fbpx Περισσότεροι νέοι της Ροδόπης στο αγροτικό επάγγελμα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ: 23,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Περισσότεροι νέοι της Ροδόπης στο αγροτικό επάγγελμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Γεωργία
Αγρότες
Ροδόπη
Επιδότηση

Το αυξημένο ενδιαφέρον νέων ανδρών και γυναικών να στραφούν επαγγελματικά στον αγροτικό τομέα, διαπιστώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, από τότε που εκδόθηκε νέα πρόσκληση για πρόγραμμα νέων αγροτών

Νέοι πτυχιούχοι βλέπουν το πρόγραμμα ως μία διέξοδο από την ανεργία, μία ευκαιρία να βρουν εργασία και να ενταχθούν στον κοινωνικό βίο της χώρας μας

 

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το αυξημένο ενδιαφέρον νέων ανδρών και γυναικών να στραφούν επαγγελματικά στον αγροτικό τομέα, διαπιστώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης. Η ανακοίνωση της νέας πρόσκλησης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας βρήκε πολλούς ενδιαφερόμενους να προσέρχονται στα γραφεία της ΔΑΟΚ στην Κομοτηνή, προκειμένου να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες. 


Ευκαιρία ενημέρωσης έδωσε η ημερίδα με θέμα την ένταξη Νέων Αγροτών στη γεωργία μέσω προγράμματος στήριξης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (11/11) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ροδόπης, όπου το παρόν έδωσαν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Οντέρ Μουμίν, ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες και μελετητές.


Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης: 23,4 εκ. ευρώ για νέους αγρότες
Με απόφαση-πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων έχουν κληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Π.Α.Α.» 2014-2020, με την οποία για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης κατανεμήθηκε το ποσό των 23.4 εκατομμυρίων ευρώ. Με το υπομέτρο αυτό, στους δικαιούχους με ηλικία μικρότερη των 41 ετών, που θα εγκριθούν παρέχεται άπαξ και καταβάλλεται σε δύο δόσεις, χρηματικό ποσό από 17.000 έως 22.000 ευρώ, σαν οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάστασή τους στην γεωργική δραστηριότητα και ανάλογα με τον προσανατολισμό της παραγωγής και την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους.
«Βλέπουμε να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, περνάνε από τα γραφεία μας και ρωτάνε», κάνει γνωστό η Κατερίνα Τριανταφύλλου, γεωπόνος στο τμήμα ΔΑΟΚ Ροδόπης και υπεύθυνη προγράμματος των Νέων Αγροτών, σημειώνοντας πως «σκοπός του προγράμματος είναι να κάνουμε όσους νέους αγρότες μπορούμε, να τους εντάξουμε στη γεωργία. Αυτοί που έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν, είναι όσοι έχουν ηλικία 18-41 ετών και αφορά άνδρες και γυναίκες. Για τους άντρες δεν μας ενδιαφέρει αν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία». 
Σε επίπεδο νομού Ροδόπης 205 άτομα είχαν ενταχθεί στο αγροτικό επάγγελμα μέσω του προγράμματος «Νέων Αγροτών» το 2009 και άλλοι 300 το 2014, «που ήταν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Περιφέρεια», ανέφερε η γεωπόνος της ΔΑΟΚ, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστό πως το 2014 συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών 1.100 άτομα. «Το πρόγραμμα αφορά άτομα που θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με τη γεωργία και βλέπουμε ότι το επίπεδο των ενδιαφερόμενων έχει ανέβει, μιλάμε για πτυχιούχους και αυτό το πρόγραμμα είναι γι΄ αυτούς μία διέξοδος, μία ευκαιρία να βρουν εργασία και να ενταχθούν στον κοινωνικό βίο της χώρας μας». 


ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ


Περίοδος υποβολής αιτήσεων – φακέλων υποψηφιότητας από 31-10-2016 έως 30-11-2016


Τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας η αίτηση και ο φάκελος υποψηφιότητας με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά πραγματοποιείται την παραπάνω χρονική περίοδο ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Περιλαμβάνεται πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με σύμβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση τεχνικής στήριξης του υποψηφίου μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ολόκληρο το κείμενο της Πρόσκλησης και τις λεπτομέρειες εφαρμογής Υπομέτρου (ΑΔΑ 631Σ4653ΠΓ-6Γ9) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr και στον ιστότοπο της Περιφέρειας ΑΜΘ (www.pamth.gov.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που υπάγονται.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι