fbpx Πλαστικά Θράκης: Πως «έσπασαν το κοντέρ» εν μέσω πανδημίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
SUCCESS STORY

Πλαστικά Θράκης: Πως «έσπασαν το κοντέρ» εν μέσω πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαστικά Θράκης
Πανδημία

«Έκρηξη» για μεγέθη και μετοχή

Ανεξάρτητα αν γίνει ή τι θα αποφασίσει η γενική συνέλευση που έχει συγκαλέσει η εταιρεία Πλαστικά Θράκης και πέραν των θεμάτων που έχουν οριστεί (αλλαγές μελών δ.σ. και επιτροπής ελέγχου), η εισηγμένη ήδη έχει «τραβήξει πάνω της τα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά φώτα».

Με άνοδο σχεδόν 50% σε βάθος 3μήνου και με επίδοση άνω του 100% σε ορίζοντα έξι μηνών αλλά και δωδεκαμήνου, αναμφίβολα η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ήταν από αυτές που όχι μόνο δεν επλήγησαν από την πανδημία και την αδυναμία της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο περίπου έτος, αλλά αντιθέτως «έσπασαν το κοντέρ».

Με τιμή περί τα 2 ευρώ προ 12μήνου και χαμηλό Μαρτίου 2020 στα 1,3 ευρώ, πλέον η μετοχή βρέθηκε σε νέα ψηλά (πολλών ετών), στην περιοχή των 4 ευρώ, και σε αποτίμηση πάνω από 175 εκατ. ευρώ, και μένει βέβαια να φανεί αν έχει περαιτέρω «αντοχές» για υψηλότερα νούμερα ή κάποια στιγμή θα χάσει έδαφος.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο η μετοχή που άντεξε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ανθεκτικά ήταν και τα μεγέθη του ομίλου. Για παράδειγμα, αύξηση 10,1% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών (στα 253 εκατ. ευρώ) της Πλαστικά Θράκης στο εννεάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, τα προσαρμοσμένα EBITDA βελτιώθηκαν κατά 113% (54,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους (συνολικές δραστηριότητες) εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 212%, στα 25,5 εκατ. ευρώ από 8,24 εκατ. ευρώ (αν βγάλουμε ζημίες από διακοπτόμενες εργασίες.

Σημαντική ήταν και η μείωση του Καθαρού Δανεισμού κατά 43,28 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας υποχώρηση 51,8% (πάλι βάσει τελευταίων οικονομικών στοιχείων 9μήνου 2020), με τον δείκτη Καθαρός Δανεισμός/Ίδια Κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,24 σε σχέση με 0,57 στις 31.12.2019. Ο δείκτης Καθαρός δανεισμός/EBITDA για την περίοδο ανήλθε σε 0,76 (τo EBITDA αναφέρεται στην περίοδο από 01.10.2019 έως 30.09.2020). Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.09.2020 ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ.

Αν και προφανώς η εισηγμένη, λόγω πανδημίας, εμφάνισε μείωση της ζήτησης σε προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δραστηριότητας των συγκεκριμένων κλάδων, εντούτοις, κατάφερε να αντισταθμίσει κάποιες απώλειες ορισμένων τομέων δραστηριότητας με αυξημένες πωλήσεις σε άλλους τομείς.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα τεχνικών υφασμάτων, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας, ανάπτυξη νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων σχετιζόμενες με προϊόντα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών σε Ελλάδα, Σκωτία και Ιρλανδία, αλλά και αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων.

Η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτες επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών. 

Συνολικά η παραγωγή του ομίλου σε χειρουργικές μάσκες ξεπερνούσε (με στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά μέσα στο 2020) τα 1,4 εκατομμύρια τεμάχια ημερησίως.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι πέραν από τις νέες μπίζνες (π.χ. μάσκες), η εισηγμένη διακρίθηκε και για το μέρισμα που προσέφερε στους μετόχους, όταν πέρυσι, για παράδειγμα, έδωσε και εορταστικό μποναμά στους μετόχους με την διανομή κερδών συνολικού ποσού 2.500.262 Ευρώ (μικτό ποσό), πέραν του κλασικού μερίσματος. Παράλληλα, η Πλαστικά Θράκης είναι από τις εισηγμένες που εφαρμόζουν και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, δίνοντας στήριξη στη μετοχή. Τι θα κάνουν βέβαια όταν συγκεντρώσουν σημαντικό ποσοστό ιδίων μετοχών, θα φανεί εν καιρώ.

Μια φορά πάντως, πέρυσι τον Ιούνιο ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής - υλοποίησης του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών κατ' ανώτατο όριο 4.373.713 ιδίων μετοχών, με εύρος τιμών αγοράς ανά μετοχή το 1,50 ευρώ (κατώτατο όριο) και τα 3,50 ευρώ (ανώτατο όριο) και ημερομηνία λήξης του την 19η Μαρτίου 2021.

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το insider.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γαϊτανάκι της τουρκικής προπαγάνδας συνεχίζεται, με τη νέα κινηματογραφική ταινία  που ετοιμάζει η τουρκική τηλεόραση,  για τη ζωή του Σαδίκ Αχμέτ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του καναλιού, λίγες ημέρες