fbpx Οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνών - Βιομηχάνων ΑΜΘ μελετούν το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ

Οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνών - Βιομηχάνων ΑΜΘ μελετούν το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Αν. Μακεδονίας & Θράκης
βιοτεχνία
Βιομηχανία

Πάρης Γραβουνιώτης: “Όσοι επιχειρηματίες επιβιώσαμε στην κρίση, είμαστε οικονομικές κατσαρίδες”

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία μεγάλη βεντάλια θεμάτων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρηματίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ανοίγουν οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνών και Βιομηχάνων της Περιφέρειας μέσα από μία σειρά ημερίδων που θα αρχίσουν από την Κομοτηνή τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Σκοπός μας είναι αυτή η ημερίδα να μην είναι η μοναδική, είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας για αυτό έχει και αυτό τον μεγαλόσχημο τίτλο για να αυτοδεσμευτούμε ότι θα συνεχίσει αυτός ο κύκλος των ημερίδων.

Η ανάγκη προκύπτει για πολλούς λόγους - είναι και συνέχεια του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργάνωσε η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες όπου καταλάβαμε δυο πράγματα: το ένα ότι είναι ωραίο να συζητάμε θέματα ανάπτυξης και να βρισκόμαστε και δεύτερον ότι η συνέχεια σε κάτι τέτοιο πρέπει να δοθεί από τους φορείς εδώ, από εμάς, οπότε εμείς σαν άνθρωποι της επιχείρησης, της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας είπαμε να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία σε αυτό το κομμάτι” εξήγησε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας Πάρης Γραβουνιώτης.

Ο κος Γραβουνιώτης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες δρουν σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον γι’ αυτό και θεωρεί “οικονομικές κατσαρίδες όσους επιβιώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο χωρών αναπτυγμένων, να δουλεύεις τόσους μήνες με αυτή την αβεβαιότητα και τα capital controls είναι κάτι ανήκουστο. Αλλά και πριν από τα capital controls δεν ήταν εύκολη η κατάσταση όταν προμηθευτές δεκαετιών ξαφνικά σου έλεγαν τέρμα η πίστωση από αύριο μετρητά. Ήταν μια εποχή το 2012-2013-2014 πριν τα capital controls που ήδη πολλοί δυσκολεύτηκαν αλλά τέλος πάντων αυτά ήταν τότε, τώρα είμαστε εδώ”, όπως λέει χαρακτηριστικά.


Πάρης Γραβουνιώτης: Η ανάπτυξη χρειάζεται κεντρικό συντονισμό

Τα θέματα της ημερίδας είναι πάρα πολλά και αυτό προβλημάτισε λίγο τους διοργανωτές, ωστόσο αξιολογήθηκαν όλα ως σημαντικά γι’ αυτό και εντάχθηκαν. Πάντως, οι παρουσιάσεις αφορούν άμεσα ή έμμεσα το επιχειρηματικό περιβάλλον της ΑΜ-Θ και της Ελλάδας εν γένει, αλλά και την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, τις προοπτικές της ανάπτυξής τους και πολλά άλλα.

Πλην όμως, ο κος Γραβουνιώτης πιστεύει ότι η διοργάνωση τέτοιων ημερίδων δεν είναι υποχρέωση του ΣΒΒ ΑΜΘ και κανενός επιχειρηματία γενικά, γιατί οι επιχειρηματίες “θα έπρεπε να είναι στις επιχειρήσεις τους”.

Tο σωστό είναι να είχαμε κάποια εκτελεστική ίσως δομή και να μπορούμε να ασχολούμαστε με τις δουλειές μας κατά κύριο λόγο και το υπόλοιπο όσο μπορούμε να συνδράμουμε σαν κοινωνικοί εταίροι. Αυτό που κάνω και εγώ αυτή τη στιγμή δεν είναι το σωστό. Χρειάζεται στρατηγική και εθνική και περιφερειακή πάνω στην ανάπτυξη - να οριστούν κάποια πράγματα τα οποία να είναι σταθερά, η επιχειρηματικότητα θέλει ένα σταθερό περιβάλλον, ούτε απειλές όπως είχαμε τηλεφωνήματα τις τελευταίες 2-3 ημέρες για την πιθανή απεργία στο λιμάνι του Πειραιά η οποία ανεστάλη τελικά. Στο τέλος πυροβολούμε τον εαυτό μας στο πόδι με αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε, δεν ξέρω με ποιον τρόπο, δεν την έχω εγώ τη λύση, ούτε πολλοί άλλοι” λέει ο κος Γραβουνιώτης.

Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους για συμμετοχή στην ημερίδα 

"Είμαστε ενωμένοι έτσι και αλλιώς, θέλουμε υποστήριξη και θέλουμε να έρθουν επιχειρηματίες ακόμα και αν δεν είναι μέλη του συνδέσμου, η ημερίδα δεν αφορά μόνο τα μέλη του συνδέσμου” λέει ο κος Γραβουνιώτης, καλώντας τον κόσμο να βρίσκεται τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στο σπαθί, όπου στις 09:45 ξεκινάνε οι εγγραφές, στις 10:30 ξεκινάνε οι χαιρετισμοί και μετά ξεκινούν οι θεματικές ενότητες. 

Η ημερίδα περιέχει ενημέρωση για τη χρηματοδότηση συμβουλευτικών υπηρεσιών, την ανάδειξη πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και την επίδραση στις εξαγωγές, τις δυνατότητες κατοχύρωσης διανοητικής ιδιοκτησίας και των οφελών που προκύπτουν. 

Επίσης, θα συζητηθούν ειδικά θέματα όπως η εθνική και περιφερειακή βιομηχανική πολιτική και οι εξελίξεις στις βιομηχανικές περιοχές και τη χωροταξία ενώ επιπλέον θα διεξαχθεί συγκεκριμένη συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη και τις δομές της ΑΜ-Θ στο τέλος της ημέρας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι