fbpx Παρούσα η Θράκη στο 4ο συνέδριο της ΕΣΕΕ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Παρούσα η Θράκη στο 4ο συνέδριο της ΕΣΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κώστας Χατζημιχαήλ και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου ανέπτυξαν επαφές

Διονύσης Βοργιάς

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) διοργάνωσε στις 20-21 Απριλίου 2018 το 4ο Συνέδριό της με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα- Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης» και διεξήγαγε την επόμενη ημέρα στις 22 Απριλίου την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή της.


Την πρώτη ημέρα χαιρέτησαν την έναρξη του Συνεδρίου ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Παπαδάκης. Όλοι οι ομιλητές αφού εξήραν το ρόλο της ΕΣΕΕ στην προάσπιση της Μμε επιχειρηματικότητας, δεσμεύθηκαν ότι συμβάλουν στην προώθηση των θεμάτων των μικρομεσαίων της αγοράς στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και κάλεσε τους μικρομεσαίους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να αναζητήσουν λύσεις.


Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε μεταξύ πολλών τα εξής: "Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης» επιχείρησε να συμβάλει στο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τοποθετώντας το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο της σύνθεσης των παραδοσιακών και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών (...). Η ευκαιρία που δόθηκε στις επιχειρήσεις να συνομιλήσουν με τρόπο γόνιμο και παραγωγικό, όπως αυτό το Συνέδριο, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώση, πολύτιμα εφόδια για την επιχειρηματικότητα, ειδικά μετά από μία περίοδο βαθειάς ύφεσης. Γι αυτό το λόγο, θεωρώ ότι στο Συνέδριο μίλησαν οι μικρομεσαίοι για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τη διατύπωση ανελαστικών - καθολικών συνταγών επιτυχίας, οι οποίες, συχνά στην εφαρμογή τους, συγκρούονται με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα".


Την Κυριακή, 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, όπου συμμετείχε το σύνολο των αντιπροσώπων του εμπορικού κόσμου της χώρας από κάθε γωνία της επικράτειας.  Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, ήταν τα ακόλουθα: Τα κόκκινα δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος εξαγγέλθηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης μπροστά στην ανυπαρξία της τραπεζικής.


ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΘΡΑΚΗ
Κ. Χατζημιχαήλ: "Το σημαντικότερο συνέδριο"

Ως το "σημαντικότερο συνέδριο" το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κώστας Χατζημιχαήλ, ο οποίος ανέπτυξε πλήθος επαφών στο περιθώριο του συνεδρίου. "Είμαστε οι αρμόδιοι σαν συνομοσπονδία να ασχοληθούμε, αν θέλουμε να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση - και την υφιστάμενη αλλά και τις επόμενες - ότι θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας", είπε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm, ενώ σε άλλο σημείο του λόγου του μας ενημέρωσε πως "συζητήθηκε επί της ουσίας το μέλλον των επιχειρήσεων αυτών (σ.σ. μικρομεσαίων)". Όπως είπε πέρα από την πρώτη μέρα όπου υπήρξε παρουσία ευρωβουλευτών, δεν υπήρξαν άλλοι πολιτικοί "αλλά υπήρχαν οι γενικοί γραμματείς, δηλαδή οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε και ...μαλώνουμε για τα διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν". 


Αναφορικά με καθαυτούς τους προβληματισμούς που τέθηκαν επί τάπητος, ο κος Χατζημιχαήλ ανέδειξε ως έναν από τους πιο σημαντικούς την στήριξη του εξωδικαστικού μηχανισμού. "Άσχετα αν δεν είναι καλά στημένο, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι σταδιακά αυξάνονται τα ποσά τα οποία μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν", ανέδειξε σε αδρές γραμμές, ενώ μίλησε και για τα δύο κομμάτια του ελληνικού επιχειρείν: Από τη μία αυτό "της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και προφανώς κατά κύριο λόγο ενισχύουν το ψυχολογικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας". Από την άλλη "το κομμάτι της καθημερινότητας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας" το οποίο πρέπει να επιβιώσει και να δοθούν κίνητρα αλλά και διευκολύνσεις στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Καταληκτικά, κατέδειξε ως αρνητικό στοιχείο "αστείο" κατά τον ίδιο, ότι "υπάρχει μια προγραμματική περίοδος 2014-2020, βρισκόμαστε στο 2018 και δεν έχει ανοίξει ακόμη το ΕΣΠΑ".


Κ. Κωνσταντινίδου: "Κοντά στην ΕΣΕΕ"
Την σημασία του συνεδρίου ανέδειξε στον "Χρόνο" και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου το οποίο κι έγινε "σε μία ιδιαίτερη περίοδο για τη μικρομεσαία επιχείρηση στην χώρα μας, καθώς η μικρομεσαία επιχείρηση δύσκολα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της", όπως είπε η ίδια, στεκόμενη σε άλλο σημείο του λόγου της στο εξής παράδοξο: "Ενώ μιλάμε για την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αυτή η ραχοκοκαλιά χρειάζεται ορθοπεδικό. Ενώ η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στηρίζει επτά στις δέκα θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που είναι πάρα πολύ υψηλό αυτό το νούμερο, βρισκόμαστε να είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει υπερφορολόγηση κι αυτό δεν μπορεί να είναι ανταποδοτικό προς τις επιχειρήσεις μας, ενώ υπάρχει και μηδαμινή πρόσβαση προς το τραπεζικό σύστημα που δεν νοείται οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα, κι εν κατακλείδι δεν έχουμε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση".


Επίσης ανέδειξε πως "θετικό είναι πως δεν υπήρχαν πολιτικοί, αλλά υπήρχαν τεχνοκράτες και γενικοί γραμματείς κι έτσι έγιναν πάρα πολλές επαφές", ενώ το συμπέρασμα που βγήκε "είναι πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να στηριχθεί, γιατί στην ΕΕ υπάρχει το οργανωμένο πλαίσιο στήριξης - και με χρηματοδοτικά εργαλεία και με τεχνογνωσία. Ως Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να είμαστε όσο το δυνατό πιο κοντά στην ΕΣΕΕ ώστε να τα αξιοποιήσουμε. Η ΕΣΕΕ γνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.