fbpx Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος δημιουργείται στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος δημιουργείται στη Ροδόπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Περιβάλλον

Με 1 εκατομμύριο αυθαίρετα να έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος να κάνουν λόγο για πολλά ακόμα αυθαίρετα που δεν έχουν τακτοποιηθεί, τάξη στο δομημένο περιβάλλον επιχειρεί να βάλει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου

 

Το παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος θα ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει τμήματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και Διευθύνσεις στα κέντρα των Περιφερειών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με 1 εκατομμύριο αυθαίρετα να έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος να κάνουν λόγο για πολλά ακόμα αυθαίρετα που δεν έχουν τακτοποιηθεί, τάξη στο δομημένο περιβάλλον επιχειρεί να βάλει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου. Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Περιλαμβάνει διατάξεις πολεοδομικού και χωροταξικού περιεχομένου και τέθηκε ήδη σε διαβούλευση συγκεντρώνοντας περισσότερα από 2.000 σχόλια, από φορείς και πολίτες.


Λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών - Οικολόγοι Μηχανικοί & Συνεργαζόμενοι με θέμα το νέο νόμο των αυθαιρέτων για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η Σταυρούλα Αγρίου σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέλος της παράταξης.  
Τις αιτίες που προκαλούν το αυθαίρετο, επιχειρεί να αναδείξει και φυσικά να περιορίσει η ηγεσία του υπουργείου, με την κ. Αγρίου να σημειώνει πως «το αυθαίρετο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που ακολουθήθηκαν χρόνια ολόκληρα για συγκεκριμένους λόγους.

Η πολιτεία το ανέχτηκε, το εξέθρεψε ως έναν βαθμό και έχουμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Μετά τον νόμο του 1983 που υποτίθεται ήταν ο τελευταίος νόμος για τα αυθαίρετα, επανερχόμαστε πάλι σήμερα με έναν νόμο τακτοποίησης, όπου έχουν υπαχθεί 1 εκατομμύριο αυθαίρετα και η εκτίμηση είναι ότι είναι πάρα πολλά, πολλά περισσότερα αυτά που δεν έχουν δηλωθεί ακόμα. Φαίνεται ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο κάθε κτίριο έχει μιας μορφής αυθαιρεσία, εκτός από τα τελείως αυθαίρετα. Γι’ αυτό έχει σημασία να εστιάσουμε στις αιτίες που προκαλούν το αυθαίρετο και να δούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε».


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μία νέα δομή περιλαμβάνεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Πρόκειται για το παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, μία δομή η οποία θα ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει τμήματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και Διευθύνσεις στα κέντρα των Περιφερειών. Αυτή η δομή, σύμφωνα με την σύμβουλο του υπουργού Σταυρούλα Αγρίου, «θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, δηλαδή και την διαδικασία που αφορά τα αυθαίρετα, αλλά και την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται από κανέναν φορέα του δημοσίου». 
Το παρατηρητήριο θα ασχολείται με την εποπτεία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση του δομημένου περιβάλλοντος και τον εντοπισμό των αυθαιρέτων, «για να τελειώνει αυτή η μάστιγα που λέγεται αυθαίρετο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγρίου και πρόσθεσε «δεν θέλουμε να ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση γι’ αυτό υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δηλαδή τακτοποιούνται και νομιμοποιούνται όσα αυθαίρετα έχουν γίνει μέχρι τις 28-7-2011, δεν δίνεται καμιά περαιτέρω παράταση. 


Από το 2011 και μετά κάθε αυθαίρετο κατεδαφίζεται και μέχρι να κατεδαφιστεί τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά, φτάνουν μέχρι το 100% της αντικειμενικής αξίας. Με αυτό θέλουμε να δώσουμε το νόημα και για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε και αυτή η δομή».


Στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», βάσει των νέων διατάξεων μειώνονται τα πρόστιμα για τις μικρές υπερβάσεις δόμησης, κατηγοριοποιούνται τα παράβολα ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας, προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις του προστίμου για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών –π.χ. 70% για μακροχρόνια ανέργους και 80% για δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου– και αυξάνονται σε 80 οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής. 


Επίσης, ισχύει ο γενικός κανόνας «…όσο πιο παλιό το αυθαίρετο, τόσο πιο φθηνή η νομιμοποίηση».
Εκτίμηση της Σταυρούλας Αγρίου, συμβούλου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ότι το πολυνομοσχέδιο σε έναν περίπου μήνα θα είναι έτοιμο να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.                     
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι