fbpx Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Άρχισε η πιλοτική πώληση ανακυκλώσιμων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΚΕΡΔΩΝ

Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Άρχισε η πιλοτική πώληση ανακυκλώσιμων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΑΜΑΘ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Δήμος Κομοτηνής
Ανακύκλωση

Τη σχετική κίνηση εκ μέρους του φορέα διαχείρισης έκανε γνωστή ο Χ. Μαμσάκος, δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος ΔΙΑΑΜΑΘ, κατά την χθεσινή παρουσία του σε ημερίδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή

«Θέλουμε οι Δήμοι να έχουν έσοδα από την διαχείριση των ανακυκλώσιμων διότι αυτά έχουν μεγάλη αξία. Η αξία τους ξεκινάει από 60-70 ευρώ ο τόνος το χαρτί και φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ ο τόνος αλουμινίου», είπε στον «Χ» ο Δημήτρης Πολιτόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το πρώτο βήμα στην προσκόμιση κερδών από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών που παράγουν οι δημότες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, έκανε η ΔΙΑΑΜΑΘ ξεκινώντας από τα απορρίμματα του Δήμου Δράμας. Τη σχετική κίνηση εκ μέρους του φορέα διαχείρισης έκανε γνωστή ο Χ. Μαμσάκος, δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος ΔΙΑΑΜΑΘ κατά την χθεσινή παρουσία του στην Κομοτηνή. 


Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης πραγματοποίησε χθες εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης σε θέματα ανακύκλωσης». Η ημερίδα διοργανώθηκε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ και απευθύνονταν σε δημάρχους, αντιδημάρχους Καθαριότητας, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. 


Ανακυκλώνουμε... αργά αλλά σταθερά, παραδέχτηκε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και πρόσθεσε «έχουμε αργήσει σαν χώρα, παρόλα αυτά τον τελευταίο ένα χρόνο οι Δήμοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ανακύκλωσης. Από τη δική μας πλευρά σαν πολιτεία έχουμε θεσπίσει μια σειρά από νόμους. Ο τελευταίος είναι ήδη στη διαβούλευση και με αυτόν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους στους Δήμους και κυρίως θα προσπαθήσουμε οι δήμοι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα που συλλέγουν να μπορούν να τα πουλάνε, ώστε να μειώσουν το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων».


Πρόκειται για βούληση της πολιτείας, τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος και εξήγησε: «θέλουμε οι Δήμοι να έχουν έσοδα από την διαχείριση των ανακυκλώσιμων, διότι αυτά έχουν μεγάλη αξία. Η αξία τους ξεκινάει από 60-70 ευρώ ο τόνος το χαρτί και φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ ο τόνος αλουμινίου. Αντιληφθείτε ότι μιλάμε πανελλαδικά για 2,5 εκατομμύρια τόνους τέτοιων υλικών, τα οποία σήμερα δεν τα έχουμε, σήμερα ανακυκλώνουμε περίπου 500 χιλιάδες τόνους ετησίως, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε περίπου 2 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που πετάμε σήμερα και το  πληρώνουμε σε μεταφορές και θάψιμο, θα μπορούσε να ήταν ένα έσοδο. Άρα να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση, ώστε και οι δήμοι να βοηθηθούν οικονομικά».


Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ήδη από το 2015 υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης στο σύνολο των 22 Δήμων, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή του γυαλιού στους 20 από τους 22 δήμους. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα τέσσερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ έχει εγκριθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός από τα αρμόδια υπουργεία και απομένει η έγκρισή του από το περιφερειακό συμβούλιο. «Είμαστε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στην ανακύκλωση από ότι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, ο κόσμος ευαισθητοποιείτε. Θεωρώ ότι το μυστικό της ανακύκλωσης είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τα σχολεία, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών», είπε σχετικά ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Χ. Μαμσάκος. 


Στη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα οφέλη του διαχωρισμού αποβλήτων και βιοαποβλήτων για το περιβάλλον, τη συνεργασία ΟΤΑ με Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), τις διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, τα οικονομικά οφέλη του νέου τρόπου διαχείρισης, τα πράσινα σημεία και γενικότερα θέματα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η διαχείριση μεγάλων κρίσεων,  μεταναστευτικό στις Καστανιές,  κορωνοϊός,  αλλά και μικρότερων όπως το διασυνοριακό στις Φέρες όταν δεν καταλήγουν αρνητικά,  φέρνουν συνήθως θετικό πρόσημο σε όσους κυβερνούν