητήσαμε γνωρίζοντας ότι είναι μια τοποθεσία όπου ο κόσμος κάνει μπάνιο και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό που πάμε να κατασκευάσουμε για να μη δημιουργήσουμε λανθασμένη εντύπωση για τους παραθεριστές. Δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από αυτό το βιολογικό, κατασκευάζοντας τρεις μεγάλες δεξαμενές, να γίνεται και χρήση για άρδευση". 


Εφόσον γίνει η δημοπράτηση και αναδειχθεί ο ανάδοχος η κατασκευή απαιτεί χρονικό διάστημα 18 μηνών.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;