fbpx ΟΧΙ σε παράταση, πληρωμή, μονιμοποίηση για τους 56 συμβασιούχους Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΤΡΙΠΛΟ "ΧΤΥΠΗΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΟΧΙ σε παράταση, πληρωμή, μονιμοποίηση για τους 56 συμβασιούχους Ροδόπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Αρριανών
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Δήμος Ιάσμου
Συμβασιούχοι
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτεινή Αντωνιάδου: "Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, ενόψει καλοκαιρινής περιόδου"

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαγορεύει τις παρατάσεις συμβάσεων και την πληρωμή των συμβασιούχων ακόμη κι αν η παραίτηση ήταν για ένα χρόνο, ενώ "φρενάρει" και τη μονιμοποίηση

Διονύσης Βοργιάς

56. Πρόκειται για τον αριθμό συμβασιούχων στους δήμους Κομοτηνής (28), Αρριανών (17), Μαρωνείας-Σαπών (6) και Ιάσμου (3), που παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του έτους. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να προσφέρουν κανονικά την εργασία τους, καλύπτοντας πόστα απαιτητικά, όπως αυτό της καθαριότητας.


Μιλάμε για ανθρώπους που ζητούν τα δεδουλευμένα τους, μπαίνουν σε σκουπιδιάρικα, σηκώνουν κάδους, καθαρίζουν σε κάθε καιρό. Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από τη νομική βάση αντισυνταγματικότητας, στην οποία βασίζεται η τελευταία απόφαση που βγήκε κατά τους, είναι αντιμέτωποι με ένα πολιτικό ψέμα, ότι δηλαδή θα πληρωθούν. Ελπίζουμε το πλήρωμα του χρόνου να φέρει πιο θετικές εξελίξεις.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
"Καταδικαστική" ήταν η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χιλιάδες συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης. Οι παρατάσεις στις συμβάσεις των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κρίθηκαν ομόφωνα αντισυνταγματικές με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.


Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που αποκλείει ουσιαστικά τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ απαγορεύει και την πληρωμή τους για όσο χρόνο κρίνεται πως οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα. Με άλλα λόγια με την απόφασή της, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου "καταδικάζει" τριπλά τους συμβασιούχους:


Πρώτον: Απαγορεύει τις παρατάσεις των συμβάσεων.


Δεύτερον: Απαγορεύει την πληρωμή τους ακόμη και αν η παράταση ήταν για ένα χρόνο.
Τρίτον: Εμποδίζει τη μονιμοποίησή τους.


Πάντως οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν ολοκληρώσει την διάσκεψη επί του εν λόγω θέματος, η οποία θα συνεχιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, με μια πρόχειρη ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος 164/2004 του Προκόπη Παυλόπουλου, για τις "ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα", κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει πως τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της αντισυνταγματικότητας είναι ισχυρά.
 

"ΒΟΜΒΑ" ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Τα ξημερώματα της Πέμπτης έμαθαν οι περισσότεροι συμβασιούχοι τα νέα, που έσκασαν σαν "βόμβα" στα σπίτια τους. Παρόλα αυτά, η μάχη για δικαιοσύνη και καταβολή των δεδουλευμένων συνεχίζεται. 


Κοντά στους συμβασιούχους του νομού Ροδόπης στέκεται ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης. Σχετικά μας ενημερώνει η πρόεδρός του, Φωτεινή Αντωνιάδου. "Η είδηση μας έχει ταράξει όλους. Η ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου,  όσον φορά στο θέμα των συμβασιούχων, εξέτασε και το ζήτημα των πληρωμών και το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων. Ελπίζουμε η τελική απόφαση να μην είναι αυτή, γιατί μιλάει για αντισυνταγματικότητα της παράτασης. Κι εφόσον δεν κριθεί νόμιμη, δεν θα πληρωθούν κιόλας", εξηγεί. 


Η κα. Αντωνιάδου μάλιστα, συμπληρώνει πως, η μη επέκταση των συμβάσεων των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη λήξη των οκτάμηνων που αναμένεται σε ένα μήνα, θα σημάνει το τέλος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, με ποικίλες δυσάρεστες συνέπειες στην πόλη, σε υγιεινή και αισθητική. "Ειδικά για την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής, αν φύγουν οι συμβασιούχοι, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Τον Ιούνιο φεύγουν τα καινούργια οκτάμηνα. Παράλληλα, αν φύγουν και οι συμβασιούχοι, που κανονικά θα τους έχουμε μέχρι το τέλος του 2017, τότε μένουν λιγότεροι από τριάντα μόνιμοι υπάλληλοι, ενόψει καλοκαιριού και παραθεριστικής περιόδου", καταλήγει η πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές