fbpx Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν οι καταναλωτές διστάζουν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν οι καταναλωτές διστάζουν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπτώσεις
αγορά
Επιχειρήσεις

«Οικονομική στενότητα και κακοκαιρία» παρατηρεί ο ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης Παύλος Χαραλαμπίδης

Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου
 

Διονύσης Βοργιάς

Οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός, τα μαγαζιά ανοιχτά με εκπτώσεις, η κίνηση μειωμένη ως μηδενική. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από τις πρώτες «βόλτες» στην αγορά της Κομοτηνής, η οποία από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου φιλοξενεί προνομιακές εκπτώσεις στα περισσότερα καταστήματα.


Συγκεκριμένα, οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2017 ξεκίνησαν αυτή τη Δευτέρα και θα λήξουν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, δίνοντας σχεδόν ένα δίμηνο στους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πεσμένες τιμές. 


Και, πράγματι, αν κάποιος κάνει σωστή έρευνα αγοράς, τα μαγαζιά της Κομοτηνής έχουν ποικιλία σε όλα τα είδη και τιμές ανταγωνιστικές. Παρόλα αυτά οι τσέπες των περισσότερων καταναλωτών είναι άδειες και δεν περισσεύει ρευστό ούτε για ...50%.
Συνεπώς, από τη Δευτέρα η κίνηση στην Κομοτηνή είναι αρκετά πεσμένη, κάτι στο οποίο έχουν συντελέσει και οι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.


Στον αντίποδα της κρίσης και του καιρού, μερικοί επιχειρηματίες δεν το βάζουν κάτω και παρά τις δεδομένες δυσκολίες της εποχής, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με χαμόγελο. Ένας από αυτούς και ο Παύλος Χαραλαμπίδης, ιδιοκτήτης του γνωστού εδώ και πολλές δεκαετίες καταστήματος ένδυσης «Ιωακείμ», το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά.


«Η οικονομική στενότητα των καταναλωτών σε συνδυασμό με την κακοκαιρία και το ψύχος των τελευταίων ημερών, αποτρέπουν τον κόσμο από το να βγει στα μαγαζιά για να ψωνίσει. Γι’ αυτό δεν είχαμε την αναμενόμενη κίνηση στην αγορά της Κομοτηνής», αναγνωρίζει ο κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος συνεχίζει προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά οι εκπτώσεις δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς τα προϊόντα που επιθυμεί αλλά σε πολύ πιο χαμηλές τιμές». Ο ίδιος δεν το βάζει κάτω: «Ευελπιστούμε κι ευχόμαστε ότι τελικά με τις εκπτώσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, θα αυξηθεί η κίνηση γενικά στην αγορά και να ...ζεσταθούν οι τσέπες», τονίζει, αν και παραδέχεται, όπως οι πλειονότητα των καταστηματαρχών πως ...κάθε πέρσι και καλύτερα!


Τα παράπονα των καταστηματαρχών
Μιλήσαμε με αρκετούς καταστηματάρχες. Πρόκειται για ανθρώπους με μαγαζιά σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής, που έχουν νιώσει την κρίση στο «πετσί» τους. 
Ενδεικτικό της κρίσης είναι πως τα μαγαζιά πλέον απασχολούν ελάχιστο προσωπικό και βασίζονται κυρίως στις προσπάθειες των ιδιοκτητών τους.


Το παράπονο που μας εκφράστηκε από αρκετούς είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι Κομοτηναίοι έχουν γυρίσει την «πλάτη» τους στην αγορά της πόλης τους, επιλέγοντας είτε τα εμπορικά καταστήματα «αλυσίδες» είτε αγορές στη Βουλγαρία.


Τι πρέπει να προσέχουν καταστηματάρχες και πελάτες
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική προβολή ποσοστού έκπτωσης.


Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. 
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων οι κυρώσεις είναι αυστηρές για τους παραβάτες. Γενικά, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.


Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή αυτή την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.