fbpx Όχι στα μπλόκα στους δρόμους είπαν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε συγκέντρωση στην Ξάνθη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Όχι στα μπλόκα στους δρόμους είπαν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε συγκέντρωση στην Ξάνθη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγρότες
Μπλόκα
Κτηνοτρόφοι
Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ξάνθης

Το γιατί δεν επιλέγουν τα μπλόκα εξηγεί στον "Χ" ο Κωνσταντίνος Δαλάτσης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ξάνθης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Όχι στα μπλόκα στους δρόμους είπαν αγρότες και κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου στην Ξάνθη. Διαφοροποιούν την θέση τους από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, κάνοντας λόγο για παιχνίδι τακτικής ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε αγροτικούς συλλόγους συγκεκριμένων περιοχών. Το γιατί δεν επιλέγουν τα μπλόκα εξηγεί στον "Χ" ο Κωνσταντίνος Δαλάτσης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ξάνθης. "Μην ξεχνάμε τι έγινε το 2016, όταν ήμασταν 40 ημέρες στους δρόμους και με ένα μπουκάλι τσίπουρο τέλειωσαν όλα. Εμείς όλα αυτά δεν τα ξεχνάμε, όπως δεν ξεχνάμε τα προβλήματα που έχουμε σαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια και σε όλη την Ελλάδα".

Αναδεικνύει στο λόγο του τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και το κόστος παραγωγής, παραθέτοντας ως παράδειγμα για το τελευταίο την τιμή πετρελαίου που στην Ελλάδα αγγίζει το 1,40 ευρώ, ενώ στην Κύπρο τα 70 λεπτά και στην Γαλλία τα 80 λεπτά. "Πως να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα των αγροτών και κτηνοτρόφων", αναρωτήθηκε εύλογα. Ο κος Δαλάτσης είπε ακόμη ότι δίνονται ψίχουλα μετά από κινητοποιήσεις, παραθέτοντας εκ νέου το αποτέλεσμα των μπλόκων το 2016, για να προσθέσει "το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά έχει διογκωθεί, γι' αυτό βλέπουμε πολλά κοπάδια να σφάζονται, χωράφια να μένουν ακαλλιέργητα και πολλά παιδιά από την ύπαιθρο να φεύγουν για το εξωτερικό".

Στην συνάντηση που έγινε στην Ξάνθη έγινε συζήτηση για άλλου είδους κινητοποιήσεων, και όχι μπλόκα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αυτήν την χρονική περίοδο. Ειδικότερα προτάθηκαν μορφές κινητοποιήσεων όπως ένα συλλαλητήριο ή το άνοιγμα διοδίων. "Έγιναν προτάσεις και θα δούμε που θα καταλήξουμε τις αμέσως επόμενες μέρες", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Δαλάτσης  εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων
Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε: «Η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση των μπλόκων να προσέλθουν στον διάλογο. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης των προβλημάτων που υφίσταται η πρωτογενής παραγωγή διαχρονικά. 

Ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών, ενώ άλλα έχουν δρομολογηθεί και γίνονται συντονισμένες ενέργειες να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και των αντοχών της οικονομίας. 

Ευελπιστούμε και βασιζόμαστε στην διαρκή και αγαστή συνεργασία του αγροτικού κόσμου και των οργανώσεών του, προκειμένου από κοινού να δώσουμε την ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή.  Ο διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αποκλεισμούς και να είναι συνεχής».

Για την παραπάνω συνάντηση η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό συντονισμό, η κυβέρνηση, τελικά, δέχτηκε συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε επίπεδο κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τους Στ. Αραχωβίτη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργό Οικονομικών, Σωκ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Τάσο Πετρόπουλο, υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στις 6:30 μ.μ., στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της "εξόδου από τα μνημόνια" και της "ανάκαμψης της οικονομίας", τα οποία επικαλούμενη η κυβέρνηση ψήφισε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο, ή για επιστροφή φόρου καυσίμων σε μερικές δεκάδες εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές, αεροπορικές εταιρίες, την καλούμε να δείξει την ίδια ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων."

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.