fbpx Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ καλούν το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2017 - 17:17
ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ καλούν το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κτηνοτρόφοι
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΥΠΑΑΤ
ΕΛΓΑ
κακοκαιρία
Ζημιές

Άμεση στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ καλούν το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε όσες περιοχές έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και το ψύχος των τελευταίων σαράντα ημερών.


Εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα εξής: Χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και άστοχες δικαιολογίες, πρέπει άμεσα και πριν η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών αυτών αλλά και η οικονομική ζημιά των εκμεταλλεύσεων είναι ανεπανόρθωτη, να προχωρήσουν σε καταγραφή, στήριξη και αποζημίωσή τους. Δεν θα δεχτούμε καμιά δικαιολογία σχετικά με αδυναμία καταγραφής και ετεροχρονισμένες εκτιμήσεις από τα αρμόδια όργανα του ΕΛΓΑ. Τις εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μετά από πολλές μέρες που δεν υπάρχει πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τις σταυλικές μας εγκαταστάσεις σε νεκροτομεία, ούτε υπάρχει λόγος να αποδείξουμε σε κανέναν το αυτονόητο κι ότι τελικά δεν είμαστε ελέφαντες. Επίσης το ΥΠΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης για αγορά ζωοτροφών, απώλειας παραγωγής και εισοδήματος, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να προχωρήσουν σε πάγωμα, για εύλογο χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές) και τράπεζες. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ΑΜΘ και μετά το πλήγμα των τελευταίων τεσσάρων ετών από τις συνεχείς απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο λόγω των ζωονόσων (ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός, οζώδη δερματίτιδα), τους συνεχής περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα των εκμεταλλεύσεων, όπως ήταν η καραντίνα κι ο περιορισμός στην πώληση της παραγωγής μας πρέπει άμεσα να στηριχτούν όσοι κτηνοτρόφοι έχουν απομείνει και πριν να είναι πολύ αργά. Επίσης ζητάμε την κάλυψη των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μην προκύψουν προβλήματα ποινών  στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου. Ανωτέρα βία σε ότι έχει σχέση με τη δήλωση ΟΣΔΕ και τις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων σε μέτρα όπως των νέων αγροτών, σχεδίων βελτίωσης, βιολογικών, αυτόχθονων φυλών, εξισωτικής, κ.λ.π. Τέλος, θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια (αφού αυτό δεν γίνεται από κανέναν άλλο) στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, που με κίνδυνο πολλές φορές και της ίδιας τους της ζωής, συνέχισαν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να βρίσκονται δίπλα στα ζώα τους και να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν. 


Συγχαρητήρια γιατί αυτό κάνουν πάντα 365 μέρες το χρόνο, χωρίς γιορτές και αργίες, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να απουσιάσουν όταν αρρωστήσουν και χωρίς το ανάλογο οικονομικό όφελος που θα έπρεπε να έχουν. Καμία σχεδόν στήριξη από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης της πατρίδας μας. 


Γιατί τελικά κύριοι όλα τα επαγγέλματα δεν έχουν το ίδιο βαθμό δυσκολίας και όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει!


Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ
1. Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
2. Δήμου Προσοτσάνης
3. Νομού Καβάλας
4. Νομού Ξάνθης
5. Δήμου Ιάσμου
6. Νομού Ροδόπης
7. Δήμου Αλεξανδρούπολης
8. Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα